hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadıköy'de "taşerona hayır" mitingi

    Kadıköyde taşerona hayır mitingi
    expand

    Soma'daki maden faciasının ardından yeniden gündeme gelen taşeron sistemi İstanbul'da protesto edildi. Kadıköy'de toplanan sendikalar "taşerona hayır" mitingi düzenledi. Mitinge katılanlar arasında Soma madencileri de vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Diş Hekimleri Odası Kadıköy'de "Taşerona Hayır" mitingi düzenledi.

    "Soma Kaza Değil, Cinayet", "Soma'yı unutma", ""Taşeron köleliktir, yasaklansın", "Taşeron cinayettir" yazılı dövizlerle Haydarpaşa ve Ayrılıkçeşme yönlerinden kortejler haline yürüyen işçiler Kadıköy meydanına bir araya geldi. Soma'da hayatını kaybeden işçilerin adlarının anıldığı mitingte, iş kazlarında hayatlarını kaybeden işçileri temsilen siyah örtülü tabutlar taşındı. Miting alanı girişinde polis alana girenleri tek tek aradı.

    "Arkadaşlarım sanki 'Sen ne yapıyorsun' diye bana bakıyor"

    Kadıköy Meydanına kurulan miting alanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma faciasının ardından yaptığı açıklamalar ile Soma'da faciasına ilişkin görüntüler sinevizyon ekranına yansıtıldı. Bazı işçiler sinevizyon gösterisi sırasında gözyaşlarını tutamadı. Mitingde Somalı madenciler de söz aldı. Madenci Hidayet Merdan "Sağlığımıza zaten değer vermiyorlar, biz orada köleyiz. Bize önem vermiyorlar" diye konuştu. Somalı işçi Selçuk Çetin de pankartlarda arkadaşlarının isimlerini görünce gözyaşlarını tutamadı ve "Arkadaşlarım sanki 'sen ne yapıyorsun' diye bana bakıyor, kusura bakmayın konuşamayacağım" diyerek platformdan ayrıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kani Beko: "Taşeron sisteminin yasaklanması için buradayız"

    DİSK Genel Başkanı Kani Beko da mitinge katılan sendika yöneticileri arasındaydı. Beko burada yaptığı konuşmada, "Bu şehit olan işçi arkadaşlarımızı unutturmamak ve bundan sonra da bu katliamların yaşanmaması için burada hükümete karşı demokratik tepkimizi, uyarımızı yapmak için ve önümüzdeki süreçte taşeron sisteminin yasaklanması için bugün burada yürüyüşteyiz" dedi.

    "Kader neden hep bizim işçilerimizi vuruyor?"

    Mitingte konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu "Soma'yı unutmayacağız, unutturmayacağız. Soma'yı unutmamak demek bu taşeron düzenini bu topraklardan silene kadar mücadeleyi yükseltmek demektir" diye konuştu.

    Çerkezoğlu, "Bu ülkenin Başbakanı Soma'daki katliamın üzerinden 1860'ların İngilteresinden örnek vererek acımızla ve aklımızla dalga geçti. 'Kader, kaza bu mesleğin fıtratında var' dedi. Eğer kaderse bu kader neden hep bizim işçilerimizi vuruyor. AKP'nin fıtratında emek, işçi, insan yok. Daha fazla sermaye, kar, ölmek ve öldürmek var" dedi. Çerkezoğlu, "Taşeron bütünüyle yasaklansın, Madenler kamulaştırılsın, İşçi sağlığı yasası çöpe atılsın. İş güvenliği denetimi meslek örgütlerine verilsin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji Bakanı ile hükümet istifa etmelidir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Aslında Soma her ay yaşanıyor"

    Mitingde KESK adına konuşan Hüseyin Özev Türkiye'de yaşanan iş kazalarına yönelik rakamlar vererek "12 yılda 14 bin işçi iş kazaları sonucunda hayatını kaybetti. Sadece 2013 yılında 1235 işçi iş kazası sonucunda hayatını kaybetti. Aslında Soma her ay yaşanıyor" dedi.

    Konuşmaların ardından sahneye çıkan Ruhi Su Dostlar Korosu ve sanatçı Hilmi Yarayıcı şarkılar söyledi. Miting olaysız şekilde son buldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow