hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadir Topbaş "metrobüs yolsuzluğu" davasına yine katılmadı

    Kadir Topbaş metrobüs yolsuzluğu davasına yine katılmadı
    expand

    Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da bulunduğu 14 sanığın, "metrobüs yolsuzluğu" olarak anılan 500 otobüsün alınmasında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davaya devam edildi. Kadir Topbaş'ın yine katılmadığı ve ifade vermediği davada, CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam'ın müdahillik talebi de reddedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 14 tutuksuz sanığın "500 adet otobüs alımlarında görevi kötüye kullandıkları" iddiasıyla açılan davanın 4. duruşması yapıldı. Duruşmaya katılmayan Topbaş, mahkemeye sunduğu mazeret dilekçesinde, Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nda konuşmacı olduğunu, bu nedenle New York'ta bulunduğunu belirtti.

    İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 27. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş mazeret bildirerek katılmazken, diğer 13 tutuksuz sanık da hazır bulundu. Kadir Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer'in katıldığı duruşmada, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hakkı Sağlam "müşteki" sıfatıyla hazır bulundu.

    Hakim Ahmet Torun, dava dosyasının bilirkişi heyetine tevdi edildiğini ve henüz raporun düzenlenerek mahkemeye gönderilmediğini söyledi.

    Müşteki Hakkı Sağlam da şikayetinin devam ettiğini belirterek, bilirkişi raporu geldikten sonra da beyanda bulunacağını belirtti. Duruşmada söz alan diğer sanıklar da, Hakkı Sağlam'ın davaya katılma talebini kabul etmediklerini, Sağlam'ın davada taraf olmadığını dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Müvekkilimin mezareti kabul edilsin"

    Kadir Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer de, Hakkı Sağlam'ın davaya katılma talebinin reddine karar verilmesini isteyerek, "Müvekkilimin mazeretli sayılmasını talep ederim" dedi.

    Kadir Topbaş, mahkemeye sunduğu mazeret dilekçesinde, Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Dünya Başkanı sıfatıyla, dünya genelindeki yerel yönetimleri temsilen Birleşmiş Milletler'in (BM) Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nda konuşmacı olarak New York'ta olduğunu belirtti.

    Sağlam'ın davaya katılma talebi reddedildi

    Duruşma sonunda talepleri değerlendiren hakim, Hakkı Sağlam'ın suçtan doğrudan zarar görmediği için davaya katılma yönündeki talebini reddetti. Hakim Ahmet Torun, Kadir Topbaş'ın mazeretinin ise kabul edilmesine karar vererek, duruşmayı 2 Ekim tarihine erteledi.

    Sanıkların 3 yıla kadar hapsi isteniyor

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da bulunduğu 14 sanık yer alırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte 4 kişi de "müşteki" sıfatıyla bulunuyor. İETT Genel Müdürlüğü'nün 2005 yılında açmış olduğu 500 adet otobüs alım ihalesinin usulsüz ve kanuna aykırı olarak yapıldığı iddia edilen iddianamede, tüm sanıklar hakkında ayrı ayrı "Görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davada yargılanan 13 sanığın ifadesi alınırken, Kadir Topbaş'ın ifadesi duruşmaya katılmadığı için alınamadı. Topbaş'ın soruşturma aşamasında savcıya ifade verdiği öğrenildi. Kadir Topbaş, bir önceki duruşmaya da iş yoğunluğunu gerekçe göstererek katılmamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow