hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Köşk'ü üstün yetenekli köpekler koruyacak

    Köşkü üstün yetenekli köpekler koruyacak
    expand

    Yeni Başbakanlık Binası ile Çankaya Köşkü yerleşkesinde üstün yetenekli köpekler, görev yapacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na (KOM) bağlı Köpek Eğitim Merkezi’nde (KEM) eğitilen polis köpekleri zorlu sınav maratonuna tabi tutuluyor. 3’er aylık periyodik eğitimden geçirilen köpekler, 12’nci ayın sonunda testten başarılı olduklarında kursu tamamlayarak branşlara göre görevlendiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet muhabiri Fevzi Kızılkoyun, yeni Başbakanlık Binası ile Çankaya Köşkü yerleşkesinde görev yapacak üstün yetenekli köpeklerin eğitildiği Ankara Gölbaşı’ndaki Köpek Eğitim Merkezi’ni görüntüledi.

    45 günlükken eğitim

    Köpekler 45 günlük yavruyken uzman polisler tarafından eğitime alınıyor. Irkı ve cinsi çok önemli olmayan köpeklerde en önemli olan özellik ise mizaç, zekâ ve hareketlilik. Bu özellikleri açısından uygun olan köpeklere sosyalleşme (bulunduğu çevreye, yakın çevreye ve uzak çevreye uyum), oyun, anlama ve kavrama, itaat eğitimleri veriliyor. Her 3 ayda bir teste tabi tutulan köpekler, başarılı olduklarında bir üst kademeye geçiyor. 12 ayın sonunda yapılan 4 ayrı testte başarılı olan köpekler, bu sefer de kendilerine uygun branşta eğitime alınıyor. Görev yapacakları eğitmenleriyle birlikte branş eğitimini tamamlayan köpekler, Türkiye ’nin farklı noktalarında, hassas bölgelerde ve sınır illerinde görevlendiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    350 eğitimli köpek

    KEM’de köpekler, narkotik dedektör, patlayıcı dedektör, silah mühimmat-patlayıcı dedektör, anti-terör özel operasyon, canlı insan arama (arama-kurtarma), asayiş devriye, ceset arama, banknot dedektör, koku teşhis (ID) branşlarında eğitiliyor. KEM’de eğitilmiş 96 narkotik-banknot, 44 patlayıcı, 19’u silah mühimmat, 15’i ceset ve canlı arama, 17’si özel operasyon, 12’si iz, 75’i asayiş olmak üzere toplam 278 eğitimli köpek Türkiye’nin değişik noktalarında görev yapıyor. Köpekler bir sağlık sorunları olmadığı sürece 8 ya da 9 yaşına kadar görevi sürdürüyor. Başarı kabiliyetlerini kaybeden, operasyonlarda başarısız olan köpekler ise emekliye ayrılıyor. Emekli edilen köpekler eğitimcilerin istemesi halinde onlara veriliyor. Eğitimcilerin kabul etmemesi durumunda ise köpekler ya isteyen kişilere veriliyor ya da KEM’e alınıyor.

    Çatalburun da var

    KEM’de en çok bulunan ve istenilen başarıyı gösteren köpek ırkları ise Alman Kurdu, Belçika Malinois, Labrador Retriever ve Golden Retriever. Bu ırkların dışında Tarsus yöresine özgü Tarsus Çatalburun da bulunuyor. Yavrulama yöntemiyle kendi üretimi olan köpeklerin yanı sıra hibe yoluyla da merkeze köpek alınıyor. Cins köpeği yavrulayanlar da, bu yavruları sözleşme karşılığında KEM’e hibe ediyor.

    Yeni Başbakanlık’ta görev

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atatürk Orman Çiftliği’nde yapımı son aşamaya gelen Yeni Başbakanlık Binası’nda görev yapacak köpeklerden biri olan Opal de, eğitimini tamamlamak üzere. Silah mühimmat-patlayıcı, anti-terör ve özel operasyon konusunda eğitmen Ayşegül Bayındır tarafından eğitilen Opal, Yeni Başbakanlık Binası’nın açılmasıyla birlikte burada görev almaya başlayacak köpeklerden biri olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow