hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma protestolarına polis müdahalesi

    Soma protestolarına polis müdahalesi
    expand

    Soma'daki maden ocağı faciasının ardından birçok yerde protestolar başladı. ODTÜ'de Soma'daki ölümleri protesto etmek için Enerji Bakanlığı'na yürümek isteyen öğrencilere polis müdahale etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ODTÜ A1 kapısında toplanan yaklaşık bin öğrenci Soma'daki maden kazası nedeniyle Enerji Bakanlığına yürümek istedi. Polis yerleşkenin girişinde barikat kurarak, TOMA'larla öğrencilerin yürüyüşüne izin vermedi.

    Öğrenciler yürümekte ısrar edince polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Öğrenciler de sapanlarla taş, molotof kokteyli ve havai fişek atarak polise karşılık verdi.

    Polisin müdahalesinden sonra öğrenciler önce yerleşkenin içine kaçtı ardından tekrar toplanarak giriş kapısına kadar geldiler.

    Göstericilere gaz bombasıyla karşılık veren polis, bir kişiyi gözaltına aldı.

    Başından yaralı olduğu görülen eylemci, polis aracıyla hastaneye götürüldü.

    Müdahale sırasında molotofkokteyli isabet eden bir polis, yanma tehlikesi atlattı. Göstericilerin attığı taşın isabet ettiği bir polis de hafif yaralandı.

    Bir süre polisle çatışan göstericiler müdahalelerin ardından dağıldı.

    Öte yandan, Soma'daki maden faciasını protesto için AK Parti Ankara İl Başkanlığı önüne kendini zincirlemek isteyen 4 kişi gözaltına alınarak, Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

    Polisten şaşırtan anons
    Polis otosunda yapılan anons dikkat çekti. Polis, "Milli yas günü ilan edilen bir günde yaptıklarınızla gurur duyun ODTÜ'lüler" anonsunu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kızılay'da protesto eylemi

    Kızılay'da, Soma'daki maden faciasıyla ilgili protesto eylemi yapan ve Meclis yönünde yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Kızılay Güvenpark'ta toplanan göstericilerin bir kısmı, Konur Sokak'taki Madenci Anıtı'na karanfil bırakılmasının ardından Meclis istikametine yürümek istedi.

    Polisin grubun yürümesine izin vermemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Bu sırada bazı göstericilerin polise havai fişek attığı görüldü. Polis de göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından, göstericilerin bir kısmı Kızılay istikametine, bir kısmı da Konur Sokak'ın arka taraflarına doğru kaçtı.

    Göstericilerin attığı havai fişeğin yüzüne isabet etmesi sonucu bir polisin yaralandığı öğrenildi. Biber gazından göstericilerin yanı sıra vatandaşlar ve basın mensupları da etkilendi. İki gruba ayrılan göstericilerin Kızılay ve Konur Sokak'taki bekleyişleri sürüyor. Polis Atatürk Bulvarı'nda bulunan bakanlıkların çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

    Soma protestolarına polis müdahalesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma Holding'in Levent ofisinde protesto
    Maden ocağının sahibi Soma Holding'in Levent ofisi önünde TOMA ve polis eşliğinde protesto gerçekleştirildi. Polis TOMA ve bariyerlerle sokağı kapattı, eylemciler sokağın girişine "Plazalarınız kimlerin üzerinden yükseliyor" yazdı.

    Foto Galeri için tıklayın

    Soma’daki facianın yaşandığı madeni işleten Soma Holding, Levent’teki ofisinin önünde protesto edildi. Plaza Eylem Platformu’nun çağrısı üzerine 12:30’da Levent Lale Sokak’ta buluşan yaklaşık 300 kişilik kalabalık, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atarak faciayı protesto etti. Polis sokağın iki girişini de bariyerlerle kapattı, sokakta eylem boyunca bir de TOMA bekledi. Eylemciler sokağın girişine "Plazalarınız kimlerin üzerinden yükseliyor" yazdı. Holding binasının boş olduğu dikkat çekti.

    Soma protestolarına polis müdahalesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi
    Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ocağında dün meydana gelen faciada hayatını kaybeden işçiler için Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi başlatıldı. Sabah saat 05:00'da Galatasaray Lisesi önüne gelip yüzlerini kömürle siyaha boyayarak oturma eylemi başlatan dört arkadaşa yoldan geçen vatandaşlar da destek oldu. Baretli kömürlü oturma eylemine katılanların sayısı artıyor.

    Soma protestolarına polis müdahalesi

    Taksim Meydanı'nda Soma eylemi
    Taksim Meydanı'na gelen yaklaşık 30 kişilik grup, Soma'daki maden faciasıyla ilgili protesto gösterisi düzenledi. AKM'ye yüzlerini dönerek bir süre sessiz şekilde bekleyen eylemciler daha sonra yavaş yavaş yere düştüler. Grup bir süre yerde hareketsiz yattı. Eylemciler açıklama yapmadan meydandan uzaklaştı. Aynı eylem İstanbul metrosunda da yolcuların şaşkın bakışları arasında gerçekleştirildi. Yolcular teker teker zemine uzandı. Metroda gerçekleştirilen protestonun fotoğrafları eylemciler tarafından sosyal paylaşım sitelerinde yayınlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukatlardan protesto
    Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyesi bir grup, avukat Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nın 'C' kapısı önünde bir araya gelerek, "Soma'da kaza değil, katliam, işçilerin katili devlettir" yazılı pankart açarak açıklama yaptı.

     Grup adına açıklama yapan avukat Ebru Timtik, Soma Cumhuriyet Savcılığı'na olaya ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Avukat Timtik, "Herkes derhal gerekli önlemlerin alınması konusunda üzerine düşeni yapmak zorundadır. Bugün iş sahibinin, sermayenin bazı önlemler alarak orada ceza sorumluluğunu etkileyebilecek bazı delil karartma yöntemlerine başvurduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunlarla ilgili tespitlerin yapılmasını ve derhal tedbir kararı alınmasını isteyeceğiz" dedi.

    "Biliyorsunuz ekmeğin peşinden koşanların bu ülkede sonu ne oluyor"
    Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi bazı avukatların Soma'da olduğunu ve maden ocağında çalışanlardan bilgi aldıklarını söyleyen Timtik, devlet yetkililerin madendeki işçilerin sayısını farklı şekillerde anlattığını söyleyerek, "Bunun sebebi şu. Aslında içerde ne kadar işçi çalıştığını bilmiyorlar. İçerdeki işçi sayısı maalesef söyledikleri gibi değil. Kütahya'dan ve Zonguldak'tan taşeron işçi getirmişler ve güvencesiz olarak çalıştırıyorlar. Bu saat itibariyle hayatını kaybeden birinin 15 yaşında olduğu kesinleşti. 15 yaşında bir çocuk o madende çalışıyordu. O da ekmeğinin derdindeydi. Biliyorsunuz ekmeğin peşinden koşanların bu ülkede sonu ne oluyor." diye konuştu. 

    Artvin'de müdahale

    Artvin'de Soma'daki maden faciasını protesto etmek için Ak Parti İl Binası'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Artvin'de Halkevleri öncülüğünde basın açıklaması yapmak isteyen 50 kişilik grup Kızılay İş Hanı önünde toplandı. Grubun Cumhuriyet Caddesi üzerinden, Ak Parti il binasına yürümesine izin vermeyen polis ve protestocular arasında gergin anlar yaşandı. Polis ekipleri, binaya 50 metre uzaklıkta kurdukları barikatı geçmek isteyen protestoculara copla müdahale etti. Biber gazının da kullanıldığı olayın ardından bazı protestocular gözaltına alındı. Bu arada polisin müdahale ettiği göstericilere sivil vatandaşların da vurması dikkat çekti.

    Giresun'da yürüyüş

    Giresun'da da KESK tarafından düzenlenen yürüyüşle Soma'da hayatını kaybeden madenciler anıldı. Gazi Caddesi'nden Atatürk Meydanı'na yürüyen sendika üyeleri burada hükümet aleyhine sloganlar atarak yaşanan faciayı protesto etti. Gruptakiler yüzlerini kömürle boyadı. Türkiye Gençlik Birliği ve Türkiye Liseliler Birliği Giresun Şubesi üyesi bir grup öğrenci de hayatını kaybeden işçileri anmak için Atatürk meydanında oturma eylemi yaptı.

    İzmir'de  müdahale

    İzmir'de, Soma'daki maden faciasını protesto eden gruba polis müdahale etti. Soma'da kömür madenindeki yangının ardından meydana gelen ölümleri protesto etmek amacıyla Basmane Meydanı'nda toplanan grup, Konak Meydanı girişine kadar yürüdü. Saat kulesinin olduğu meydana girmek isteyen gruba polis izin vermedi. Uyarılara rağmen bekleyişini sürdüren ve polise yumurta, parke taşı gibi yabancı maddeler atan gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdahale edildi. Olaylar sırasında bir polis memuru ve bazı göstericiler hafif yaralandı. Eylemciler trafik işaretlerine ve bankaların ATM'lerine zarar verdi.

    Aydın

    Aydın'da maden faciasının ardından protesto gösterisi yapmak için toplanan gruba, polis biber gazlı ve TOMA'lı müdahalede bulundu.

    İzmit'te gerginlik

    Protesto etmek için toplanan grup, Ak Parti İl Binası'na siyah çelenk bırakmak isteyince polis müdahale etti. Yaşanan arbedede darbe alan bazı gazetecilerin de fotoğraf makinaları kırılırken, 15 dolayında gösterici polis tarafından yaka paça gözaltına alındı.

    Soma Kömür İşletmeleri internet sitesini kapattı 

    Maden ocağının güvenlik kamerası o anları kaydetti 

    İşte o ocağın yapısı...

    "Kardeşimi bulmak için 50-60 cesede bakmak zorunda kaldım"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow