hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma Kömürleri A.Ş'nin Atabacası ocağının faaliyetleri durduruldu

    Soma Kömürleri A.Şnin Atabacası ocağının faaliyetleri durduruldu
    expand

    Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Kömürleri A.Ş'nin işlettiği Atabacası ocağındaki faaliyetlerin İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca durdurulduğunu bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma'daki çeşitli ocaklarda çalışan maden işçileri, Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) önünde toplanarak çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylem yaptı.

    ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran'la görüşme talebinde bulunan işçilerin yanına giden Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, taleplerinde haklı olduğunu belirttiği işçileri haksız duruma düşmemeleri için sükunete davet etti.

    İşçilerin, "Maden ocakların kamulaştırılması talepleri" konusunda Müessese Müdürü Duran'la görüşmek istediklerini söylemeleri üzerine Atçı, müessese müdürünün bu konuda bir yetkisinin bulunmadığına işaret ederek, "Maden işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda Ankara'da çalışmalar devam ediyor. Bizler de burada sizin acil çözüm bekleyen sorunlarınızla
    ilgileniyor, çözüm üretmeye çalışıyoruz. Haklıyken haksız duruma düşmeyin" dedi.

    İşçilerin "madenlerde iş başı yapmaya davet edildikleri" yönündeki şikayetleri üzerine Atçı, İş Teftiş Kurulu Başkanı'nın ilçede olduğunu ve ocaklarda inceleme yapan müfettişlerle görüştüğünü bildirerek, facianın yaşandığı Soma Kömürleri A.Ş'nin işlettiği diğer bir ocak olan Atabacası'nda müfettişlerin incelemelerde bulunduğunu ve eksiklikler tespit ettiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atçı, Atabacası ocağındaki faaliyetlerin İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca durdurulduğunu söyledi.

    http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/soma-karisti-isciler-ayakta

    "Diğer ocak da incelenecek"

    Yine Soma Kömür A.Ş'nin işlettiği Işıklar ocağında da inceleme yapılacağını kaydeden Atçı, "Eksiklik tespit edilirse burada da üretim durdurulacak. Bölgedeki her madene, diğer şirketlere ait madenlere de müfettişler sırayla girecek, inceleme yapacak. Eksiklik tespit edilirse hiçbir madenin üretim yapmasına, işçinin çalışmasına izin verilmeyecek. Hiçbirimizin güvenli olmayan ocağa girmenizi istemiyoruz. Müfettişler 'girilebilir' demeden hiçbir ocağa girilmeyecek" diye konuştu.

    İşçilerin bazı ocaklarda üretim yapıldığını savunması üzerine Kaymakam Atçı, tüm ocaklarda müfettiş incelemesi yapılacağını söyledi.

    Açıklamanın ardından ELİ'deki bekleyişlerini sonlandırarak hayatını kaybeden maden işçilerinin defnedildiği Soma Belediye Mezarlığı'na yürüyen işçiler, madenci heykeline çiçek bıraktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma için Adalet Komisyonu incelenmesini istemişti

    Kapatılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Ata ocağı için ilçede kriz merkezi oluşturulan Çağdaş Hukukçular Derneği'nin öncülüğünü yaptığı Soma için Adalet Komitesi tarafından da Çalışma Bakanlığı'na başvuruda bulunulmuştu. Komite tarafından Avukat Selçuk Kozağaçlı imzasıyla, şirkete ait Işıklar ve Ata ocakları için 16 Mayıs'ta Bakanlığın Teftiş Kurulu Başkanlığı İzmir Grup Başkanlığı'na verilen dilekçede, bu işletmelere haber vermeksizin, aniden denetim yapılması ve eksikliklerin giderilmesi istenmişti.

    Ata ve Işıklar ocaklarının, 301 kişinin öldüğü madeni işleten şirkete ait olmasının bölgede yarattığı tedirginlikten söz edilen dilekçede, bu ocaklarda da çalışma ve iş koşullarının aynı olduğu ve yıllardır nitelikli bir denetim yapılmadığı ifade edilmişti. Dilekçede teftişlerde dikkate alınması gereken madenlerdeki sıkıntılı şu noktalara da işaret edilmişti:

    - İşçilerin madende çalışma konusunda eğitimleri yetersiz
    - Ekipbaşı sistemi, ekipbaşları sahaya adım atmadan işçileri uzun saatler çalıştırıyor.
    - Madende çalışanlar tekrar ve nitelikli bir biçimde iş ve iş güvenliği konusunda acilen eğitilmeli.
    - Vardiya değişiminde işçilerin aynı anda yer altında bulunmasına neden olan "sobe usulü" sisteminin uygulanması.
    - İşçiler fazla çalışmaya zorlanmakta, yemek molaları yarım saatle sınırlanmakta ve yemek yedikleri yerler hijyen koşullarından uzak.
    - Yaşam kutusu uygulaması oldukça önemli.
    - Havalandırma ve baca sistemi hayati önemde, denetlenmeli.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow