hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MEB'in yeni projesi: "Genç Bilaller"

    MEBin yeni projesi: Genç Bilaller
    expand

    Milli Eğitim Bakanlığı, imam hatip liselilerin özgüvenlerini geliştirmek için ezan okuma yarışması düzenliyor. “Genç Bilaller” adlı yarışmanın esin kaynağı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal’in de “adaşı” olduğu, ilk Müslümanlardan ve ilk ezanı okuyan Bilal Habeşi. Bakanlık da habere ilişkin yaptığı açıklamada, bu yarışmayı yıllardır düzenledikleri ifade edilerek, "Fetih denilince Fatih Sultan Mehmet, mûsiki denince Itrî, mimari denilince nasıl ki Mimar Sinan akla geliyorsa, ezan denilince de Bilâl Habeşi akla gelmektedir" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye genelindeki tüm imam hatip lisesi öğrencileri için, "Kuranı Kerim’i Güzel Okuma, Hafızlık ve Ezan Okuma" yarışması düzenleyecek. Ezan okuma yarışmasına, “Genç Bilaller” adı verildi.

    Yarışmalarla “imam hatip lisesi öğrencilerinin özgüven duygularının geliştirilmesi” amaçlandı. Yarışmanın esin kaynağı ise, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal’in “adaşı” olduğu, ilk Müslümanlardan ve ilk ezanı okuyan Bilal Habeşi.

    MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, 2014-2015 eğitim öğretim yılında, tüm Anadolu İmam Hatip Liseleri’nde, “Kuranı Kerim’i Güzel Okuma”, “Hafızlık” ve “Ezan Okuma” yarışmaları düzenlemeye karar verdi. Karar, Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz imzasıyla 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine duyuruldu.

    Ancak yıllardır imam hatip lisesi öğrencileri için çeşitli alanlarda düzenlenen yarışmalara bu yıl ad vermeyi tercih etti.

    “Kuranı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması”nın adı “Genç Sadâ”, “Hafızlık Yarışması”nın adı ise “Kuranın Genç Muhafızları” olarak belirlendi. “Ezan OkumaYarışması”na ise “Genç Bilaller” adının verilmesi dikkat çekti. Ezan yarışmasında imam hatip lisesi öğrencisi “makam” ve “ses” ölçütleri ile değerlendirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fen lisesi öğretmenine evrim soruşturması

    Sınavda evrim tartışması

    "Özgüven’ ve ‘sosyal gelişim"

    MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, yarışmaların “Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin ilgi, istidat ve kabiliyetleri doğrultusunda yetiştirilmeleri, mesleki yeterliliklerinin, özgüven duygularının geliştirilmesi ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak” amacıyla düzenlendiğini açıkladı.

    Kabiliyetli öğrencilerinin yarışmalara katılımlarının teşvik edilmesinin istendiği, milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıya, yarışmalara ilişkin uygulama esasları ve yarışma için okullara asılacak afişler de eklendi.

    Müftüler jürisi

    Yarışmaların jürisinin kimlerden oluşturulacağı da belirlendi. Buna göre başarılı öğrencileri belirleyecek seçici kurulların il ve bölge başkanlığını müftüler üstlenecek. Türkiye birincilerini ise Din Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen üniversite öğretim elemanları ve Diyanet İşleri Başkanlığı personeli tespit edecek.

    Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama

    Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, yarışmanın yıllardır düzenlendiği ve geleneksel hale getirildiği belirtilerek, şunlar ifade edildi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu yarışmalar ile Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinin; ilgi, istidat ve kişisel kabiliyetleri doğrultusunda yetiştirilmesi, mesleki yeterliliklerinin, özgüven duygularının geliştirilmesi, okul aidiyetinin sağlanması ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunması amacıyla Milli Eğitimin temel amaçları doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. 1400 yıllık İslam tarihinde ezan dendiği zaman akla ilk gelen şahıs; ezanı ilk okuyan ve Hz. Peygamber (s.a.v.)'in yaşadığı müddetçe müezzinliğini yapan Bilâl Habeşi'dir. Fetih denilince Fatih Sultan Mehmet, mûsiki denince Itrî, mimari denilince nasıl ki Mimar Sinan akla geliyorsa, ezan denilince de Bilâl Habeşi akla gelmektedir. Bu herkesin bildiği bir gerçektir. Bu tarihsel bağa atıfta bulunmak, öğrencilerin motive olmalarını sağlamak, Bilal Habeşi gibi güzel ezan okumalarını teşvik etmek amacıyla yapılan bu isimlendirmenin söz konusu gazete tarafından farklı bir şekilde yorumlanması iletişim derslerinde ele alınması gereken önemli bir çarpıtma örneğidir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsanı şempanzeden ayıran 2 molekül

    İnsanlık tarihine ışık tutan kafatası

    DNA'daki ufak bir değişiklik evrime yol açıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow