hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma'da maden faciası

    Somada maden faciası
    expand

    Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Faciada yüzlerce işçi mahsur kaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, hayatını kaybedenlerin sayısını 282 olarak açıkladı. Madende mahsur kalanlara ulaşmak için çalışmalar sürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma Eynez Bölgesi'ndeki İmbat Maden İştetmeleri'ne ait maden ocağında, 787 işçinin vardiya değişimi sırasında, trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı.

    Yangına müdahale edilerek söndürülürken, ocaklar duman altında kaldı. Çıkışlara yakın olanlar dışarı çıkarak kurtulurken yüzlerce işçi, yerin 1.5-2 kilometre altında ocaklarda mahsur kaldı.

    Başbakan Erdoğan'a protesto

    Başbakan Erdoğan'a sert protesto (video)

    Yangın sonrası tüm galerileri dumanın sardığı ve yangının vardiya değişimine rastlaması nedeniyle çok sayıda işçinin dumandan etkilendiği ifade edildi.

    Karbonmonoksit zehirlemesi

    Olayın grizu patlaması olmadığı, karbonmonoksit zehirlenmesi olduğu ifade edildi.

    Facia duyulur duyulmaz Genelkurmay Başkanlığı, AFAD ve TTK'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum arama kurtarma ekibi gönderdi.

    Somada maden faciası

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ölü sayısı 282

    Soma'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve beraberindeki heyet açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız bu sabah 08.00'de yaptığı açıklamada ölenlerin sayısının 282'e yükseldiğini söyledi.  Yıldız, "Benim burada bekleyen işçi kardeşlerimizin yakınlarından bir ricam var. Bugüne kadar metanetli oldular. Sabırla beklediler. Kurtarma ekiplerinin sağlığını da düşünerek. Burada eylemler olmasın. Şu ana kadar 217 işçi kardeşimizi ailelerine teslim ettik" dedi.

    TABURCU EDİLENLER VE YARALILARIN KİMLİKLERİ

    Yaralılar ve kaldırıldıkları hastaneler şöyle:

    Kırkağaç Devlet Hastanesine kaldırılanlar:
    Vedat Kılınç (39), Yüksel Tanrıöven (24) Akhisar Devlet Hastanesine kaldırılanlar: Murat Bilgin (30), Serdar Fenercioğlu (28), Veli Anaç (24), Ferhat Genç, Faruk Onur, Salih Erkan (34), Sadettin Güngör, Muzaffer Kemiksiz (32), Barış Değirenci (33), Ali Aslan Yılmaz, Murat Karabulut (32)

    Soma Devlet Hastanesine kaldırılanlar:
    Sezai Karakobak (41), Erdal Bıçak (24), Murat Yokuş (29), Ümit Çetin (37), Mustafa Elibol (43), Mehmet Uçkun (26), Refik Bostancı (26), Ali Karadağ (36), Kudret Özelden Akhisar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Hasan Kuzu İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine, Servet Keskin (20) Celal Bayar Üniversitesi Hastanesine, Engin Altınöz (30) Ege Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taburcu edilenler:
    Soma Devlet Hastanesine kaldırılan Selahattin Şen (57), Murat Aktaş (27), Murat Yalçın (36), Ercan Metin (32), Hasan Hüseyin Keskin (20), Bayram Çoban (31), Yusuf Kocaman (33), Fatih Işılak (49), Hasan Soylu (34), İsmail Kahrıman (32), Mehmet Akça (36), Nail Kılıç (37), Serdar Tavukçu (37), Bihan Erkan (32), Tevfik Sert (42), Mehmet Çelik (32), Ramazan Atik (31), Yüksel Ünlü (29), Hasan Serhat Öztürk (31), Muzaffer Eren (40), Orhan Turan (30), Cafer Ataş (22), Cumhur Ataş (27), Ferhat Ay (29), Mehmet Ali Dinçer (38), Ramazan Kılıç (32), Ramazan Kıymaz, Murat Kılıçarslan, Abdurrahman Yılancı (28), Cemil Yılmaz (45), Emre Alaca (29), Mehmet Çoban (42), İbrahim Genç (31), Ayhan Canbal (39), Fazlı Baraş (34), Halil İbrahim Durak (41), Şaban Gezen (31), Ahmet Bilici (39), Osman Yıldırım (37), Mehmet Kaya (27), Hüseyin Sarı (42), Recep Gök (39), Selçuk Köken (35), Ahmet İren (30), Taner Kılınç (22), Kamil Çeliker (30), Süleyman Abaydın (23), Ayhan Yalçın, Sadettin Özkoç, Fatih Öcay, Ahmet Mutluer, Eray Atik (34), İlyas Dolğun (38), Akif Ilgaz (19), Yahya Ilgaz (39), Şemsettin Çeliker (26), Galip Çoban (41), Orhan Avcı (26), Muharrem Uçar (41), Ramazan Erol (33), Süleyman Anar (36), Ramazan Akkoç (34), Ramazan Demir (35) taburcu edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Somada maden faciası

    ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

    Kurtarma çalışmalarının başlatıldığı madene temiz hava verildi. Maden ocağında elektrik kesik olduğu için, asansörler çalışmadı. Bu nedenle kurtarma çalışmaları güçlükle yürütüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Farklı illerden gelen ekiplerin de destek verdiği çalışmalar sabaha kadar sürdü.

    Alanda çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.

    Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

    Sağlık Bakanlığı da, olay yerinde revir kurulduğunu, ihtiyaç duyan hastalara oksijen desteğinin verildiğini ve İzmir ile Manisa'da lojistik çadır hastanelerinin hazır bekletildiğini bildirdi.

    Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

    "150 personeliyle birlikte 51 kara ambulansı, 46 personeliyle birlikte 7 UMKE aracı olay yerine görevlendirilmiştir. 4 sedyeli ambulans uçak İzmir'de hazır bekletilmektedir. 2 ambulans helikopter olay yerine intikal etmiştir. Olay yerine 3 Tıbbi Uç Nokta çadırı kurulmuştur. İzmir ve Manisa illerinde lojistik çadır hastaneler hazır bekletilmektedir. Olay yerinde 1 revir kurulmuş olup, ihtiyaç duyan hastalarımıza oksijen desteği verilmektedir. 5 adet psikolog olay yerine görevlendirilmiş ve hasta yakınlarına psikolojik destek vermeye başlamıştır."

    Yakınların endişeli bekleyişi sürüyor

    İşçilerin yakınları da geceyi uykusuz geçirdi. Yakınları henüz ocaktan çıkarılamayan vatandaşlar çalışmaların olduğu alandan ayrılmadı.

    İşçilerin yakınlarının yanı sıra olay sırasında madende olmayan mesai arkadaşlarının endişeli bekleyişi de devam ediyor.

    Polis, arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin işlerini kolaylaştırmak için işçilerin yakınları ile çıkarılan işçilerin ambulanslara konulduğu alan arasına barikat kurdu.

    Cenazeler soğuk hava deposuna kondu

    Bu arada, yaşamını yitiren işçilerin cenazeleri, Kırkağaç İlçesi'ndeki Zafer Kalkınma Ajansı ile kaymakamlığın işbirliğiyle yaptırılan bölgenin en büyük kavun saklama soğuk hava deposuna konulmaya başlandı. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi.

    Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Olay sırasında ocakta olan yakınları ölen aileler de soğuk hava deposuna gelmeye başladı.

    Somada maden faciası

    Savcılık soruşturma başlattı

    Öte yandan, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı, bir maden ocağında çıkan yangına ilişkin soruşturma başlattı. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca maden ocağındaki yangın olayıyla ilgili soruşturma başlatıldığı ve konunun bütün detaylarıyla araştırıldığı öğrenildi.

    Başsavcılığın, soruşturma kapsamında "maden ocağında kayıt dışı işçi çalıştırıldığı" iddialarını da araştırdığı bildirildi.

    Dünya Soma'daki faciayı bu fotoğraflarla gördü...

    Taner Yıldız: "Ümitlerimiz tükeniyor"

    En acı bekleyiş (Foto Galeri)

    Kömür ocağından kurtulanlardan ilk kareler (Foto Galeri)

    Çalışma Bakanlığı'ndan açıklama

    Başbakan Erdoğan'dan ilk açıklama

    Belediye başkanı: 400 kişiyi aşabilir

    Taner Yıldız: Sıkıntı büyük olabilir

    Kılıçdaroğlu, Soma'ya gidiyor

    YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI

    Madene temiz hava pompalandı

    Facianın hemen ardından konuşan Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var" dedi.

    Enerji Bakanı Yıldız madende incelemelerde bulundu

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, madende incelemelerde bulundu. Bakan Yıldız'a, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ile AFAD Başkanı Fuat Oktay eşlik etti.

    Madene çeşitli siyasi partilerden milletvekilleri ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da ulaştı.

    Şirketten yazılı açıklama

    Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yapılan açıklamada da, trafo patlamasıyla çıkan yangına anında müdahale edildiği belirtildi.

    Ocakta sürekli denetim yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

    "Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır. Birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz."

    HAREKETE GEÇİLDİ

    Cumhurbaşkanı talimat verdi

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş'a, facianın ardından mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi.

    3 iş müfettişi görevlendirildi

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca da, yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi. Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.

    CHP, Soma'ya heyet gönderdi

    CHP de, Soma'ya heyet gönderdi. Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yaptı.

    Türk Kızılayı'ndan acil müdahale

    Olayın ardından harekete geçen Türk Kızılayı ise, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları için de Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi.

    İstanbul Büyükşehir ekip gönderdi

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 55 personel, 17 araç ve çok sayıda ekipman gönderdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow