hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şakran Cezaevi iddialarına yerinde inceleme

    Şakran Cezaevi iddialarına yerinde inceleme
    expand

    Şakran Cezaevi olarak bilinen, İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz kurumu Müdürü Hamit Karslıoğlu'nun, kurumu içi yazışmada cezaevindeki şartlarla ilgili ortaya attığı iddialar üzerine Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, yerinde inceleme yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddiaların bir kısmının doğru, ama genellikle duyumlara dayalı olduğunu söyleyen Yıldırım, “Üç cinsel taciz vakası var. Birisi cezalandırıldı. Gerekli incelemeleri yaptırmak için iki kontrolör görevlendirdik. Yazılanlar, müdür beyin duyumlara dayalı, halk arasında konuşulanları ifade eden bir perspektifte hazırlanmış. Farkındalık yaratmak için yapılmış bir rapor" dedi.  

    Aliağa İlçesi Şakran mahallesindeki İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hamit Karslıoğlu'nun, kurum içi yazışmaları dün ortaya çıktı. 2 Aralık 2014 tarihli evrakta zayıf çocukların güçlülerin ve büyüklerin cinsel istismarına uğradığı, çocukların birbirlerine işkence yaptığı gibi çok önemli ve ağır iddialar gündeme getirildi. Ceza ve TevkifEvleri Genele Müdürü Enis Yavuz Yıldırım iddiaların basında yeralmasından bir gün sonra Şakran Cezaevi'ne gelip açıklama yaptı. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Eser, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru ile birlikte açıklama yapan Yıldırım, 2012 yılından beri 3 cinsel saldırı olayının olduğunu anlattı.

    Yıldırım, “İç yazışmayla ilgili bir cezaevi infaz kurumumuzun, ceza infaz kurumunun psiko sosyal servisine yaptığı raporla bu tartışmalar gündeme geldi. Bu yazışmaları incelediğimizde iki bölümü var. Birinci bölümde içerideki çocuklar arasında meydana gelen gelebilecek çeşitli somut olaylardan bahsedildiğini, ikinci bölümde ise, bu olaylardan hareketle psiko sosyal servisin alması gereken tedbirlerden bahsediliyor. Birinci kısım gündeme geldi. En çok merak edilen bu olayların cezaevinde yaşanan olaylar mı olduğu konusu. Bu olaylara müdürü tarafından tamamen duyuma dayalı olarak ya da birkaç olay içinde kendi kayıtlarını çıkarmak içini aldığı olaylardır. Tamamı kurumumuzda yaşanmış olaylar değildir. Bunu ifade etmek istiyorum. Cinsel istismar olayları, ifadeleri, karşılaşılıyor. 2012 yılından beri üç iddia olduğunu üç iddia hakkında da adli ve idari soruşturma gereği yerine getirildi. Birincisi faili hakkında 13 yıl ceza verildi. Bu ceza daha kesinleşmedi. Diğer iki iddiada birisi için takipsizlik verildi. Birisi de soruşturma aşamasında. Yazıda yer alan olaylar, farkındalık yaratmaya yönelik ifadeler, infaz kurumumuzda karşılık bulan olaylar değildir. İki kontrolör görevlendirdik. Genel yazınının içeriği bu yazılardan sonra kamuoyuna yansıyan olaylarla ilgili inceleme yapıp kamu oyuna iletilecekler" dedi.

    Yıldırım ayrıca, “Bu yayınlar, çocukların sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bunlarla ilgili, iddialarla ilgili gerekli incelemeler yapılmadan bir şey söylemem münkün değil. Münferit birkaç olay yaşanmış olabilir. Bu iddialar genellikle halk arasında söylenen ifade edilen genel bir persfektiften yararlanıp hazırlanan bir rapor bu" dedi. Yıldırım, bilirkişi ve doktor incelemesi yapılacağını da söyledi. Yıldırım “Her türlü iddiayı tüm ayrıntılarıyla araştırmak bizim sorumluluğumuz ve vicdani sorumluluğumuzdur" dedi.

    Yıldırım daha sonra cezaevi kampüsünün bazı bölümlerini basına gezdirdi.

    Şakran Cezaevi'nde yaşananlar Meclis gündeminde

    Özgür Özel "Pozantı"yı hatırlattı, "Şakran"ı sordu

    Şakran Çocuk Cezaevi itirafı: Çocuklar tecavüze uğruyor!

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow