hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Metiner: "Şu an Türkiye'de fiili bir başkanlık sistemi vardır"

    Metiner: Şu an Türkiyede fiili bir başkanlık sistemi vardır
    expand

    AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "Şu an Türkiye'de fiili bir başkanlık sistemi vardır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Metiner, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Denizli'de katıldığı bir konferanstaki sözlerinin "paralel yayın organları" tarafından çarpıtıldığını ifade ederek, "Peygamberimizin ordusunun içinde de çürük elmalar vardı dedim. Dünden beridir paralel televizyon kanalları bunu çevirip çevirip aktarıyorlar 'Mehmet Metiner Peygamberimize hakaret etti' diye. Tabi bu büyük bir terbiyesizlik. Önce bunu belirteyim. Biz o paralel ihanet şebekesi gibi aziz Peygamberimizi kendi kirli amaçları için kamyonetin arkasına bindirenlerden değiliz. Türkçe Olimpiyatları'na getirtenlerden de değiliz. Önce bu iftirayı şiddetle reddediyorum. Biz Peygamberimizin bastığı toprağı bile kutsal bilen bir anlayışın mensuplarıyız. Peygamberimize hakaret sözcüğünü o paralel yalancıların suratına ağır bir tokat gibi şamar gibi indiriyorum" diye konuştu.

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın bu sözleri üzerine "mal bulmuş mağribi gibi" atladığını öne süren Metiner, şöyle devam etti: "Peki söylemediğim bir sözü söylemişim gibi var sayıp eleştirmek densizlik ötesi bir şey değil midir Sayın Oktay Vural. Yeni ben her yerde görülebilecek bir ihanetin tarihteki karşılığını da anlatırken 'Peygamberimizin ordusunda da çürük elmalar vardır' derken Peygamberimizi mensubu olduğum partimizin yöneticileriyle veya da başındakilerle mukayese etmiş mi oluyorum.

    Senin anlayışın bu kadar mı Oktay Vural. Yani siyaset yapıyoruz diye Peygamberimizden laf etmeyecek miyiz? İslam tarihinden örnekler getirmeyecek miyiz? Peygamberimizin sözünü aktardığımız da İslam tarihinden örnekler aktardığımızda kendi partimizle Peygamberimizi özdeşleştirmiş mi olacağız? Bu nasıl bir anlayışsızlık örneğidir? Bu nasıl bir densizlik örneğidir ya?" Söz konusu konferanstaki "Anayasa'yı paramparça edeceğiz" sözlerinin de paralel yayın organları tarafından servis edildiğini ifade eden Metiner, şunları kaydetti:

    "Konuşmanın bütünlüğü içinde söylemiş olduğum şudur; Türkiye'nin seçilmiş bir başkanı var. Türkiye'nin halk tarafından doğrudan seçilmiş bir başkanı var. Mevcut Anayasa seçilmiş başkanın görev ve yetkilerini tanımlayan bir Anayasa değildir. Evet biz halkımıza doğrudan kendi başkanını seçme yetkisi tanıdık. Böyle bir Anayasal değişiklik yaptık. Ama sadece seçimle ilgili bir Anayasa değişiklik yaptık. Halkın doğrudan seçeceği başkanının görev ve yetkilerini tanzim eden bir Anayasal madde eklemeyi unuttu bu Meclis."

    Anayasal bir boşluk söz konusu olduğunu, doğrudan halkın seçtiği başkanın görev ve yetkilerinin yeniden tanımlandığı, "Başkanlık Sistemi"ni odağına alan yeni ve özgürlükçü bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu ifade eden Metiner, "Bu yüzden 12 Eylül faşist fermanını kökten değiştireceğimizi söylüyorum. Bunu söylerken Anayasa'yı paramparça etmezsek namerdiz demişim, doğrudur. Bu lafı söylemek ifade ediş biçimi açısından sorunlu olabilir ama hangi niyetle hangi amaçla söylediğimiz ortadadır. Sandık marifetiyle Anayasa'yı kökten değiştireceğimizi söylemek istiyorum" dedi.

    Metiner, gazetecilerin Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisine ilişkin sorusuna, "Oktay Vural'a sormak lazım. Onun mutlaka bildiği birşey vardır. Henüz Başbakanımızın Bakanımızın bilmediği anlamaya çözmeye çözmeye çalıştığı bir sorun bu. Biz de henüz olayın teknik detaylarını bilmiyoruz. Ama büyük bir ihtimalle Sayın Oktay Vural'a sorarsanız size bütün nedenlerini açıklar. Yemen'den başlarlar, DHKP-C'ye kadar, İmralı'ya kadar götürürler. Oktay Bey'in böyle bir mahareti var. O yüzden Sayın Oktay Vural'a sormanızda yarar var" yanıtını verdi.

    Açıklamasındaki "Türkiye'nin seçilmiş bir başkanı var" ifadesine ilişkin bir soru üzerine Metiner, kastettiğinin "Cumhurun Başkanı" olduğunu ifade ederek, "Şu an Türkiye'de fiili bir başkanlık sistemi vardır" dedi. Metiner, şunları söyledi:

    "Cumhurbaşkanı adayları halka giderlerken ülkeyi nasıl yöneteceklerini söylemişlerdir. Benim söylediğim fiili bir Başkanlık Sisteminin içindeyiz ama bunun bir Anayasal bir karşılığı yok. Çünkü biz halka Cumhurbaşkanını seçme yetkisini tanıdık ama halkın doğrudan seçeceği başkanın görev ve yetkilerini tanımlayan bir Anayasa maddesi eklemeyi unuttuk. Dolayısıyla bir Anayasal boşluk söz konusu. Mevcut Anayasa Meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini tanzim ediyor. Doğrudan halkın seçtiği başkanın görev ve yetkilerini tanzim etmiyor. Dolayısıyla mevcut Anayasal görev ve yetkiler üzerinden halkın doğrudan seçtiği bir başkana ayar çekilmesini milli iradeye bir saygısızlık olarak değerlendiriyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow