hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mahkeme "hayır" dedi, bakanlık yeni ÇED süreci başlattı

    Mahkeme hayır dedi, bakanlık yeni ÇED süreci başlattı
    expand

    Antalya'da Alakır Vadisi'nin 5'inci hidroelektrik santrali (HES) Dereköy'de mahkemenin 5 Mart'ta verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir ÇED süreci başlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antalya'nın Kumluca ilçesi sınırlarında Beydağları'nın 3 bin 86 metrelik zirvesi Kızlar Sivrisi'den 75 kilometreyi katedip Akdeniz'le buluşan Alakır Vadisi'nde projelendirilen 8 HES'ten biri olan Dereköy HES'e karşı çevrecilerin verdiği mücadele "Kazandık" dedikleri noktada yeniden başladı.

    Etrafında 20 mahallenin toplandığı vadiden akan Alakır Çayı üzerinde 4'ü çalışır durumda 8 adet HES projesi bulunuyor.

    Projeler bütününün 5'inci halkası Dereköy HES'e karşı çevreciler 4 yıldır hukuk mücadelesi yürütüyor.

    Çevrecilerin HES'in ÇED raporunun olumlu bulunmasına ilişkin açtıkları davada Antalya 2'nci İdare Mahkemesi 5 Mart'ta yürütmeyi durdurma kararı verdi.

    Davaya ilişkin bilirkişi incelemesi 27 Mayıs'ta yapılırken, Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yeni ÇED süreci başladığını ilan etti.

    Davada ara kararın çıkmasının ardından firmanın 17 Nisan'daki başvurusu üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni ÇED sürecini başlattı.

    Takvim uyarınca 29 Mayıs'ta İnceleme Değerlendirme Kurulu toplantısı yapıldı, 7 Haziran'da da revize edilen ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürlüğü'nce kabul edilerek halkın görüşüne açıldı.

    "Alay ediyorlar"

    Bölgede HES karşıtı mücadelenin bileşenlerinden Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar, "Yargı süreciyle yarışan bir hızla, yürürlüğe konmaya çalışılan bu yeni ÇED süreci, halkın yasal hakları ve mahkeme kararlarıyla adeta alay etmektedir" diye konuştu.

    ÇED raporunun taşıdığı yürütmeyi durdurmaya sebep olan unsurların revize edildiği iddiasına karşılık temel konularda hiçbir değişiklik yapılmadığını kaydeden Başar, "Bunun maalesef bakanlıkla şirket arasında kağıt üzerinde yapılmış bir al gülüm ver gülüm çalışması olduğu açıktır" dedi.

    "Biz hukuk içinde kalacağız"

    Antalya Diş Hekimleri Odası Çevre Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz de, şirketin mayıs ayının son haftasında mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını gerekçe göstererek, kendisinin de aralarında bulunduğu 18 kişiye 20 milyon TL'lik ihtarname çektiğini hatırlattı.

    Elginöz, Alakır Vadisi'nde yeni bir yıkım projesine izin veremeyeceklerini belirtirken, "Ancak bizler şirketlerin aksine hukuk sınırları içinde kalacağız. Çünkü yasaların hala yaşamı korumaktan yana, vadilerimizden, sularımızdan ve insanlarımızdan yana olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow