hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İztuzu plajı şirkete verildi, halk isyan etti

    İztuzu plajı şirkete verildi, halk isyan etti
    expand

    Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın işletme hakkının Ortaca Belediyesi'nden alınarak Vallik bünyesindeki MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketi'ne devredilmek istenmesi tepkilere neden oldu. Dalyan'da toplanan 150 kadar çevreci teknelerle İztuzu Pjajı'na gidip, tahliye kararını protesto etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı, geçen 11 Haziran'da Belediyeden alınarak yabancı kuruluşunda ortak olduğu özel bir şirkete verildi. Bunun üzerine çevreciler tepki gösterdi.

    İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), imza kampanyası başlattı. İztuzu Plajı Boğazağzı Günübirlik Alanı'nın kamuoyu bilgilendirilmeden, ihale yapılmadan kiralandığını ve Ortaca Belediyesi'nin taleplerinin yok sayıldığı öne sürülüp, hukuk mücadelesi başlatıldı.

    Ortaca Belediye Başkanlığı, Ortaca Kaymakamlığı aleyhine Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme 23 Haziran'da oybirliğiyle dava konusu ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Aynı mahkeme itirazlar üzerine aldığı ikinci bir kararla durdurma kararını 29 Eylül'de kaldırdı.

    Mahkeminin bu kararı üzerine Valilik, geçen 6 Kasım'da Kaymakamlığa, İztuzu'nun boşaltılması için bir yazı gönderdi. 18 Kasım'da Ortaca Belediyesi'ne gönderilen Kaymakam Hüseyin Yılmaz imzalı yazıyla, doğal SİT alanları ile özel çevre koruma bölgesinde bulunan, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki günübirlik alan ve tesislerin boşaltılarak Valiliğe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne) teslim edilmesi istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazıda, bugün, Sarıgerme kumsalı için saat 15.00'te, Dalyan'daki yerler için saat 16.00'da tahliye işlemlerinin yapılacağı da belirtildi. Tahliye kararı İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu, Dalyan halkı ve çevreciler ile Dalyan'daki tekne sahiplerinin tepkisine neden oldu.

    Tahliye kararına tepki için bugün Dalyan'da toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, teknelerle İztuzu Plajı'na hareket etti. Teknelerin, Dalyan Kanalı'ndan denize geçmek istemesine, Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi önce kanalda yetiştirdikleri balıkların kapakların açılması halinde denize kaçacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Ancak, yarım saatlik bir bekleyişin ardından teknelerin hızlı bir şekilde kanaldan geçişine izin verildi.

    100 jandarma görevlendirildi

    Yapılması beklenen tahliye sırasında çıkması muhtemel olaylara karşı Ortaca İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından bölgeye 100 jandarma gönderildi. Dalyan Jandarma Karakakolu önünde bekleyen takviye ekip, çevrecilerin bulunduğu alana inmedi.

    Başkan fenalaştı

    İki gündür uykusuz olduğu ve bütün geceyi İztuzu ile ilgili toplantılar yaparak geçirdiği öğrenilen Başkan Karaçelik, eylemin sonunda fenalaştı. Tansiyonu yükseldiği belirlenen Karaçelik, tekneyle önce Dalyan'a, oradan da Ortaca Özel Yücel Hastanesi'ne götürüldü. Eylem sırasında fenalaşan bir kadın da, arkadaşları tarafından eli yüzü yıkanıp, kendine gelmesi sağlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow