hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sistem kızları eve kapattı

    Sistem kızları eve kapattı
    expand

    Avrupa Komisyonu raporuna göre, Türkiye eğitimi erken terk etmede açık ara Avrupa birincisi. Türkiye’de her 100 kız öğrenciden 40’ı lise aşamasına geçemeden eğitim sürecini terk ediyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Avrupa Komisyonu’nun raporundan yaptığı derlemede, eğitimdeki “kara” tabloya dikkat çekti. TİSK’in derlemesine göre, Türkiye eğitimi erken terk etmede açık ara Avrupa birincisi. Kızlarda bu oran çok daha yüksek. Türkiye’de her 100 kız öğrenciden 40’ı liseye gidemiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİSK’in, Avrupa Komisyonu’nun “Avrupa’da Eğitimi Erken Terk Durumu” başlıklı raporundan yaptığı derlemeye göre, Türkiye eğitimi erken terk oranında hem kız hem erkek öğrenciler açısından açık ara Avrupa birincisi.  Türkiye’de kız öğrencilerin yüzde 39.9’u lise ve dolayısıyla yükseköğrenim aşamalarına geçemeden eğitim sürecini terk ediyor ya da terk etmek zorunda bırakılıyor. Her 100 kız öğrenciden 40’ı eğitimin ileri aşamalarından, sonuç olarak da istihdamdan yoksun kalıyor.

    Ürküten tablo

    Sistem kızları eve kapattı

    Eğitimi erken terk etme oranında Türkiye’ye en yakın ikinci ülke ise İspanya. Ancak ikinci sıradaki İspanya’nın oranı Türkiye’nin 20 puan altında. Bu ülkede kız öğrencilerin eğitimi erken terk oranı yüzde 19.8. Komşu Yunanistan’da ise oran yüzde 7.5. AB ortalaması da yüzde 10.2 ile Türkiye’nin dörtte biri düzeyinde.

    Kız öğrencilerin eğitimi erken terk oranının en düşük olduğu ülke ise yüzde 2.6 ile Slovenya. Türkiye’de erkek öğrencilerin durumu da vahim. Rapora göre, lise ve üniversite eğitimi alma şansları kızlara göre daha yüksek olsa da Türkiye’de erkek öğrenciler de yüzde 35 gibi büyük bir oranda eğitimi erken terk ediyor. Türkiye bu oranla erkek öğrencilerin eğitimi terk sıralamasında da yine Avrupa birincisi durumunda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa ülkelerinde oran düşük

    Avrupa ülkelerinde eğitimi erken terk oranlarına bakıldığında kızlarda oran daha düşük. 28 üyeli AB’de 18-24 yaş aralığındaki, ortaokul diploması ile yetinmek zorunda kalan genç erkeklerin ortalaması yüzde 13.6 olurken, kızlarda bu oran yüzde 10.2 düzeyinde bulunuyor. Avrupa Komisyonu raporunun Türkiye değerlendirmesine ayrılan bölümünde, “Türkiye’nin erken terkin üstesinden gelecek etkili bir stratejisi bulunmamaktadır” değerlendirmesine yer verildi.

    İşte Nevruz'un kadınları!

    Çivisiz cami yıllara meydan okuyor

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow