hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarısülük davasında sanık Şahbaz 'susuyor'

    Sarısülük davasında sanık Şahbaz susuyor
    expand

    Ethem Sarısülük davasının beşinci duruşmasında sık sık gerginlik yaşandı. Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük, sanık polis Ahmet Şahbaz'a "Bu tarafa, gözümün içine bak, nasıl yaptın yüzüme anlat... Oğlum mezarda yatıyor, sen dışarıda geziyorsun katil!" diye bağırdı. Mahkeme, sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'ın tutuklanması talebini reddetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin yargılanan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'ın tutuklanması talebini reddetti. Şahbaz hakkında açılan davanın 5. duruşması Ankara 6. Ağır Ceza
    Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Ahmet Şahbaz, Ethem Sarısülük'ün annesi ve kardeşleri ile tarafların avukatları katıldı. Sarısülük ailesinin savunmasını çok sayıda avukatın üstlendiği duruşmayı, bazı milletvekilleri ile Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan da izledi. 

    "Susma hakkı"
    Duruşmaya ilişkin usulü itirazların karara bağlanmasının ardından sanık Şahbaz'dan savunması soruldu. Mahkeme Başkanı İlleez, bunu sorarken Şahbaz'a susma hakkı olduğunu hatırlattı. Şahbaz, daha önce yazılı ifade verdiğini belirtti, "Önceki ifadelerimi tekrar ediyor ve susma hakkımı kullanıyorum" dedi. Sanık avukatlarından Uğur Ceyhan müvekkilinin havaya ateş ettiğini, bu sırada ve öncesinde vücuduna çok sayıda taş isabet ettiğini anlatarak, eylemin meşru müdafaa sınırlarında kaldığı gerekçesiyle ceza verilmemesini istedi. Ceyhan, müvekkilinin soruları yanıtlamayacağını bildirdi ve ısrarcı olunmamasını talep etti.

    Müdahil avukatlarından Murat Yılmaz söz alarak, "Bizim müvekkillerimiz başka zaman susma haklarını kullandıklarında 'örgüt tavrı' deniyor. Biz de buna 'Polisin örgüt tavrı' diyelim mi? Demek ki susma hakkı bir haktır ve sanıklar kullanabilir" ifadesini kullandı. Yılmaz, olayın hemen ardından tutulan ve birçok polisin yer aldığı tutanaktaki imzanın kendisine ait olup olmadığını sanığa sordu.

    Başkan İlleez, soruyu Şahbaz'a yöneltirken, cevap verebileceğini ancak susma hakkını da kullanabileceğini belirtti. Bazı sanık avukatları İlleez'e, "Sürekli susma hakkını hatırlatıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. İlleez, tepkilere, "Neden hatırlatmayayım? Ben her celse hatırlatacağım" karşılığını verirken, sanık Şahbaz, "Tutanaktaki imza bana aittir. Bu imzayla ilgili soruya ayrıntılı cevabım yazılı beyanımda mevcuttur" dedi.Bu sırada Anne Sayfı Sarısülük de Şahbaz'a tepki gösterdi. 

    Şahbaz, soruları yanıtsız bıraktı
    Müdahil avukatları, sanığın susma hakkına karşın, soru yöneltme hakları bulunduğunu söyledi. Avukatlardan Kazım Bayraktar'ın, yönelttiği soruları, Şahbaz, "Susma hakkımı kullanacağım" diyerek yanıtlamadı. Sarısülük ailesinin avukatlarından Eylem Hakverdi, soruşturma ve kovuşturma aşamasında birçok hukuksuzlukla karşı karşıya kaldıklarını ileri sürdü ve sanığın tutuklanmasını istedi.

    Avukat Seher Kırbaş Canikoğlu da Şahbaz'ın tutuklanmasını ve kasten öldürmeden yargılanarak cezalandırılmasını istediklerini bildirdi. Avukat Kazım Bayraktar da Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Almanya'daki bir Radyo Televizyon Yüksekokulu uzmanlarına olay anına ilişkin görüntüleri incelettirerek, rapor aldıklarını bildirdi. Bayraktar, Şahbaz'ın olay sırasındaki ruh halinin tespitine ilişkin de Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu ile Psikiyatri Uzmanları Derneğinden aldıkları raporu sunduklarını ifade etti.

    Görüntüler izlendi
    Müdahil avukatlarınca salona getirilen perdeye, olay sırasında kaydedilen kamera ve MOBESE görüntüleri yansıtıldı. Avukat Bülent Teoman Özkan, zaman zaman durdurulan ve başa alınan
    görüntüler izlenirken, değerlendirmelerde bulundu. Sanığın, olay yerine elinde silah varken geldiğini belirten Özkan, özetle şunları söyledi: "Sanığın, 'Omuzdan yukarı tuttum, havaya ateş ettim' demesi tamamen yalan. Cinayetten 5 saniye sonra güvenli olabilecek yere, arkadaşlarının yanına gidiyor. Yani, 'Ben orada korku halindeydim, sıkıntı halindeydim' tamamen yalan. Meşru müdafaanın hiçbir koşulu yok. Vücuduna gelen herhangi bir taş yok. Bir tane taş kaskına geliyor. Sonraki görüntülerde 'Çektim, sıktım üç tane' diyor. Bu mu korku, bu mu telaş? Sanık mesleğine uygun davranmadı, yaptığı cinayeti meşru müdafaaya sığdırmaya çalıştı. Siz, daha önce sulh ceza mahkemesi hakimiyken, protesto düzenleyen, taş atmayan öğrencileri tutuklamıştınız. Bizce artık sanığın tutuklanması gerekir."

    Görüntüler izlenirken anne Sarısülük, Şahbaz'a tepki göstermeye devam etti. Sayfı Sarısülük, "Hakim bey, gayri vicdana gel" ifadesini kullanırken, Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, "Evet, biz vicdan istiyoruz" dedi. Avukat Kazım Bayraktar da olayın açık olduğu gerekçesiyle daha önce
    bildirdikleri tanıkların dinlenmesinden vazgeçilmesini istedi. Tutuklama taleplerine ilişkin görüşü sorulan sanık avukatlarından Ceyhan söz alarak "Müvekkile taş atılmadığı ileri sürülüyor. Görüntüler, olayın meşru müdafaa olduğunu gösteriyor. Saldırıya uğruyor, saldırı devam ediyor" dedi. Avukatın bu sözlerine salondan tepkiler yükseldi. Tepkilerin ardından sözüne devam eden avukat, "müvekkilinin her türlü tehdide karşın mahkemeye geldiğini, bundan sonra da geleceğini" ifade ederek, tutuklama talebinin reddini istedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vareste talebi geldi
    Ceyhan, müvekkilinin Şanlıurfa'da görevli olduğu gerekçesiyle duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti. Müdahil avukatlarından Bayraktar, vareste talebinin reddini istedi. Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, iddianamedeki sevk maddeleri, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, delillerin büyük oranda toplanması, kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunmadığını belirtti. Savcı bu nedenlerle tutuklama talebi ile vareste tutulma talebinin reddini istedi. Mahkeme heyeti, taraflara belge ve beyanlarını sunmaları için süre verdi. Sanığın vareste tutulma talebini reddeden mahkeme, duruşmaya gelmediği takdirde tutuklama kararı çıkarılmasını kararlaştırdı. Sanığın adli kontrole tabi olduğu, çağrıldığı duruşmalara geldiği gerekçesiyle tutuklama talebini reddeden mahkeme, dosyadaki kayıtların bilirkişiye gönderilmesine karar verdi.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tanıkların dinlenmesinden vazgeçen mahkeme, dosyanın varsa soruşturmanın genişletilmesi talebini bildirmesi, yoksa esas hakkında savunmasını hazırlaması için savcıya gönderilmesine karar verdi. Savcı araya girerek, heyetten dosyanın şu aşamada kendisine gönderilmemesini istedi. Heyet bunun üzerine karardan vazgeçerken, müdahil avukatlarının talebiyle, bunu da tutanağa geçirdi.

    Şahbaz'a büyük tepki
    Duruşmanın ertelendiğinin açıklanmasıyla birlikte, salondan sanık Şahbaz'a tepkiler yükseldi. Bazı kişilerin, ellerindeki su şişelerini atması üzerine jandarma ekipleri kalkanlarıyla Şahbaz'ı korudu. Şahbaz, tepkiler ve sloganlar devam ederken heyetin kürsüsünün arkasındaki kapıdan dışarı çıkarıldı. Duruşmayı izleyen CHP Milletvekilleri Levent Gök ve Mahmut Tanal da izleyicileri sakinleştirmeye çalıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow