hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şırnak'ta yeni bir bitki türü bulundu

    Şırnakta yeni bir bitki türü bulundu
    expand

    Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı araştırma görevlisi Mehmet Fırat, 2013 yılında Şırnak'ta Cudi ile Gabar Dağı'nın kesiştiği, Kasrik Boğazı'nda yeni bir bitki türü keşfettiklerini söyledi. Fırat, çalışmaları yaparken barış görüşmelerinin sürmesi nedeniyle ve Şırnak'a atfen bitkiye "Sernakiense" yani "savaş istemeyen" adını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2013 yılında Şırnak'ta Cudi ile Gabar Dağı'nın kesiştiği, Kasrik Boğazı'nda yeni bir bitki türü keşfettiklerini söyleyen Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı araştırma görevlisi Mehmet Fırat, bu çalışmanın geçen ayki 'Phytotaxa' adlı bilim dergisinde yayımlandığını belirtti, "Muhtemelen ilerde nesli tehlikede olan ve yok olabilecek bir bitkidir. Yaklaşık olarak 20 veya 22 kök veya küme mevcuttur. Belki ileride koruma önlemlerini gerektirecek bu bitki ülkemize çeşitlilik açısından çok önemli bir zenginlik katmıştır" diye ekledi.

    Çatışmalar nedeniyle yıllardan bu yana dağlık bölgeye gidemeyen bilim insanları 'Çözüm süreci' ile birlikte bilim insanları bu kesimlerde çalışmalarına ağırlık verdi. YYÜ Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat, 'Ballıbabagiller' familyasından olan bitkiyi dünyada ilk defa Şırnak'ta Cudi ve Gabar Dağları'nın kesiştiği Kasrik Boğazı'nda tespit ettilerini söyledi. Bu bitkiyi ilk gördüklerinde farklı bir tür olduğunu anladığını belirten Fırat, şöyle konuştu: "Daha sonra yaptığım literatör ve herbaryum çalışmaları sonucunda yeni bir bitki olduğuna karar verdik. Bu türün bilimsel adı Latince olan ve dünyanın da kabul ettiği adı 'Clinopodium serpyllifolium subsp sirnakense' adıyla yayımlayarak bilim dünyasına kazandırdık."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu bitki grubundan dünyada yaklaşık olarak 100, ülkemizde ise 21 tane türünün olduğunu söyleyen Fırat, "Bu tür ile birlikte cinsin sayısı ülkemizde 22'ye çıkmıştır. Bu tür 423 metre yükseklikte kireç kayalıkların çatlaklarında çıkan ve çok dar yayılışlı bir bitkidir. Muhtemelen ilerde nesli tehlikede olan ve yok olabilecek bir bitkidir. Yaklaşık olarak 20 veya 22 kök veya küme mevcuttur. Belki ileride koruma önlemlerini gerektirecek bu bitki ülkemize çeşitlilik açısından çok önemli bir zenginlik katmiştir. Bu çalışmaları yaparken barış görüşmeleri vardı. Ben de Şırnak 'ın kürtçe kelime anlamı 'Şernax' olan ve savaş istemeyen anlamına gelen ve dünyanın da kabul ettiği latince adlandırma kurallarına göre 'Sernakiense' hem Şırnak'ta bu bitki tespit edildiği için hem de bunun anlamına uygun olduğu için bu ismi verdim" dedi.

    Profesör Özhanlı: ''Side'nin kehanet merkezi olduğu belgelendi''

    "UMARIZ BARIŞ DEVAM EDER"

    Botanikçi Mehmet Fırat, 14 yıldan bu yana bölgede çalışma yaptığı halde çatışmalar ve güvenlik sorunu nedeniyle birçok yere gidemediklerini vurgularken "Barışın gelmesiyle birlikte gidemediğimiz dağlara özellikle Cudi ve Gabar dağında rahatlıkla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dilerim bu böyle devam eder. Cudi ve Gabar Dağı'nda bitki kaydı yok. Şırnak'ta 120 bitki kaydedilmiş. Fakat binlerce bitki çeşidi var. Ve son 30 yıldır hiç gidilememiş" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni tespit edilen bitkinin ilerde insanlık açısından faydasının ne olacağının yapılacak analizlerle ortaya çıkacağını da anlatan Fırat, "Belki de bu bitkiden çok önemli bir etken ham maddesi de çıkabilir. Bunu da yapacağımız analizlerle ortaya çıkaracağız. Bu türün akrabaları var fakat bu tür sadece Şırnak'ta yetişiyor" diye konuştu.

    Emirgan'da "AVM yapılacak" denilen o arsaya 1.2 milyar lira teklif edildi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow