hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarp Kuray davası 6. kez Yargıtay'daydı

    Sarp Kuray davası 6. kez Yargıtaydaydı
    expand

    Beraat kararıyla başlayıp 15. yılında müebbet hapis cezasıyla sonuçlanan, AİHM'in ihlal kararı ardından yapılan yeniden yargılama ile yeniden müebbet kararı verilen 21 yıllık Sarp Kuray davası 6. kez Yargıtay'daydı. Kuray, arapsaçına dönen ve 2009'dan beri hapiste olduğu tek kişilik örgüt davasının Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki temyiz duruşmasında savunma yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sarp Kuray 1968 gençlik hareketinin liderlerinden... Kuray, 2009 yılında beraat kararıyla başlayıp Yargıtay'da 5 kez bozulan ve müebbet hapis cezası verilmesiyle sonuçlanan ve tek sanık olduğu 16 yıllık davanın sonunda Sincan F Tipi Cezaevine konuldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 16 Haziran Örgütünün kurucusu ve yöneticisi olmakla, 30 ayrı eylemin talimatını vermekle suçlanan Kuray'ın adil yargılanmadığına hükmetmiş ve Türkiye'yi mahkum etmişti. Bu gelişmenin ardından 2012'de hakkında yeniden yargılama kararı verilen Kuray, AİHM'in bozma gerekçelerinin dikkate alınmadığı bir yargılama sonrasında bir kez daha müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Kuray'ın avukatları bu kararı da temyiz etmişti. Davanın başladığı 1993 yılından 21 yıl sonra bugün Kuray, 6. kez Yargıtay'ın önüne geldi. Yargıtay, Kuray hakkındaki kararını 2 Temmuz'da açıklayacak.

    16 Haziran Örgütü'nü kurup yönettiği iddiasıyla 1993 yılından bu yana yargılanan Sarp Kuray hakkındaki davanın temyiz duruşması Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yapıldı.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Kuray hakkında verdiği ihlal kararı sonrası yeniden yargılanan ve tekrar müebbet hapis cezasına çarptırılan Sarp Kuray hakkındaki davanın temyiz duruşmasını, Sarp Kuray'ın eşi sinema sanatçısı Nur Sürer ile yakınları izledi.

    Sarp Kuray'ın avukatı Altan Görkem Gürcan, AİHM kararında, tanıkların yeniden dinlenilmesi ve diğer tüm işlemlerin de yenilenmesi gerektiğinin belirtildiğini aktararak, bu karar doğrultusunda kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin yerel mahkemece reddedildiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AİHM kararına göre, 21 yıldır yargılanan Kuray hakkındaki ses kayıtlarının ve tanık ifadelerinin de hükme esas alınmayacağını savunan Gürcan, 21 yıllık yargılama süresince bu ses kayıtlarının kendisine ait olup olmadığının hiçbir hakim tarafından Kuray'a sorulmadığını ifade etti.

    Kuray'ın diğer avukatı Saygın Bedri Gider de savunmasında, eski Polis Akademisi Öğretim Üyesi Önder Aytaç'ın bir makalesinde "... Sarp Kuray'ın içeri tıkılıp, 16 Haziran Örgütü'nün, Devrimci Karargah adına devşirilmesi ile ilgili acaba Hanefi Avcı bildiklerini şimdi değilse ne zaman anlatacaktır?..." ifadelerine yer verdiğini belirtti.

    Konuyla ilgili İstanbul Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Gider, "68 gençlik hareketinin yaşayan tek lideri Sarp Kuray'dır. Diğerleri Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan'dır. Bazı gizli güç odakları bu sembol isimleri pasifize etmek istemiştir. Bu hususlar aydınlatılmadan sonuçlandırılan bu dava vicdanlarda yara bırakır. 21 sene süren, 12 ayrı karar barındıran ve Türk Ceza Kanunu'nun 3 ayrı hükmünden mahkumiyet almış Sarp Kuray davasında 'şaibe yoktur' demeyeceğinize inanıyorum" diye konuştu.

    Kuray'ın avukatları, AİHM'in ihlal kararı doğrultusunda Kuray hakkındaki kararın bozulmasını ve tahliyesini talep etti.

    Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kuray hakkındaki kararını 2 Temmuz 2014'te açıklayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beraatle başladı müebbetle bitti

    Sarp Kuray hakkında, "16 Haziran Örgütü'nü kurup yönettiği ve örgüt adına 1986-1990 yılları arasında öldürme, yaralama ve bombalama gibi çok sayıda eylemin talimatını verdiği" iddiasıyla 1993 yılında dava açıldı. Davaya bakan İstanbul 1 No'lu DGM Kuray'ın beraatına karar verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sarp Kuray'ın "yasa dışı örgüt lideri olmak" suçunu düzenleyen TCK'nın 168. maddesinin 1. fıkrası uyarınca cezalandırılması gerektiğini belirterek kararı "esastan" bozdu.

    Bunun üzerine, tekrar İstanbul 1 No'lu DGM'de yargılanan Kuray, bu kez "yasa dışı 16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

    Temyiz üzerine dosyayı tekrar inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kuray hakkında TCK'nın "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçunu düzenleyen 146. maddenin 1. fıkrasınca dava açıldığı, ancak "yasa dışı örgüt yöneticisi olmak" suçundan hüküm kurulduğu gerekçesiyle mahkumiyet kararını bu kez "usulden" bozdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bozma üzerine tekrar yargılama yapan mahkeme, Kuray'ı bu kez "16 Haziran Hareketi adlı örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle 12 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırdı.

    Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine Yargıtay, TCK'nın 146. maddesinin 1. fıkrasına göre hüküm kurulması gerektiğine işaret ederek, yerel mahkeme kararını tekrar bozdu.

    Bu karar üzerine Kuray hakkında yargılamayı yapan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığı, eski TCK'nın 146. maddesinin 1. fıkrası uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırdı. Bu karar da temyiz edildi ve dosya 4. kez Yargıtay'ın önüne geldi.

    Bu kararın ardından davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını bu kez "eksik imza ve sanık adının tutanağa yanlış yazıldığı" gerekçeleriyle "usulden" tekrar bozdu.

    Usul eksikliklerini gideren mahkeme, 2008 yılında Kuray'a yeniden TCK'nın 146. maddesi gereğince müebbet hapis cezası verdi ve bu karar, 5. kez geldiği Yargıtay'da onandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AİHM ihlal kararı verdi

    Yargıtay 9. Ceza Dairesinin onamasıyla kesinleşen kararla ilgili Kuray'ın avukatlarınca Mart 2009'da başvuru yapılan AİHM, 2012 yılının temmuz ayında verdiği kararla, "savunma taleplerinin göz ardı edildiği ve yargılama süresinin makul olmadığı" gerekçesiyle Türkiye'yi 10 bin Euro tazminatla cezalandırmıştı.

    6. kez Yargıtay'da

    AİHM kararının ardından Kuray'ın avukatları, 2012 yılı eylül ayında yargılamanın yapıldığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesine, "infazın ertelenmesi ve yargılamanın yeniden başlaması" talepleriyle başvurmuş ve mahkeme de infazın ertelenmesini reddedip, yargılamanın yeniden başlamasına karar vermişti. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanan tutuklu sanık Sarp Kuray, yeniden müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow