hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sezgin Tanrıkulu: "AK Parti'nin 'AK'ı kara bir lekeyle örtülecek"

    Sezgin Tanrıkulu: AK Partinin AKı kara bir lekeyle örtülecek
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Yüce Divan'dan kaçmak demek, aklanmaktan kaçmak demektir. Eğer komisyonda ya da Genel Kurul'da soruşturmama kararı çıkarsa, Adalet ve Kalkınma Partisi'ndeki 'AK' kelimesi kara bir leke ile örtülecektir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tanrıkulu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 2014 yılının insan hakları ihlalleri açısından, 12 Eylül darbesinde yaşanan dönemi aratmadığını savundu.

    Bu durumun uluslararası verilere de yansıdığını belirten Tanrıkulu, Türkiye'nin 167 ülke arasında, demokrasi endeksine göre 89'uncu, sivil özgürlükler açısından 132'inci sırada yer aldığını ifade etti. Tankırulu, uluslararası kuruluşların verilerine göre, şu sıralamaya yer verdi:

    "Türkiye ifade özgürlüğünde 180 ülke arasında 154'üncü sırada. Basın özgürlüğünde 197 ülke arasında 137'inci sırada. İnternet özgürlüğünde, 'internetin kısmen özgür olduğu' ülkeler arasında. Cinsiyet eşitsizliğinde 142 ülke arasında 125'inci sırada. Kadınların iş gücü katılımında 142 ülke arasında 128'inci sırada. Eğitim kalitesinde 65 ülke arasında 62'nci sırada. Çocuk yoksulluğunda OECD ülkeleri arasında son sırada. Çocuk gelin sayısında dünya üçüncüsü. İnsan hakları ihlalleri sıralamasında en kötü 5'inci ülke. Gazetecilere karşı kötü muamelede 117 ülke arasında en kötü 3'üncü ülke. Doğum sırasında anne ölümlerinde 183 ülke arasında 142'inci sırada. Bebek ölümlerinde 221 ülke arasında 84'üncü sırada. Türkiye iş kazalarındaki ölümlerde Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü. Yolsuzluk algı endeksine göre Avrupa'da 38 ülke arasında 27'nci sırada. Kadına şiddet, ABD'nin 2 katı, bazı Avrupa ülkelerinin 10 katı oranında."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan, Demirtaş'ı aradı

    Tanrıkulu, yaşam hakkı ihlal verilerine göre, 2014 yılında Türkiye'de 21 kişinin toplantı ve gösterilere müdahalede öldüğünü, faili meçhul 50 cinayet işlendiğini belirtti. Sezgin Tanrıkulu, iş kazalarında ise 1886 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

    İfade özgürlüğü tablosunu da açıklayan Tanrıkulu, bu kapsamda 145 kişinin yargılandığını, 8 yayının toplatıldığını, 30 yayına yasak getirildiğini, 217 gazetecinin darbedildiğini kaydetti.

    "Yüce Divan'a güvenmiyoruz"

    Tanrıkulu, Türkiye'nin insan hakları, demokrasi ve ifade özgürlüğü açısından kötü bir durumda bulunduğunu, bu nedenle 2015 yılında yapılacak seçimin önemli olduğunu ifade etti.

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tanrıkulu, bir sivil toplum kuruluşunun, gazetelere tam sayfa, "Anayasa Mahkemesi aklanma yeri değildir" diye ilan verdiğini belirtti. Bunu, sivil toplum kuruluşları açısından kara bir leke olarak değerlendirdiğini ifade eden Tanrıkulu, "Bu sivil toplum platformunun finans kaynağı da bilinmiyor. Bu ilanlar milletvekillerine baskı amacıyla veriliyor. Yüce Divan yargı makamıdır, aynı zamanda aklanma makamıdır. Burada kaçmak demek, aklanmaktan kaçmak demektir. Yargı süreci başlamadan kimse masumiyet karinesinden faydalanamaz. Eğer bu komisyonda ya da Genel Kurul'da soruşturmama kararı çıkarsa, Adalet ve Kalkınma Partisi'ndeki 'AK' kelimesi kara bir leke ile örtülecektir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şamil Tayyar'dan sitemli mesaj

    Sezgin Tanrıkulu, güvenlik paketiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, bu paketin kanunlaşması halinde Türkiye'nin 81 ilinde olağanüstü hal dönemi başlayacağını ileri sürdü.

    Şamil Tayyar'dan sitemli mesaj

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow