hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın, SBS kararını iptal başvurusu reddedildi

    Milli Eğitim Bakanlığının, SBS kararını iptal başvurusu reddedildi
    expand

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın SBS'nin yürütmesinin durdurulması kararının iptali için yaptığı itiraz reddedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bölge İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın SBS itirazına ilişkin kararını verdi. SBS'nin yürütmesinin durdurulmasına itiraz talebini reddetti.

    Bundan sonra gözler, 18. İdare Mahkemesi'nde olacak. Mahkeme davayı önümüzdeki günlerde esastan görüşerek son sözü söyleyecek. SBS'de yabancı dil sınavında yaklaşık 718 öğrencinin puanının yanlış hesaplandığı iddiasıyla CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın Danıştay'a başvurmuştu.

    Danıştay 18. Dairesi, yabancı dil testinde puanlar hesaplanırken yaşanan sapmanın, 1 milyon 112 bin öğrencinin sınav sonuçlarını etkileyebileceği kararını vermiş, sınavın yürütmesini durdurmuştu.

    Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Hiçbir öğrencimiz mağdur edilmeyecek. Rahat olun" mesajını vermişti.

    Ayaydın: "MEB 1 milyon 112 bin öğrencinin sıralamasını değiştirmeli"

    CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2013 yılında yaptığı Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) yanlışlıklar yapıldığını, bakanlığın bu yanlışlığı kabul ederek 718 öğrencinin puanlarını değiştirdiğini ifade ederek, bunun da sınava giren 1 milyon 112 bin öğrencinin sıralamasının değişmesini gerektirdiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bütün ikazlarına rağmen bakanlığın bunu yapmadığını belirten Ayaydın, konuyu milletvekili olarak Ankara 18. İdare Mahkemesi'ne götürdüğünü, mahkemenin bakanlığın bu işlemiyle ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini anımsattı.

    Daha sonra bakanlığın ise bu kararla ilgili Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunduğunu ifade eden Ayaydın, Bölge İdare Mahkemesi'nin Türkiye hukuk tarihine geçecek, ilginç bir karar verdiğini kaydetti. Ayaydın, "Mahkeme benimle ilgili olan bölümde, 'Bu konu ile ilgili dava ehliyeti yoktur. Çünkü öğrenci velisi değildir. Herhangi bir zararı söz konusu değildir.' Benimle ilgili olan bölümde hiç esasa girmeden usul yönünden bakanlığın talebini uygun görüyor" dedi.

    Ancak aynı mahiyette SBS'ye giren Defne Sena Uzuner adlı öğrencinin müracaatıyla ilgili 18 . İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararının hukuka uygun bulunduğuna dikkati çeken Ayaydın, "Ben 76 milyon insanın vekiliyim. Toplumsal olaylarda toplumun ve insanların hakkını korumak bizim görevimizdir. Bu görevimizi yerine getirmek üzere TBMM'de yemin ediyoruz. Bu yeminime sadık kalarak 1 milyon 112 bin öğrencimizin ve ailesinin bu haklı taleplerini idari yargıya götürmüşüm. Anlaşılıyor ki Bölge İdare Mahkemesi hükümetten çekiniyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayaydın, şu andan itibaren MEB'in 1 milyon 112 bin öğrencinin sıralamasını değiştirmesi gerektiğini vurgulayarak, "MEB'e sesleniyorum, hiç topu taca atmadan şu andan itibaren bu kararın gereğini bekleyen 1 milyon 112 bin öğrenci için yeniden bir sıralama yapınız" dedi.

    MEB'in SBS'nin yerine geçen ve bu yıl uygulamaya koyduğu TEOG sonuçlarının da açıklandığını anımsatan Ayaydın, bunların da SBS gibi hatalı olduğunu ileri sürdü. Ayaydın, şunları söyledi:

    "Onlar da yargıya taşınacaktır. Hem öğrenci velileri hem benim tarafımdan yine yargıya taşınacaktır. Onların da iptali söz konusudur. Orada 2 hata yapıldı. Ayrıca din dersinden muaf öğrenciler hiç dikkate alınmamıştır. Onların da 2.5 puan eksik değerlendirmeleri söz konusudur. TEOG sınavının da iptal edilmesi lazımdır. MEB bizim yürütmeyi durdurma kararı aldığımız gün yapmış olduğu açıklamada velilere 'hiç kimse merak etmesin her şey kontrolümüz altındadır' şeklinde sesleniyordu. Ben sayın Avcı'ya sesleniyorum; zaten her şey sizin kontrolünüz altında olduğu için insanlarımız bu tür sorunlarla karşılaşıyor. 'MEB' demek 'sınav' demek, 'sınav' demek 'skandal' demek. MEB'de skandalsız hiçbir sınav olmuyor. MEB hiç gocunmasın zararın neresinden dönülürse kardır. Derhal yetkilileri hemen devreye sokup bu incelemeyi başlatması lazım. SBS sonuçlarıyla ilgili yeni bir sıralama yapıp kontenjanları bu sıralamaya göre gerekiyorsa artırması lazım. TEOG sınavını derhal iptal etmesi lazım. Birçok öğrencinin hak kaybı söz konusudur. O da yargıdan dönecektir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow