hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehdi Eker, çoban kıyafeti giyip sürü başına geçti

    Mehdi Eker, çoban kıyafeti giyip sürü başına geçti
    expand

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da, 'Sürü yöneticisi elamanı benim' projesinde sertifika kazanan çobanlara belgelerinin dağıtım törenine katıldı. Eker, programın sonunda çobanların giydiği kıyafeti giyip koyun sürüsünün başına geçti ve çobanların çaldığı kavalı dinledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da, 'Sürü yöneticisi elamanı benim' projesinde sertifika kazanan çobanlara belgelerinin dağıtım törenine katıldı.

    Eker, koyun ve keçi yetiştiriciliğini önemsemek gerektiğini, bugüne kadar bir çok alan desteklenirken koyun ve keçi konusunda hiç özel destek verilmediğini belirterek, "Milli servetimizin burada yattığını bilerek ilk olarak 2006 yılında destekleme kapsamına aldık. Yetiştiricilerinin örgütlenmesini sağladık. 1984 yılında yapılan sayımda Türkiye'de 53 milyon koyun ve keçi mevcut iken, 2002 yılında sayı 31 milyona düşmüş. Biz 31 milyon ile devir aldığımız keçi ve koyun sayısını bugün 39 milyona çıkardık. Önümüzdeki yıllarda bölgedeki mera ve yaylaların tam kapasite ile kullanımı ile bu sayı artacaktır. Bölgede 8 milyon olan koyun ve keçi sayısı 16 milyona çıkabilir. Sayı artığı için çoban sıkıntısı yaşanınca böyle bir proje başlattık. Sertifikalı çoban çalıştıran üreticiye devlet yılda 5 bin lira para veriyor ve koyun yöneticisi olan çobanını sigortasını da yatıracak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sertifika almaya hak kazanan çobanlara sertifikalarını veren Bakan Eker, daha sonra Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün bahçesine çıkıp koyun sürüsünün yanına geldi.

    Basın mensuplarının gıda ürünlerinde yüzde 0,9 ve altında GDO bulunan ürünlerin satışına izin veren düzenlemeye yönelik soru üzerine Eker, "Bu konuda Biyogüvenlik Kurumu Başkanı konuştu. Başka bir açıklama yapmaya gerek yoktur" dedi.

    Eker, daha sonra çoban kıyafeti giyip sürünün başına geçip bir yavru koyunu kucağına alarak çobanların kaval çalmasını bir süre dinledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow