hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polisin Yüksekova'daki tehdit ve işkence görüntülerine suç duyurusu

    Polisin Yüksekovadaki tehdit ve işkence görüntülerine suç duyurusu
    expand

    HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Yüksekova'da bir şantiyede çekildiği belirtilen ve polisin şüphelileri yere yatırarak hakaretlerde bulunduğu, "Türkün gücünü göreceksiniz" diyerek tehdit savurduğu görüntülerle ilgili Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Hakkari Barosu'nun da suç duyurusunda bulunduğu görüntülerle ilgili HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan da İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından başsavcılığa verilen dilekçede, söz konusu görüntüde tespit edilecek kişilere "işkence, tehdit, inanç düşünce ve kanaatlerin kullanılmasının engellenmesi, siyasi haklarının kullanılmasının engellenmesi, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlaması yöneltildi.

    O görüntüler hakkında inceleme başlatıldı

    Görüntülerden yola çıkılarak, gözaltındaki işçilere işkence yapıldığı savunulan dilekçede, elleri arkadan kelepçelenerek yüz üstü yere yatırılanlara, zırhlı akreplerin ve askerlerin arasından, üst düzey bir kamu görevlisi olduğu anlaşılan kişinin sözleri de yer aldı.

    Suçlamaya dayanak işkence suçunun gerçekleşmesinde, olay yerinde görevli olan tüm silahlı kamu personelinin sorumlu olduğu belirtilen dilekçede, işkence suçunda sorumluluğu bulunanların savcılık tarafından tespit edilerek haklarında kamu davası açılması talep edildi.

    Hakkari Barosu'ndan suç duyurusu

    Öte yandan, bu görüntülerle ilgili Hakkari Barosu da Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Hakkari Baro Başkanı Avukat Muhittin Güngör imzasıyla Yüksekova Cumhuriyet Savcılığı'na verilen suç duyurusu dilekçesinde, kolluk görevlilerinin OHAL dönemini andıran toplu gözaltı işlemi gerçekleştirdiğine işaret edilerek, "Gözaltı işlemini kanuna uygun yapması gereken kolluk görevlileri burada görevini kötüye kullanmıştır. Kolluk görevleri bu şahıslara karşı işkence suçunu işlemişlerdir" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakkari Milletvekili Zeydan'dan soru önergesi

    Görüntülerle ilgili HDP Hakkari Milletvekili Zeydan da harekete geçti. Milletvekili Zeydan tarafından TBMM'ye verilen, İçişleri Bakanı Öztürk'ün yanıtlanması istenen soru önergesinde şöyle denildi:

    "Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde özel harekat polislerinin 5 Ağustos'ta özel bir şantiyeye yaptığı baskın sırasında yapılan işkence görüntüleri ortaya çıkmıştır. Baskında aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu kişilerin hakaretler eşliğinde gözaltına alındığı görülmektedir. Durum özellikle bölge halkı içinde infiale neden olmuştur. Sorgulandıktan sonra serbest bırakılan yurttaşlardan bazıları, gözaltında işkenceye maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Görüntülerde, elleri arkadan bağlanmış ve yan yana dizilmiş onlarca işçinin yüz üstü yere yatırıldığı görülmektedir. Kolluk güçlerinin,şantiye işçilerine karşı kullandığı insanlık onurunu zedeleyen sözler, yöre ve bölge halkını rencide etmiştir. 90'ların hak ihlƒllerini andıran bu görüntüler, Türkiye demokrasisi ve insan hakları karnesine bir ayıp olarak yazılacaktır. Bu duruma yol açan görevlilerin ivedilikle cezalandırılmaması durumunda bu olaydan güç olabilecek başka kolluk güçlerin de benzer hak ihlƒllerinde bulunması muhtemeldir. Tıpkı Kızıltepe'de polislerce katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz infazında olduğu gibi. Uğur Kaymaz infazında toplum vicdanını rahatlatacak, etkin bir soruşturma yapılmadığı için cinayetin faili olan polislere gereken cezai işlem uygulanmamıştır. Ve sonraki zamanlarda; Şırnak'ta Nihat Kazanhan, Diyarbakır'da Enes Ata, İstanbul'da Berkin Elvan kolluk güçlerince katledilmişlerdir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görüntülerde ne vardı?

    Yüksekova'da 5 Ağustos'ta özel bir şantiyeye yapılan baskında çekildiği belirtilen görüntülerde, polislerin bir grup insanı, ellerini arkadan kelepçeleyerek yere yatırdıkları vardı. Görüntülerde ayrıca amirleri olduğu anlaşılan polislerden biri, yerdeki kişilere hakaretler savuruyor ve "Türkün gücünü göreceksiniz" diyerek tehdit ediyordu. Bu görüntülerin kamuoyuna yansımasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu da soruşturulması talimatı verdiğini açıklamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow