hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP'den Davutoğlu ile koalisyon görüşmesiyle ilgili açıklamalar

    MHPden Davutoğlu ile koalisyon görüşmesiyle ilgili açıklamalar
    expand

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün gerçekleşen görüşmesiyle ilgili, "Bana göre o 4 maddeyi kabul edemediler zaten. Sıkıntı oradan kaynaklanıyor. Ayrıca acaba koalisyon kurmak için mi geldiler. O da ayrı bir problem" dedi. Celal Adan ise, "Bizim ilkelerimizde hiçbir yanlış yok. Yanlış olan Saray ve Başbakan'dır. Onların zihniyeti, rüyaları, hülyaları, hedefleri, planları ve ihtirasları yanlıştır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yalçın, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte çok güzel ve nezaket ölçüleri içerisinde 2.5 saatlik bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Yalçın, bu zaman dilimi içerisinde hem ülke meselelerinin hem de koalisyonla alakalı konuların ayrıntılı bir şekilde görüşüldüğünü ifade etti. Koalisyonla ilgili hususları 4 madde üzerinde ifade eden Yalçın, görüşmenin içeriğine ilişkin şunları söyledi:

    Başbakan Davutoğlu: "Bahçeli AK Parti ile koalisyonu mümkün görmediğini ifade etti"

    "Öncelikli olarak Sayın Davutoğlu 'azınlık hükümetini destekleyip desteklemeyeceğimizi' sordu. Genel Başkanımız 'bunu daha önce açıkladık, azınlık hükümetine destek vermeyeceğiz' dedi. İkinci olarak Sayın Davutoğlu 'TBMM'yi toplamak suretiyle orada alınacak bir erken seçim kararına destek verir misiniz?' şekliyle bir yaklaşım sergiledi. Sayın Genel Başkanımızın ifadesi aynen şu; 'TBMM toplantıya çağrıldığı takdirde biz o toplantıya katılırız. Burası milletin makamı, Genel Kurul'a da gireriz. Ancak sizin erken seçim çağrınıza olumsuz yanıt veririz, yani hayır oyu veririz.' Üçüncü olarak '116'ya göre bir seçim hükümetine ne dersiniz, oraya gidiyor bu husustaki görüşünüz ne?' Orada MHP olarak dahlimiz olamaz, zaten yasa o. Yani burada siz görevli olarak bir netice çıkaramazsanız, işin gidişatı odur. O da anayasanın gereğidir. Cumhurbaşkanı'na geçer. 'Böyle bir durumda seçim hükümetine MHP üye veya bakan vermez' dedik."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP'den Davutoğlu-Bahçeli görüşmesine ilk tepki!

    Yalçın, koalisyonla ilgili 4 maddeyi öncelikli olarak ifade ettiklerini belirterek, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin il divan toplantılarında veya açıklamalarında, "Bu çekincelerimizi, bu temel ilkelerimizi mutlak suretle ön şart olarak sunarız, kabul edildiği takdirde koalisyon içerisinde yer alırız" dediğini anımsattı. Yalçın, gazetecilerin "Bu 4 madde mi engel oldu?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

    "Bana göre o 4 maddeyi kabul edemediler zaten. Sıkıntı oradan kaynaklanıyor. Ayrıca acaba koalisyon kurmak için mi geldiler. O da ayrı bir problem. Çünkü AKP-CHP görüşmeleri sona erdiğinde Sayın Davutoğlu yaptığı açıklamada, 'artık tek yol seçim, bunun dışında başka bir yol yok' şeklinde bir yaklaşım sergilemişti. Bu daha bize gelmeden önce ifade edilmişti. Böyle bir anlayışta olan Sayın Davutoğlu'nun geldiğinde konu üzerinde ne denli duracağını artık kamuoyu takdir etsin. Ama bunlar görüşüldü."

    MHP'li Semih Yalçın'dan ''azınlık hükümeti'' açıklamasını yalanladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "AK Parti cephesinde tam tersi 'her şeye kapıları kapattınız' yönünde bir algı var" ifadesi üzerine Yalçın, şunları kaydetti:

    "İşte onun yanlışlığını ifade ediyoruz. 4 madde üzerinden diğer 3 ile ilgili çok net olarak ifade ettik, bu doğru. Ama koalisyonla alakalı Sayın Genel Başkanım dün tekraren 'bu maddeleri lütfen kabul edin, uzlaşalım. Ben yine ifade ettiğim gibi elimi bu işin altına hatta gövdemi bu işin altına koyarım' dedi. Yaklaşım buydu. Şimdi bu yaklaşım sonrasında Sayın Davutoğlu'nun buna olumlu cevap verebilmesi lazım. Bunu yapamayacağını söylediğinde de koalisyon ihtimalinin veya böyle bir zeminin oluşmadığı görüldü. Hepsi bundan ibarettir."

    "CHP azınlık hükümeti kurarsa..."

    "CHP Genel Başkanı bir azınlık hükümeti kurarsa MHP'nin tavrı ne olur?" sorusu üzerine Yalçın, siyasette ortada hiçbir şey yokken farazalar üzerinden hüküm verilemeyeceğinin altını çizdi. Henüz Davutoğlu'nun görevi teslim etmediğini, Kılıçdaroğlu'na da görevin verilip verilmeyeceğinin belli olmadığını dile getiren Yalçın, "Sayın Cumhurbaşkanı ülkeyi ısrarla seçime doğru götürüyor, bunun görülmesi lazım artık" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "MHP'nin yanıtı ne olur?" sorusu üzerine Yalçın, bugün buna cevap vermenin çok zor olduğunu vurguladı. Yalçın, "Böyle bir şey vaki olduğunda MHP cevabını verecektir ama bugün değil. Ortada hiçbir şey yok. Sayın Kılıçdaroğlu'na daha görev yok" dedi.

    "Bu cevabınız 'olabilir' anlamı da içeriyor mu?" sorusuna Yalçın, "Cevabımı çok net verdim. Bu durum ortaya çıktığında, böyle bir talep oluştuğunda ancak size net olarak cevap verebiliriz. Bugün imkansız" karşılığını verdi.

    "CHP ile görüşür müsünüz?" sorusuna ise Yalçın, "Her siyasi partiyle görüşüyoruz, HDP hariç. Niye görüşmeyelim, siyasi partiler kendi içlerinde birbirleriyle her zaman görüşürler ve talep geldiğinde değerlendirirler. Bizim bütün siyasi partilere kapımız açık, siyaset yapıyoruz. Bir siyasi partiye kapalıyız onun da temel sebebi belli" yanıtını verdi.

    Celal Adan: "Yanlış olan Saray ve Başbakan'dır"

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan ise, "Bizim ilkelerimizde hiçbir yanlış yok. Yanlış olan Saray ve Başbakan'dır. Onların zihniyeti, rüyaları, hülyaları, hedefleri, planları ve ihtirasları yanlıştır" görüşünü dile getirdi. Adan, yaptığı yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran seçim sonuçlarını hazmedemediği" iddiasında bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Zaten o yüzdendir ki sadece kendi ikbali ve ihtirasları için Türkiye'yi dizayn etmenin derdine düşmüştür. Seçimlerden bugüne yaşanan sürece bakıldığında, AKP'nin yürüttüğü koalisyon görüşmelerinin bizzat Saray'ın yönlendirmesi, istekleri ve planları doğrultusunda yürütüldüğü görülecektir. Seçim sonrasında ilkelerini ortaya koyan ve bu ilkelerden milim geri adım atmayan yegane parti, Milliyetçi Hareket Partisi olmuştur. Bu süreçte ilkesizliğin adresi ise AKP'dir. AKP'nin hiçbir koalisyon ilkesi yoktur. Milletimiz de biz de merak ediyoruz ve soruyoruz; 'AKP'nin koalisyon ilkeleri nelerdir?' Sayın Başbakan çıksın ve açıklasın."

    Genel Başkanları Devlet Bahçeli'nin ortaya koyduğu ilkelerin yanlış olmadığını belirten Adan, "Türkiye'nin belli yerlerini bölücülere teslim eden sözde çözüm süreci tamamen rafa kalksın' demenin neresi yanlış? '17-25 Aralık yolsuzlukları soruşturulsun, araştırılsın' demenin neresi yanlış? 'Anayasamızın ilk dört maddesi tartışılmasın' demenin neresi yanlış? Cumhurbaşkanının sadece işini yapmasını, Anayasayı zorlamaması gerektiğini savunmanın neresi yanlış? Bizim ilkelerimizde hiçbir yanlış yok. Yanlış olan Saray ve Başbakan'dır. Onların zihniyeti, rüyaları, hülyaları, hedefleri, planları ve ihtirasları yanlıştır" görüşünü savundu.

    Adan, "Sarayın sadece kendi ikbali için Türkiye'yi dizayn etme peşinde olduğunu" öne sürerek, şöyle devam etti:

    "(Türkiye'nin yönetim sistemini fiilen değiştirdim) demekte. Soruyoruz kendilerine, 'bunu kime sordun da yaptın, yeni sistemin adını ne koydun, kafana göre takılıp Anayasa'yı yerle yeksan etme yetkisini nereden aldın? Anlaşılan odur ki Saray ile Başbakan arasındaki görev bölüşümünde 'saray önden dağıtacak, Davutoğlu ve AKP Grubu arkadan toparlayacaktır'. Açıkça ifade etme ihtiyacı hissediyoruz, AKP ve Sayın Başbakan bu süreçte sadece ve sadece Sarayın hedeflerinin sözcülüğünü ve taşeronluğunu yapmıştır, yapmaya da devam etmektedir. İlkesizlik üzerine koalisyon kurulamaz. Milliyetçi Hareket Partisi, AKP'nin ilkesizliğine ortak olmamıştır. Sayın Başbakan'da ne yazık ki tıpkı kendinden önceki gibi demokrasi tramvayından inmiş, saltanat kayığına binmiştir. Yine bu süreçte Milliyetçi Hareket Partisi'ni bölücülerle aynı torbanın içine koymaya çalışanlar büyük bir hüsran yaşamışlardır. Türkiye'yi Sarayın ihtiraslarına teslim etmedik, etmeyeceğiz. Sarayın taşeronlarına kulak asmadık, asmayacağız."

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow