hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mustafa Şentop: Seçim barajı tartışması Gezi'nin devamı

    Mustafa Şentop: Seçim barajı tartışması Gezinin devamı
    expand

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, dairelerde görüşülmesi gereken seçim barajı bireysel başvurularının AYM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini söylemesinin "maksatlı" olduğunu öne sürdü. Şentop'a göre Seçim barajı tartışması Gezi'nin devamı niteliğinde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç'ın seçim barajı başvurularıyla ilgili "oyunun rengini belli ettiğini" savundu; "Kendisinin açıklamalarını okuyan herkes, AYM'nin bir kaç hafta içinde seçim barajıyla ilgili bireysel başvuruyu görüşeceğini, barajın kaldırılması yönünde karar vereceğini anladı. Daha ilgili kurullarda görüşülmemiş olmasına rağmen kararın ne olacağını söylüyor. Bu, AYM Başkanı'na yakışmayan bir tavırdır" dedi.

    IQ sorunu bitti, Beytullah hayatını kaybetti

    Hürriyet gazetesinden Bülent Sarıoğlu'na konuşan Mustafa Şentop, bu açıklamaların 2015 Haziranı'ndaki genel seçimleri etkilemeye dönük olduğunu öne sürdü:

    "Anayasa ve kanundaki açık düzenlemelere rağmen AYM Başkanı'nın önceden görüşünü ima etmesi, bölümlerde görüşülmesi gerekirken başvurunun Genel Kurul'da görüşüleceğini söylemesi, Anayasa'daki aksi hükme rağmen seçimlerde uygulanacağını söylemesi, önümüzdeki seçimlere yönelik bir projeyi benim zihnimde canlandırıyor. 2013 yılındaki Gezi olaylarından beri genel seçimleri etkilemek üzere faaliyet gösteren çevrelerin arzuları, en son bu açıklamalarla birlikte yeni bir projeye mi dönüşüyor, sorusunu sorduruyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayşe Deniz Karacagil'in annesi ve kız kardeşi gözaltına alındı
     
    "2015 seçimlerinde uygulanamaz"

    Şentop, Anayasa ve kanun gereği AYM'nin vereceği bir "hak ihlâli" kararının gereğinin Haziran 2015'teki genel seçimlerde yapılamayacağını söyledi.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı bu nedenle tartışmaları " Siyasi sonuç yaratmaya dönük" olarak niteledi:

    "Diyelim ki mahkeme seçim barajını aykırı buldu. Parlamento düzenleme yapsa bile seçimlerde uygulanmayacak. Böyle bir tablo çıkacak ortaya. Bazı hukukçular 'hak ihlali var, uygulanır' diyor. Anayasa'da açık hükmün istisnası yok, Meclis'in düzenlemesini önerebilir. O da Anayasa engeline takılıyor. Sonuç alınmayacak tablo olduğu için tamamen içinden çıkılmaz durum olacak. 'Baraj olmalı, olmamalı' tartışması yapılacak. Seçimleri kaybedenler de barajı gerekçe göstererek seçimlerle alakalı şaibe doğurmak isteyecek."

    Şentop seçim sistemiyle ilgili düzenlemeyi geniş bir tartışmayla 2015'teki genel seçimlerin ardından yapmaktan yana olduklarını da belirtti.

    "AİHS bakımından nasıl karar verecek merak ediyorum"

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, seçim barajıyla ilgili konunun daha önce Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürüldüğünü, "yüzde 10'luk barajın yüksek olarak değerlendirilebileceği ancak siyasi tercih olduğu" yönünde karar verildiğini hatırlattı.

    Şentop, "AYM, şimdi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bakımından nasıl farklı karar verecek, merak ediyorum. Biz bireysel başvuruda AYM'yi AİHM'e giden davalar bakımından bir filtre olarak düşünmüştük. AİHM zaten burada bir karar vermiş ve aykırı bulmamış" değerlendirmesinde bulundu.

    Kılıç ne dedi?

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç Habertürk gazetesinden Muharrem Sarıkaya'nın seçim barajıyla ilgili bireysel başvurulara ilişkin sorusu üzerine, “Raportör arkadaşlar çalışmalarını tamamladı, raporda önemli tartışmalar var. Konu hassas olduğu için ‘bireysel’de değil de ‘genel kurul’da görüşüp 2-3 hafta içinde karara bağlayacağız” demişti.

    Aynı görüşmede Kılıç “Anayasa Mahkemesi kararları, Anayasa’nın ‘Seçim Kanunu’nda yapılacak değişiklikler bir yıl içinde yapılacak seçimde uygulanmaz’ hükmüne tabi mi?" sorusuna ise “Hayır tabi değil, anında uygulanır. Hak ihlali kararı hemen ortadan kaldırılması içindir” yanıtını vermiş, bu mülakatın pazar günü Habertürk gazetesinde yayınlanmasının ardından 2015 seçimlerinde baraj uygulanmayabileceği ihtimali siyaset gündeminde heyecan yaratmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow