hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Papa Francis İstanbul'da

    Papa Francis İstanbulda
    expand

    Türkiye ziyaretinde bulunan Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis bugün İstanbul'da. Papa Francis, başkentteki temaslarının ardından sabah saatlerinde özel uçağıyla Ankara'dan ayrıldı, İstanbul'a geldi. Papayı İstanbul'da Patrik Bartholomeos karşıladı. Papaya kendi talebi üzerine İstanbul gezisi için Renault Clio araç tahsis edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Papa Francis ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması ve Türk bayrağı bulunan özel uçakla saat 09.30'da Esenboğa Havalimanı'dan ayrıldı. Papa Francis'i, Ankara ziyareti boyunca kendisine eşlik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu uğurladı. Papa Francis, kendisini uğurlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Ankara'da yarattığı olası rahatsızlık nedeniyle özür diledi.

    İstanbul'da olağanüstü güvenlik önlemi

    İşte Papanın İstanbul ziyaretinin detayları

    İstanbul'da Patrik Bartholomeos karşıladı

    Uçağı, Atatürk Havalimanı'na saat 10.29'da inen Papa Francis'i, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile öteki ilgililer karşıladı. Papa Francis, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile kucaklaştı.

    Düşme tehlikesi atlattı

    Karşılama töreninin ardından beraberindeki heyetle Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne doğru yürüyen Papa Francis'in turkuaz halı üzerinde ayağının takıldığı ve sendelediği görüldü. İstanbul Valisi Şahin ile korumalar, Papa Francis'e kolundan tutarak, yardımcı oldu.

    Az kalsın düşüyordu

    Gösterişsiz araba istedi

    Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İstanbul'a geldi. Papa'ya İstanbul gezisi için Renault Clio araç tahsis edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Papa Francis İstanbulda

    Mütevazılığıyla bilinen, hatta Ankara'da lüks bir araç yerine nispeten daha mütevazı bir aracı seçen Papa 1. Francis, İstanbul'da makam otomobili olarak Renault Clio modeli istedi. Vatikanda'da Fiat Albea marka otomobil kullanan Papa'nın bu talebi hem şaşırttı hem de yerine getirildi.

    Papa daha sonra talep ettiği gösterişsiz araca binerek güvenlik önlemleri altında Sultanahmet Meydanı'na doğru hareket etti. Sahil yolunu kullanarak Sultanahmet Meydanı'na doğru ilerleyen konvoy nedeniyle polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Trafik polisleri, konvoyun geçişi sırasında yolu trafiğe tamamen kapattı. Bu arada, konvoyu polis helikopteri de yukarıdan takip etti. Papa'nın konvoyunun geçişinin ardından sahil yolu trafiğe açıldı.

    Papa Francis'in Sultanahmet Camisindeki saklı jesti

    Camide dua etti

    Sultanahmet Camisi'ne gelişinde Papayı İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir karşıladı. Camiyi gezdiren Yaran, Papaya Sultanahmet Camisinin çinilerini ve mimari yapısını ve bu mimari yapıya yüklenen anlamları anlattı. İmam ayrıca İslam teolojisinden çeşitli bilgileri de Papa Francis'e aktardı. Daha sonra caminin orta yerine gelen Papa, ellerini önünde kavuşturarak, başını öne eğdi ve dua etti.  Bu sırada İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, mihrap ile dua edilen kişi arasında durulmayacağı uyarısı yaparak, Papanın önünde duranlardan kenara çekilmelerini istedi. Daha sonra Müftü Yaran, lale sembolü bulunan bir çiniyi Papa Francis'e hediye etti ve lalenin Allah'ı sembolize ettiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müftünün seçtiği ayetlerdeki incelik, Papa'nın istavroz jesti

    İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Papa Francis'e, Hristiyanlarla ortak olan değerleri gösteren ayetleri anlattı. Papa'nın bir Müslüman mabedinde bulunması nedeniyle yaptığı ince jest ise, Hristiyanların dua sonrası yaptıkları istavroz çıkarma hareketini yapmadı.

    Papa Francis İstanbulda

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bizans'tan sonra Ayasofya'da ilk Papa duası

    Papa Ayasofya'yı gezdi

    Papa Francis daha sonra Ayasofya'yı ziyaret etti. Bu ziyaretinde Papaya Ayasofya Müzesi Hayrullah Cengiz eşlik etti ve Papaya bilgi verdi. Papa Francis'e Hazreti Meryem ve oğul İsa'nın figüre edildiği mozaikleri gösteren ve onun yanında bulunan Hazreti Muhammed yazılı hat tabelasını gösteren Cengiz, bunun dinler arası diyalog açısından taşıdığı sembolik önemi anlattı.

    Papa Francis buradan da Şişli'deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi'ne giderek, ayine katıldı.

    Fener Rum Patrikhanesi'ni de ziyaret edecek ve Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak olan Papa Francis, daha sonra Patrik Bartholomeos ile Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi'nde dua edecek.

    Papa Francis Türkiye'ye geldi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ziyaretim Türk milletiyle yakınlık getirsin"

    İstanbul'da yoğun güvenlik önlemi

    Papa Francis'in ziyareti için İstanbul'da Ayasofya müzesi ve Sultanahmet camisi etrafında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Sultanahmet Meydanı ve tramvay durakları boşaltıldı. Meydana girmesine izni olanlar, x-ray cihazlarıyla sıkı aramalardan geçirildi.

    Papa Francis, yarın da yine Fener Rum Patrikhanesi'ne gidecek ve Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atıp, birlikte öğle yemeği yiyecek. İstanbul'daki temaslarının ardından Papa Franci, 30 Kasım'da akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılacak.

    AK Saray'ın ilk devlet başkanı konuğu Papa

    Dün öğle saatlerinde Ankara'ya gelen Papa Francis, Anıtkabir'i ziyaret edip, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve daha sonra da Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile bir araya gelmişti.

    Papaların olay yaratan İstanbul ziyaretleri

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow