hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihi sarnıç talan edildi!

    Tarihi sarnıç talan edildi
    expand

    Antalya'nın Kepez İlçesi'nde bulunan tescilli kültür varlığı tarihi sarnıç, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce talan edildi. Çevresinde ve içinde kaçak kazı yapıldığı tespit edilen sarnıcın uzun süredir bu halde olduğu belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kepez İlçesi'ne bağlı Kızıllı Mahallesi'nde bulunan ve Osmanlı ya da Bizans dönemine ait olduğu düşünülen '4 Kubbeli Sarnıç', kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce talan edildi.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'na yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki sarnıcın, çatısını taşıyan iç kısmındaki ana duvar ile yan duvarları kazılarak yıkıldı.

    2-3 yıldır aynı durumda

    İçinde ve çevresinde kaçak kazı yapıldığı belirlenen tarihi sarnıcın içi ise çöplüğe döndü.

    İçerisi lastik ve ağaç parçalarıyla doldurulan sarnıcın kim ya da kimlerce bu hale getirildiği konusunda incelemenin sürdürüldüğü belirtildi.

    Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan alınan bilgiye göre, tarihi sarnıç 2-3 yıl önce Antalya Müzesi'nin çalışmaları sonucu kültür varlığı olarak tescil edildi.

    Bizans ya da Osmanlı dönemine ait olabileceği tahmin edilen sarnıcın durumunun kötü olduğu, içerisinde kaçak kazı yapıldığı ve taşıyıcı payenin tehlikede olduğu da bu dönemde tespit edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Proje hazırlandı, bekliyor

    Yapılan araştırmalarda sarnıcın üzerinde bulunduğu arazinin Antalya'da faaliyet gösteren özel bir koleje ait olduğu belirlendi.

    Bunun üzerine kolej uyarılarak sarnıçla ilgili bakım ve onarım çalışmaları ile güvenlik önlemlerinin yasa gereği arazi sahibi tarafından yapılması gerektiği aktarıldı. 5-6 ay önce kolej tarafından bir onarım projesi hazırlandığı ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunulduğu ifade edilirken, kurulca onaylanan projeyle ilgili henüz uygulama aşamasına geçilmediği aktarıldı.

    Vatandaş tepki gösterdi

    Tarihi sarnıcın kaçak kazı sonucu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına, vatandaşlar tepki gösterdi.

    Bir dönem Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda şantiye şefi olarak görev yaptığını söyleyen Hacı Osman Kızıkoğlu, "2002-2004 yıllarında iş gereği burada bulundum. Buralarda piknik yapardık, tarihi eserimize sahip çıkardık, vatandaşları uyarırdık. İş gereği buradan 2-3 yıl ayrıldım. Geçenlerde buranın kazıldığını gördüm" dedi.

    Gök gürültüsüyle yıkılacak halde

    4 Kubbeli Sarnıç'ın Türkiye'de eşi olmadığını savunan Hacı Osman Kızıkoğlu, "4 kubbesini de içeride bir sütun ayakta tutuyor. O da içeriden kazılmış, yarısı kopmak üzere. İçeride lastik tekerler, içecek kutuları, ağaçlar her şey var. Bu sarnıcı tutan tek şey bu sütun. Bir gök gürültüsü bile bunu yıkmak üzere. Vatandaş olarak buraya müdahale edilmesini istiyorum. Burası bizim tarihimiz. Burayı ayakta tutma ve sahip olma amacındayız" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow