hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konya'da "yargıda kumpas ve tasfiye" iddianamesi

    Konyada yargıda kumpas ve tasfiye iddianamesi
    expand

    Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yargı bürokrasisindeki kadrolaşmayla ilgili hazırlanan iddianamede, kısa bir süre öncesine kadar bazı davalarda yaygın bir şekilde başvurulan yöntemler suç konusu oldu. Mağdurlarınca o sırada defalarca dile getirilen ve yaptıkları başvurular dikkate alınmayan bu yöntemlerin "paralel yapının" işlediği suçlar olduğu öne sürülen iddianamede, Konya'daki yargı mensuplarını hedef alan faaliyetler anlatıldı ve aralarında emniyet müdürü Anadolu Atayün'ün de bulunduğu 74 kişi, 2004-2008 arasında sahte deliller üreterek bazı hakim ve savcıları saf dışı bırakmak istemekle suçlandı.Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın sonunda, "paralel yapı örgütlenmesi" olduğu iddia edilen 74 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, "örgütün", kendilerine engel gördüğü hakim, savcı gibi pek çok yargı mensubunu, isimsiz mektuplarla, kısmi oynamalarla suç unsuru haline getirilen tapelerle saf dışı bırakmak istediği iddia edildi. İddianamede, 2004-2008 yıllarında Konya Cumhuriyet Başsavcısı olan Mehmet Fatih Özdemir'in de aralarında bulunduğu hakim ve savcıların görevden uzaklaştırılması için de çeşitli yollara başvurulduğu ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örgütün, kendilerine engel gördüğü yargı mensuplarını saf dışı bırakmak için oynama yaparak suç unsuru haline getirdiği tapeler ve ihbar mektuplarıyla savcı ve hakimler hakkında soruşturma açılmasını sağladığı öne sürüldü. İddianamede, Başsavcı Mehmet Fatih Özdemir'in, suç örgütü ile ilişkilendirilmeye çalışıldığı, sırf bu amaçla değişiklik yapılan tapelerden yola çıkılarak soruşturma fezlekesinde; "Liderliğini Nusret Argun'un yaptığı suç örgütünün Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ile olan ilişki ve irtibatları" başlığı adı altında bir bölüme yer verildiği anlatıldı.

    "Aramanızı istiyor" cümlesi "arabanızı istiyor" yapıldı

    Söz konusu tapede, "aramanızı istiyor" ifadesinin "arabanızı istiyor" şeklinde değiştirildiği belirtilen iddianamede, "Dönemin KOM Şube Müdürü Anadolu Atayün tarafından Adalet Bakanlığına çeşitli tarihlerde gönderilen yazılar, Adalet Bakanlığınca ihbar mahiyetinde kabul edildi. Bazı hakimler ve Özdemir'in de aralarında bulunduğu cumhuriyet savcıları hakkında müfettiş incelemesi yaptırılmış, hiçbir yargı mensubu hakkında ceza soruşturması yapılmamıştır" denildi.

    KOM Şube Müdürü Atayün'ün, soruşturma savcısının talimatını yerine getirmediğini açıkça ikrar ettiği belirtilen iddianamede, teknik takip çalışmalarının sonlandırıldığının ertesi günü Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına Başsavcı Özdemir'in suç örgütü ile ilişki ve irtibatı olduğuna dair bir yazıyı doğrudan yazışma yaparak gönderdiği bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Paralel yapıya" faili meçhul suçlamasında 8 kişi mahkemeye sevk 

    Tape inceletildi, evrakta sahtecilik ortaya çıkarıldı

    Yine Anadolu Atayün imzası ile Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderilen yazıda; "Konya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir'in il dışına çıktığı zamanlarda Nusret Argun'dan araç temin ettiği" şeklinde bir ibareye yer verilerek, Özdemir'in suç örgütü ile ilişkisi ve irtibatı olduğuna dair ihbarda bulunulduğuna değinilen iddianame şöyle devam ediyor:

    "Özdemir'in Final soruşturması şüphelisi Nusret Argun'un aracını istediği ve kullandığına dayanak teşkil eden tape Ankara Polis Kriminal Laboratuvarında inceleme yaptırıldı. Verilen uzmanlık raporuna göre, söz konusu konuşmada sekreterin Nusret Argun'a "Başsavcı aramanızı istiyor" şeklinde beyanda bulunduğu ancak bu hususu Konya KOM Şube Müdürlüğünce tape dökümünde "Başsavcı arabanızı istiyor" şeklinde işlenerek, bu şekilde evrakta sahtecilik yapıldı. Söz konusu sahte tape dökümünün dayanak yapılarak Anadolu Atayün tarafından Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına yazılan yazılarda yine birçok afaki yoruma dayalı ibarelerle ihbarda bulunuldu. Atayün'ün Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına yazdığı yazıda, 'Konya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir ile ilgili değişik konularda gelen isimsiz ve imzasız ihbar mektupları bulunmaktadır" şeklinde bir ibare bulunuyor. Özdemir'in ve Aydın Şahin'in ifadesi göz önüne alındığında, kolluğun kendi gönderdiği isimsiz, imzasız ihbar mektuplarını dayanak göstererek Özdemir hakkında isnatta bulunulduğu görülüyor." 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konya'da ''Paralel Yapı'' operasyonunda 5 tutuklama

    Yargı mensupları saf dışı bırakılmak istendi

    Yazı içeriklerinde pek çok iç çelişkinin mevcut olduğu, söz konusu yazıların yazılmasındaki asıl amacın Fetullah Gülen yapılanmasının hedefine ulaşmasında kendisine engel olarak gördüğü yargı mensuplarını bir şekilde saf dışı bırakmak olduğu vurgulanan iddianamede, dönemin Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Servet Öztürk'ü de suç örgütü ile irtibatlı gösterecek şekilde yapılan telefon görüşmesinin tutanağa çevrilirken yine sahtecilik yapıldığı kaydedildi.

    "Paralel Yapı" iddianamesi Yargıtay'a gönderildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazılara istinaden müfettiş incelemesi sırasında, dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı İhsan Eroğul, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir, Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Servet Öztürk, Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri Mithat Çubukçu ve Reşit Özcan ile Adana Hakimi Fikri Yılmaz ve soruşturma savcısı da olan dönemin Adana Cumhuriyet Savcısı Cengiz Bal'ın da telefonlarının dinlenildiği aktarılan iddianamede, söz konusu yapılanmanın bu şekilde kendisine engel gördüğü pek çok bürokratın tasfiyesini de gerçekleştirdiği bildirildi.

    İddianamede, ürettiği sahte belge ve delillerle örgüt mensubu olmayan kişiler hakkında adli ve idari soruşturmaların açılmasının sağlandığı, bu sayede devlet kadrolarından tasfiye etme ve bu kadrolara kendi örgüt elemanlarını yerleştirme yöntemlerinin kullanıldığı belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow