hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mesut Barzani şart koştu

    Mesut Barzani şart koştu
    expand

    Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak'ta resmi seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaklık prensibi işletilirse ve buna uyulursa birlikte kalma umudu olacağını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barzani, Selahaddin ilçesindeki konutunda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Bağdat büyükelçilerini kabul etti.

    IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Barzani, 30 Nisan'daki milletvekili genel seçimlerine gözlemci gönderen AB ülkelerine teşekkür ederek konuşmasına başladı.

    Daha sonra misafirlerine Irak'taki siyasi durumu anlatan Barzani, Baas rejiminin yıkılmasından sonra Kürtlerin, ülkenin bir parçası olmaya karar verdiğini hatırlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bütün tarafların haklarını ve yetkilerini kullanabileceği umuduyla bunu yaptık. Ortaklık temeli üzerinde birlikte yaşamaya karar verdik. Ancak üzülerek belirteyim ki anayasanın bu ilkesine uyulmadı. Kürtler, Irak'ta ortak olmalıdır. Hiç kimsenin egemen olma ve hakimiyet kurma arayışı olmamalı. İkinci sınıf vatandaş, azınlık ve çoğunluk söz konusu değildir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Birlikte kalma umudu olacaktır"

    Kürtler olarak Irak'ın bir parçası olmak istediklerini aktaran Barzani, yeni kurulacak hükümetin tavrına işaret ederek, "Irak'ta resmi seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaklık prensibi işletilirse ve buna uyulursa birlikte kalma umudu olacaktır" ifadesini kullandı.

    Barzani, Kürtlerin, Bağdat'ta kurulacak yeni hükümete katılmasına ilişkin, bazı şartları olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Ortaklığın hakiki manada kabul edilmesini istiyoruz. Anayasa uygulanmalıdır. Irak vatandaşları da 140'ıncı maddenin uygulanması için çaba göstermelidir. Ordu, ulusal temeller üzerine kurulmalı. Peşmerge sorunu çözülmelidir. Irak Petrol ve Gaz Yasası onaylanmalıdır. Genel nüfus sayımı
    yapılmalıdır. Anayasal olmayan atamalar, iptal edilmelidir."

    Mesut Barzani, Irak'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ise cumhurbaşkanlığı makamını almada ısrarcı olacaklarını ifade ederek, "Çünkü Cumhurbaşkanlığının, Kürtlerin bir hakkı olduğuna inanıyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow