hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma'dan daha kötü 400 ocak

    Somadan daha kötü 400 ocak
    expand

    Maden Mühendisleri Odası uyardı: Üretime ara verilen madenlerde önlemler alınmadan işbaşı yapmak yeni facialara yol açar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radikal'den Erdinç Çelikkan'ın haberine göre Soma’da yaşanan facianın ardından işçilere SMS’le gönderilen “İşbaşı yapın” mesajlarına, Maden Mühendisleri Odası’ndan tepki geldi. Maden mühendisleri, yetkilileri madenlerde olası facialara karşı uyardı.

    Odadan yapılan açıklamada, “Üretime ara verilen maden işletmelerinde, tekrar işe başlanılabilmesi için gerekli güvenlik denetimleri yapılmadan ve uygunsuzluklar giderilmeden işçileri ocakta işe başlatmak yeni bir facianın yaşanmasına neden olabilecektir. Bu konuda yetkilileri uyarıyoruz” denildi.

    Bu şartlarda ciddi denetim mümkün değil

    Eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, Türkiye genelinde 400 ocağın Soma’dan daha kötü koşullarda ve daha büyük risk taşıdığını söyledi. Soma’dan sonra ocaklarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetimleri arttırdığına dikkat çeken Torun, “Binlerce kişinin çalıştığı madenleri deyim yerindeyse bir elin parmaklarını geçmeyen elemanlarla denetlemek mümkün değil” dedi. Torun işçilerin Soma faciasının ardından can güvenliği açısından ocaklara girme konusunda ciddi tereddütler yaşadığını kaydetti.

    Soma’dan sonra ne değişti?

    Torun, şu uyarılarda bulundu: “Ocağa girilmesi konusunda dayıbaşıların, çavuşların işçilere kısa mesaj gönderdiğini biliyoruz. Ancak işçiler haklı olarak ocaklara girmiyor, eylemler yapıyor. Can güvenliğini sağlamadan işçi o madene nasıl girsin? Türkiye’de Soma benzeri ve daha kötü koşullarda ocaklar var. Bugünden yarına kaza olmaz ama potansiyel kaza riski taşıyan yüzlerce kayıtlı, kayıtsız ocak var. Gerçek anlamda denetim yapılmalı ama Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Çalışma Bakanlığı’nın yapısıyla bu kısa vadede mümkün görünmüyor. Akademisyenlerin, uzmanların içinde olduğu ciddi bir denetim ekibi kurulması gerekiyor. Acil eylem planı hazırlanması lazım. ‘10 müfettiş gönderdim, Türkiye’yi dolaşın’ demekle olmuyor. Madenlerde denetimin arttığı, yoğunlaştığı yönünde bilgiler var ama bunun sistematik şekilde yapılması gerekiyor. Ama bunun göstermelik olduğunu düşünüyorum. Türkiye genelinde 400’e yakın maden Soma gibi patlamaya hazır bomba. Soma’nın üzerinden iki hafta geçti. Neler değişti, ne gibi düzenlemeler getirildi? Hiç kimseden, kurumdan bir görüş alınmadı. Devletin denetim boyutunu gözden kaçırmaması gerekir.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow