hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP lideri Bahçeli de Alevi paketi açıkladı

    MHP lideri Bahçeli de Alevi paketi açıkladı
    expand

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dersim ziyaretine ateş püskürdü. Konuşmasında Seyit Rıza'yı, "terörist Rıza" olarak niteleyen Bahçeli, Alevi meselesine ilişkin önerilerde bulundu. TBMM'deki partilere işbirliği çağrısı yapan Bahçeli, bir de öneri paketi açıkladı. Baçheli, Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi kurulmasını, din kültürü derslerinin objektif bilgiler içermesini, Diyanet İşleri'nin Alevi inancını da temsil edecek şekilde radikal düzenlemeye gitmesini ve cemevlerinin kabul edilmesini teklif etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Gündeminde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dersim ziyareti bulunan Bahçeli, sert eleştirilerde bulundu. Başbakan Davutoğlu'nu, "mesaisini ihanete harcamakla ve Türkiye'yi yıkmak için özel görevlendirilmiş olmakla" suçlayan MHP lideri Bahçeli, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tarihlerine ve milli değerlerine mesafeli olmakla suçladı. Sözü Dersim meselesine getiren Bahçeli, Davutoğlu'nun ziyaretine değinerek şunları söyledi:

    "Davutoğlu, Erdoğan’ın kopyasıdır, ama inanınız bana çok kötü bir kopyasıdır. Davutoğlu zillette inat etmektedir. Başbakan geçtiğimiz haftanın son gününde Tunceli’ye gitmiştir. Bazı etkinlik ve toplantılarda da bulunmuştur. Davutoğlu tarihi gerçekleri bir kez daha çarpıtmıştır. Arifleri, erenleri, Allah dostlarını hikmet ve keramet sahibi manevi büyüklerimizi istismar ederek, bölücülere yine toz kondurmamıştır. Dersim isyanının ele başı terörist Rıza’yı sözde seyit ünvanıyla anan Başbakan, bir defa İslam'a, kutsal emanetlere kara çalmıştır. Alemlere rahmet olarak inmiş efendimiz Hazreti Muhammed'i bir teröristle anmak, İngiliz'in, Rus'un oyuncağı olan hainle yan yana getirmek utanmazlık olduğu kadar büyük bir günahtır. Davutoğlu’nun maksadı nedir? Bu şahıs kimlere hizmet etmektedir? Terörist Rıza’yı savunma ihalesi Davutoğlu’na mı kalmıştır?"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Dersim isyanıyla ilgili yaşananlar geride kaldı"

    Kendilerine göre Dersim'de yaşananların geride kaldığını söyleyen Bahçeli, "Türk milleti asilerin hakkından gelmiş, bu sayfa kapanmıştır. Hem Osmanlı hem de Cumhuriyet devrinde isyana kalkışanlar bedel ödemişler ve cezalandırılmıştır. Erdoğan ve Davutoğlu, Gezi Parkı'ndaki itirazlara bile tahammül göstermeyip şiddetle bastırırken, her ne hikmetse demokrasi akıllarına gelmemişti" diye konuştu.

    Dersim katliamı ile Gezi Parkı eylemleri arasında kıyaslama yapan ve AK Parti'yi "Türk gençliğine" ve "tencere tava çalan hanımefendilere tahammülsüzlükle" suçlayan Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da katıldığı bir toplu açılış töreni sonrasında bir kafede sigara içen gençlere çatmasını da hatırlattı ve "Sokakta yürürken sigara içenlere bile hakaret yağdıran bir zihniyet mi bu ülkede hoş görüden bahsetmektedir?" dedi.

    "Davutoğlu bir daha yerinden kalkamayacak"

    Dersim ziyareti nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yönelik suçlamalarını sürdüren Bahçeli, "Toroslardan Munzur’a selam götürdüğünü söyleyen Davutoğlu’na, Türk milleti sandıkta öyle bir selam çakacaktır ki, mizah gibi, şaka gibi duran Davutoğlu bir daha yerinden kalkamayacaktır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alevi vatandaşlara da çağrıda bulunan Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tuzağına düşmemelerini istedi. MHP'nin Alevilere yönelik siyasi kaygılardan uzak, samimi bir tutum içinde olduğunu söyleyen Bahçeli, "cami de bizim cemevi de bizimdir" anlayışında olduklarını dile getirdi. Bahçeli, "demokrasi paketlerinin içine katmadan TBMM zeminininde konuyu tamamıyla çözelim" dedi ve TBMM'deki bütün gruplara işbirliği önerdi. Alevi sorununun beklemeye tahammülü kalmadığını söyleyen Bahçeli, şu önerilerde bulundu:

    - Aleviliğin nitelikli eğitim ve kadro ihtiyacını karşılayacak, Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi kurulmalıdır. Bu merkez desteklenmeli ve özerk olmalıdır.
    -Milli Eğitim Bakanlığı'nda din kültürü derslerinin müfredatına doğru objektif bilgiler dahil edilmelidir.
    -Alevi İslam inancı önderlerinden ilahiyatçılardan oluşan özel ihtisas komisyonu kurulmalıdır.
    -Diyanet İşleri Başkanlığı ortaya çıkacak külliyatın orijinallerine sadık kalarak yayınlanmalıdır.
    -Alevi İslam inancını da bünyesinde temsil edecek şekilde Diyanet'te radikal düzenlemeye gidilmelidir.
    -Cemevi gerçeği ön yargılarına katılmadan, cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden tam olarak kabul edilmelidir. Cemevlerine devlet yardım etmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmasında çözüm sürecine ve İmralı ile görüşmelere ilişkin de sert suçlamalarda bulunan Bahçeli, "AKP, HDP ve PKK'nın Alevi ve Kürtlerin istismarı için yarıştığını" öne sürdü.

    "Uçakta konuşmak gibi amansız bir hastalığı olan Erdoğan"

    Çözüm sürecinde "üçüncü göz" tartışmalarına da değinen Bahçeli, "Davutoğlu, Türkiye’ye dönüş yolunda süreç ihanetinde üçüncü göz olarak yabancı bir aktörün devrede olmasına izin veremeyeceklerini açıklamıştır. Uçakta konuşmak gibi amansız bir hastalığı olan Erdoğan ise 'kendi göbeğimizi kendimiz keselim' diyerek ABD’nin üçüncü göz olarak katılmasına karşı çıkmıştır" dedi.

    Arınç'a eleştiri

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın HDP'ye yönelik, "Siz Öcalan'ı itibarsız hale getirmeye mi çalışıyorsunuz" sözlerine de değinen Bahçeli, "Milletimizin gözünün içine baka baka terörist başını savunmuştur" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Erdoğan'ın fıtratında doğru iş yapmak yok"

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kadın erkek eşitliğinin fıtrata ters olduğu" şeklindeki sözlerine de değinen ve bunu "saygısızlık" olarak niteleyen Bahçeli, "Erdoğan’ın fıtratında doğru iş yapmak, milli duruş sergilemek yoktur ve bundan sonra da olmayacaktır" şeklinde konuştu.

    Bahçeli, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyaretine de değinerek, "Erdoğan için bir ara tarih olan Biden geçtiğimiz cumartesi günü Beylerbeyi Sarayı'nda can ciğer kuzu sarması haline gelmiştir. Deliğe süpürmeyin yalvarmasından, tarih olmuştur diklenmesinin ardından, çark edilmedik sözü kalmamıştır. Erdoğan ne dediyse tersini yapmıştır. Çünkü 17-25’çilerin en temel özelliği yalana batmalıdır" dedi.

    Bahçeli, konuşması sırasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ismini telaffuz etmekte zorluk çekti. Bahçeli, Türkçe'de "Baydın" olarak telaffuz edilen Biden'ın adını, "Boyhan, Boyden, Bayden" diye söyledi.

    TBMM'ye sevk edilen "iç güvenlik paketi" ile ilgili de konuşan Bahçeli, paketin içerdiği emniyete yönelik düzenlemeleri eleştirdi ve şunları söyledi:

    "Tasarı baştan savma olup herhangi bir ihtiyacın ürünü olarak değerlendirilemeyecektir. Bu tasarıyla can ve mal emniyetinin temin edilmesi, suçun aydınlatılması, suçluların yakalanması gibi görevleri olan kolluk güçlerinin arama ve gözaltı yetkileri yeniden düzenlemektedir. TSK’nın eli zayıflatılmaktadır. Ülke savunması riske atılmaktadır. AKP polisi güçlendirirken TSK’yı ikinci plana itmektedir. Parti olarak gerekli demokratik müdahale ve eleştirilerimizi sonuna kadar yapacağımızdan hiç kimse şüphe duymamalıdır."

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow