hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polis, sırttan vurup öldürdü, cezası ertelendi

    Polis, sırttan vurup öldürdü, cezası ertelendi
    expand

    Diyarbakır'da 22 Aralık 2012 günü, 'dur' ihtarına uymayan cezaevi firarisi 30 yaşındaki Özgür Arda'yı tabancayla vurarak öldürmek suçundan yargılanan polis memuru Mehmet Fatih Korkmaz 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanığın bir daha suç işlemeyeceğine kanaat getirerek cezayı erteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır'da cinayet suçundan hükümlü bulunduğu cezaevinden firar eden Özgür Arda'nın, polis tarafından sırtından vurularak öldürülmesine ilişkin davanın duruşmasına 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın 4'üncü celsesine tutuksuz sanık polis memuru Mehmet Fatih Korkmaz, öldürülen Özgür Arda'nın annesi Azize Arda, babası Mehmet Arda ve taraf avukatları katıldı.

    Tanık: Silah sesi 'dur' uyarısından önce geldi

    Duruşmada ilk olarak evi olay yerinde bulunan Salih Fırat'ın tanık olarak ifadesi alındı. Evinde yemek yediği sırada bir el silah sesi duyduğunu söyleyen Fırat şunları anlattı:

    "Kaçma, dur, polis diye bir ses duydum. Ancak önce bir silah sesi geldi. 'Dur' uyarısından sonra başka bir silah sesi duymadım. Daha sonra polis kapıyı çalarak tahta merdivenimi istedi. Merdiveni verdikten sonra polis memuru içeri girmemi söyledi. Evimin kapısından 1 metre ileride yerde bir kişinin yattığını gördüm. Gömleğini kaldırmıştı ve beni kurtarın diye bağırıyordu. Etrafta polislerin dışında kimse yoktu. Yatan kişiyi ne zaman hastaneye götürdüklerini bilmiyorum. Ben sadece bir el silah sesi duydum."

    Savcı 'taksirle ölüme sebebiyet' dedi

    Mahkemede daha sonra esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü asayiş ekibinde görevli sanığın olay gecesi yapılan ihbar üzerine Lalebey Mahallesi'ne gittiğini belirtti. Bu sırada arkadaşlarıyla sohmet eden maktül Özgür Arda'nın, polislerin kimlik sorması üzerine ara sokaklara doğru kaçtığını kaydeden savcı, polislerin de kovalamaya başladığını ve Özgür Arda'nın Hambeli 1 Sokak içerisinde sanığın silahından çıkan bir mermi ile sırtından vurularak olay yerinde öldüğünü anlattı.

    Sanık hakkında 'Kasten öldürme' suçundan dava açıldığını hatırlatan savcı, sanığın öldürme kastıyla ateş ettiğine dair her türlü kuşkudan uzak bir delil elde edilemediğini kaydederek, 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan cezalandırılmasını istedi.

    Mahkeme cezada indirim yaptı ve erteledi

    Savcının talebine uyan mahkeme, sanık polis memuru Mehmet Fatih Korkmaz'ı 'taksirle öldürme'nin alt sınırından 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın eylemini kastın aşılması suretiyle işlediğini belirten mahkeme cezayı önce 1 yıl 8 aya, sanığın yargılama sürecindeki davranışlarını da dikkate alarak 1 yıl 4 ay 20 güne indirdi.

    Mahkeme, sanığın tekerrüre esas sabıkası bulunmaması ve cezanın ertelenmesi durumunda bir daha suç işlemekten çekineceğine ilişkin olumlu kanaat oluştuğundan cezanın ertelenmesine karar verdi.

    'Polisle çatıştı' denilmişti

    Diyarbakır'ın Sur İlçesinde  22 Aralık 2012 günü meydana gelen olayda, hakkında arama kararı bulunan Özgür Arda kimlik soran polis ekibinden kaçmış, yaşanan kovalamaca sonucunda sırtından vurularak ölmüştü. Cinayet suçundan hükümlü bulunduğu Adana Ceyhan Cezaevi'nden olaydan bir süre önce firar ettiği belirtilen Arda'nın kaçarken polisle çatıştığı iddia edilmiş, ancak daha sonra ortaya çıkan güvenlik kamerası kayıtlarında Arda'nın elinde silah olmadığı anlaşılmıştı.

    Özgür Arda'nın ölümüne neden olan polis ise kovalamaca sırasında silahının yere düşerek ateş aldığını iddia etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow