hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanıklar bu kez Berkin Elvan'ın annesine sataştı

    Sanıklar bu kez Berkin Elvanın annesine sataştı
    expand

    Maltepe Gülsuyu'nda, 2013 yılı Eylül ayında Hasan Ferit Gedik'in hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin de yaralandığı olaylara ilişkin davanın görülmesine devam ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anadolu Adalet Sarayı'nda bulunan 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 22'si tutuklu toplam 24 sanık ile Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik, babası İbrahim Gedik ve tarafların avukatları katıldı.

    Duruşmayı CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da izledi.

    Hemen her celsesinde olayların yaşandığı davada yine geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşma salonunun bulunduğu -3. ve bir alt kat olan -4. kata asansörlerin dahi iptal edildiği adliyede her 2 katta da bulunan balkonlar da kilitlendi. Öte yandan duruşmaya alınan tutuksuz sanıklar üzerleri aranarak salona alınırken sanıkların üzerindeki kalemlerin dahi alınması talimatı verildi. Jandarma ekipleri ise sanıklar ile müştekiler arasında adeta etten duvar ördü.  

    "Bu çete sadece burada olan sanıklardan ibaret değil"

    Duruşmada söz alan müştekilerin avukatı Güray Dağ, sanıkların duruşma salonunda ifadelerinin tek tek alınması talebinde bulunarak, "Suç işlemeye devam eden bir çete, bu çete sadece burada olan sanıklardan ibaret değil. Bu pervasız çete varlıklarını devam ettiriyor. Sanıklardan Mesut Turhan burada çetenin tüm üyeleri üzerindeki hiyerarşik etkisini gördük. Diğer sanıklar üzerinde baskı yaratmaması için sanıkların salonda tek tek ifadeleri alınsın" dedi. Mahkeme heyeti ise bu konuda müzakereye çekildi.

    Tutuklu sanıktan Berkin Elvan'ın annesine: Ne işi var onun burada

    Bu sırada tutuksuz sanıkların fotoğraf çektikleri iddiasıyla salonda gerginlik yaşandı. Görüntü çekmediklerini söyleyen sanıkların aksine Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, "Ben gördüm, fotoğraf çekiyordu" dedi. Bu sırada söz alan tutuklu sanık Şahin Eren, "Biz burada savunma yaparken zaten baskı altındayız. Berkin Elvan'ın annesi gelmiş "Fotoğrafla çekim yapıyorlar diyor. Ne işi var onun burada" dedi. Hasan Ferit Gedik'in babası ise Şahin Eren'e, "En büyük katil sensin" şeklinde bağırdı. Mahkeme heyeti müşteki avukatı Güray Dağ'ın talebini ise sanık savunmalarının salonda tek tek alınmasının savunma haklarını kısıtlayacağı nedeniyle reddetti.

    "Hepinizin elinde oğlumun kanı var"

    Sanık savunmaları örgüt lideri olarak iddianamede adı geçen Mesut Turhan ile başladı. Turhan sanıklarla beraber Gülsuyu Mahallesi'nde oturduklarını belirterek, "Örgüt kurup yönettiğim tamamen yalandır. Hasan Ferit Gedik olayında ben Antalya ilindeydim. Buna benzer 30 iddia var. 2 telefon konuşmam var bunun dışında başka bir şeyim yok. Armutlu'dan kalkıp Gülsuyu'na ne amaçla gelmiştir?" dedi. Bunun üzerine anne Nuray Gedik ise, "Gençler zehirlenmesin diye gelmişti, eli tertemiz çıktı benim oğlumun eli. Kirli olan eller sizsiniz. Hepinizin elinde oğlumun kanı var" dedi.

    "Ne lideri, bunları bakkala bile gönderemiyorum"

    Savunmasına devam eden sanık Turhan, "Hasan Ferit Gedik'in ne amaçla geldiği bellidir. Facebook'ta 'çetelerle savaşmaya geldim' yazmış. 17 aydır derdimizi kimseye anlatamıyoruz. Devlet bizle uğraşsın, kim bunlar, devlet bizim cezamızı verecek. Bunların öldürdüğü insan sayısı çok. Bunlar coştukça coşuyor. Müşteki Birgül Yükselir abla şimdi burada bana bakıp duruyor. Abla ben seni niye vurdurayım? Bunaldık 17 aydır. Benim 2 çocuğum var. Kapımın önüne torbacı yazmışlardı, utancımdan kaçtım Antalya'ya gitmiştim. Ne lideri, ben bunları bakkala bile gönderemiyorum. Beni mi dinleyecekler? Hasan Ferit Gedik örgüt yöneticisiymiş.

    Hasan Ferit olayıyla alakalı Çağlayan'da adliyeye çıkarıldık. Hasan Ferit olayıyla ilgili sanıklardan Mert Kazan maskeli şahısların internet kafeye koştuğunu kendisinin de ateş ettiğini söyledi. Yanında sanıklardan Umut Yeşilkaya da varmış. 'Oğlum git başımı belaya sokma' dedim ona. Ortada bir örgüt yok, biz komşuyuz. Devlet bize zulmetti, suçsuz günahsız yere sürekli cezaevlerinde yattım. Biz çok mağduruz" diye konuştu. Duruşmaya 14.30'a kadar öğle arası verildi. Aranın ardından tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasına devam edilecek.

    35 sanıklı dava

    311 sayfalık iddianamede "Kasten yaralama", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma", "Nitelikli yağma", "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Nitelikli yağma" gibi suçlardan, 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak 35 sanık bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow