hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mardin'deki eşcinsellik panelinin iptaline tepki

    Mardindeki eşcinsellik panelinin iptaline tepki
    expand

    Mardin'deki Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenmesi planlanan 'Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Anlamlandırılışının Seyri' konulu panel, bazı sivil toplum örgütlerinin tepkisi üzerine iptal edildi. Panelin iptal edilmesi üzerine üniversitedeki 12 akademisyen, "Fakülte, üniversitemizin, misafirlerimizin, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğretim elemanlarının ve farklı etnik, sosyo-kültürel ve dinsel kökenlere sahip öğrencilerimizin akademik varlığının linç diline hedef yapılması üzücüdür ve hukuk dışıdır" diye açıklama yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, üniversitesitede geçen 17 Nisan'da 'Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Anlamlandırılışının Seyri' konulu panel düzenleme kararı aldı.

    Panelin yapılacağının duyulması ardından kentteki bazı sivil toplum örgütleri tepki gösterdi.

    Bunun üzerine üniversite panel duyurusunu resmi internet sitesinden kaldırdı.

    Panele tepki gösteren derneklerden Mardin Dost-Der, yaptığı yazılı açıklamada, şöyle denildi: "Müslüman halkımızın namus ve ar damarına bire bir zıt ve tahammülüne ters bir panel düzenlenmek istemesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi gibi bir kurumun yapması veya ön ayak olması bizi derinden üzmüştür. Bu iğrenç paneli en sert bir şekilde kınıyoruz. Bu paneli düzenlemek isteyen, yardımcı olan, sponsorluğunu üstlenen tüm kişi ve kurumları namus ve iffet timsali Müslüman halkımıza şikayet ediyoruz."

    İmamlar da tepki gösterdi

    Din-Bir-Sen Bölge temsilcisi Mehmet Şirin Ersan, yaptığı açıklamada, üniversitede düzenlemek istenen son panelle birlikte üniversitenin kuruluş misyonunda uzaklaştığını ileri sürüp, panelden rahatsızlık duyduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ersan, panelin akademik bir çalışma olmadığının farkında olduklarını anlatırken şöyle dedi: "Panele konuşmacı olarak çağrılan kişinin konuyla ilgili akademik çalışmalar yapan biri olmayışı bunun en önemli göstergesidir. Bu kişi yurt genelinde eşcinsel anlayışın propagandasını yayma misyonunu yükleyen bir kuruluşun yöneticisi olarak tanınmaktadır.

    Zira yapılması amaçlanan akademik bir faaliyet olmayıp toplumun temel değerleri ile duyarlılıklarını aşındırmak suretiyle, Mimarlık Fakültesi'nde bazı hocaların tabiriyle, sesiz bir devrim amaçlanmaktadır. Mardin Artuklu Üniversitesi mimarlık üzerinden devrim gerçekleştirme sevdasında bulunanların ağırlık teşkil ettiği bir fakülteye mi dönüşmüştür?

    Mimarlık Fakültesi, kısa bir süre önce de bölüm başkanı olan bir hocanın öğrencileriyle birlikte fakülte binasında toplu içki alemi gerçekleştirdiklerine dair duyumlarla anılmıştı. Mimarlık Fakültesindeki tüm bu gelişmelerin temel sebebi, son zamanlarda başka üniversitelerde düşüncelerini yayma imkanı bulmayan bazı 'Gezi ruhlu' hocaların bu fakülteye bilinçli bir şekilde toplanmış olması mıdır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bunlar ve son olarak yine sessiz devrim gerçekleştirme sevdasıyla yapılmaya çalışılan panel üniversitenin geldiği noktada açısında endişe vericidir. Üniversitenin kuruluş misyonunda uzaklaştığına yönelik kaygılarımızı artırmaktadır. STK'ların konu ile ilgili kimi tepkilerine kibirli bir şekilde din maskesi altında başka amaç ve niyetlerle yorumlanılması konu ile ilgili endişe ve kaygılarımızı artırmaktadır."

    12 akedemisyenden tepki

    Panelin iptal edilmesi üzerine organizasyonu düzenlenen Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde görevli akademisyonler Mehmet Atlı, Can Bulgu, Bülent Diken, Ezgi Tuncer Gürkaş, Tayfun Gürkaş, Ali Paşaoğlu, Zeynep Sayın, Mehtap Serim, Pelin Tan, Bülent Tanju, Zehra Tonbul ve Emre Özyetiş, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Ali Erol'un 'Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Anlamlandırılışının Seyri' konulu bir konferans düzenleneceği belirtilerek, şöyle denildi:

    "Ancak, Kaos GL Derneği'ne mensup davetlilerimizin etkinliği, 16 Nisan 2014 gecesi, nefret ve linç söylemi barındıran metinle haberleştirildi. Bunun üzerine, üniversite yönetimi ve dekanlık, sunumları iptal etti. 17 Nisan 2014 tarihinde, linç ve nefret dolu suçlamaların hedefinde, MAÜ öğretim üyesi Levent Şentürk vardı. Gerekçe, bir lisans üstü dersi kapsamındaki bu sunumların, dini değerlerimize hakaret edeceği biçimindeki asılsız ve gerçekdışı iddiaydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişiler üzerinden fakültemizin ve üniversitemizin hedef alınması kabul edilemez. Akademik özgürlük alanını yok eden dayatmalar karşısında sessiz kalmak hatadır. Fakülte, üniversite, misafirlerimizin, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğretim elemanlarının ve farklı etnik, sosyo-kültürel ve dinsel kökenlere sahip öğrencilerimizin akademik varlığının linç diline hedef yapılması üzücüdür ve hukuk dışıdır. Nefret, iftira ve ötekileştirme ile akademik etkinliklerimiz engellenmemelidir.

    Bilimsel etkinliklerimiz hiçbir biçimde inanca, ırka, dile, dine, yaşam biçimine hakaret etmemektedir. Hiçbir grubu veya kişiyi hedef almamakta ve kimsenin değerlerini aşağılamamaktadır. Buna rağmen, son olayda gördüğümüz gibi, hedef alınıp aşağılanmakta, tehdit edilip korkutulmak istenmekteyiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyük çabaya, özveriye, emeğe dayanan kurumumuzdaki hiç kimse, bu üzücü ve onur kırıcı muameleyi hak etmemektedir. Fakültemizde, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin dayanışması, bu girişimleri boşa çıkaracaktır. Irk, dil, din, cinsiyet, mensubiyet, köken ayrımı olmaksızın bir arada barış içinde yaşama inancımız, tehdit altındayken de, değilken de sarsılmayacaktır; birbirimize olan güvenimizin azalmasına meydan verilmeyecektir. İmzası olan öğretim üyeleri olarak biz, ırkçı, cinsiyetçi ve her türlü ayrımcı söyleme karşı tavır almanın başlıca vicdani görevimiz olduğuna inanıyoruz. Bu duyarlığı taşıyan kamuoyuna duyururuz."

    Üniversitede verilmesi düşünülen panelde konuşmacı olan Ali Erol'un başkanlığını yaptığı Kaos GL derneği de paneli haber yapan gazete ve tepki gösteren dernekler hakkında suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow