hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taksim'de 1 Mayıs kutlaması Anayasa Mahkemesi'nde

    Taksimde 1 Mayıs kutlaması Anayasa Mahkemesinde
    expand

    Avukat Sedat Vural, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim'de kutlamanın engellenmesinin AİHS'ye ve Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Vural, Anayasa Mahkemesine verdiği bireysel başvuru dilekçesinde, Anayasa'nın 34. maddesi gereğince, herkesin önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 11. maddesine göre de herkesin barışçıl toplanma hakkına sahip bulunduğunu belirtti.

    Dilekçede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 27 Kasım 2012 tarihli DİSK-KESK/Türkiye kararında, 1 Mayıs 2008'de Taksim Meydanı'nda anma ve kutlama yapılmasının engellenmesini AİHS'nin 11. maddesinin ihlali saydığı hatırlatıldı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Valisi Avni Mutlu'nun, bu yılki 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlamasına izin verilmeyeceğini açıkladıkları ifade edilen dilekçede, "Başvuruya konu keyfi işlem ve uygulama, AİHS'in ifade özgürlüğü başlıklı 10. maddesi, örgütlenme ve toplantı özgürlüğü başlıklı 11. maddesi ile Anayasa'nın hak ve özgürlükleri güvenceye aldığı maddelerine aykırıdır" denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow