hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Öcalan ile müzakereler vahim aşamada"

    Öcalan ile müzakereler vahim aşamada
    expand

    Financial Times gazetesinde yayınlanan barış süreciyle ilgili bir değerlendirmede, Ankara'nın Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmelerin "vahim bir aşamaya" girdiği vurgulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daniel Dombey imzalı yazıda, Türkiye hükümetinin barış sürecini yoluna sokabilmek için Abdullah Öcalan'a bel bağladığı görüşüne yer verililiyor.

    Yazıda, nesiller boyunca Türkler için adı terörizmle anlamdaş olan Öcalan'ın son iki yıldır kanlı sorunu çözmek için hükümetin başlıca umudu haline geldiği belirtiliyor.

    Ankara'nın Öcalan ile yaptığı görüşmelerin, sokak kavagalarında onlarca kişinin ölümü, PKK ile yeniden başlayan çatışmalar ve güneydoğuda askerlerin "açıklanamayan"  bir şekilde öldürülmesi nedeniyle en vahim ve en kanlı aşamasına girdiğini savunan yazar, Adalat Bakanı Bekir Bozdağ'ın görüşmelerin durabileceğine dair yaptığı uyarıyı hatırlatıyor.

    Yazıya göre kısmen komşu Suriye'deki savaşın gerginliğinin Türkiye'ye sıçramasının bir sonucu olan kargaşa, 66 yaşındaki Öcalan'ın "PKK'lı yoldaşlarının kavgacı bir duruş" sergilediği bir sırada, ne kadar etkili olduğuna dair soru işaretlerine neden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazıda Uluslararası Kriz Grubu'ndan Hugh Pope'un şu sözlerine yer veriliyor:

    "Öcalan, özellikle hapisten çıkacaksa, sonunda barış olacaksa, taviz vermesi gerektiğinin farkında. Ama sokaktaki Kürt ulusal hareketi daha radikal bir aşamaya doğru giderse, o da bunun çok fazla dışına çıkamayacak."

    Yazıya göre Öcalan, birçok Kürt üzerinde hala muazzam bir şekilde etkili olmaya devam ediyor.

    Kadir İnanır: Umut veren tek siyasetçi Demirtaş

    Yazı şöyle devam ediyor:

    "İmralı hala barış görüşmelerinin merkezinde olmaya devam ediyor ama henüz evrilerek resmi müzakerelere dönüşmedi. Görüşmeler çok dolambaçlı bir koreografi ile devam ediyor; Türkiye'nin istihbarat servisi Öcalan ile bağlantıya geçiyor, o da ülkenin Kürt yanlısı partisine brifing veriyor ve bunun üzerine onlar da PKK'nın kuzey Irak dağlarında mevzilenen askeri merkezine seyahat ediyor."

    Öcalan'ın bildirilerinin gittikçe olaylara bağdaşmadığının belirtildiği yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

    "Tam çatışma ortamına geri dönülmesi terörist örgütler listesinde olan PKK için, Kürt savaşçılarına IŞİD'e karşı mücadelesinde uluslararası onay kazandığı bir sırada, bir halkla ilişkiler ve stratejik felaket olabilir."

    Adamın karnından el bombası çıktı!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow