hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TGB'lilerin "Çuval davası" başladı

    TGBlilerin Çuval davası başladı
    expand

    İstanbul'da Amerikan askerlerinin başına çuval geçiren TGB üyesi 13 kişi, "Basit yaralama" ve "Hakaret" suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle ilk defa hakim karşısına çıktı. Mahkeme olaya ait görüntülere bilirkişi incelemesi yapılarak rapor düzenlenmesine hükmetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    12 Kasım 2014'te, Sarayburnu açıklarında demirleyen Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait  gemiden inen askerlerin başına çuval geçiren Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 13 kişi hakkında, "Basit yaralama" ve "Hakaret" suçlarından, 1 yıl 8 aydan 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

    "Protesto amaçlı rövanş olarak yaptığımız bir eylemdir"

    İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya üniversite öğrencisi 13 tutuksuz sanıktan 12'si ve avukatları katıldı. Müşteki ABD askerleri Mark Antony ve Henry Francesko'yu ise avukat Abdullah Kaya temsil etti. Kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi. Sanıklardan Uğurcan Yardımoğlu, savunmasında suçlamaları reddederek, "Müştekilere fiziken darp edici yaralayıcı müdahalede bulunmadık. Hatta onları protesto edeceğimizi olaydan önce söyledik. 2003 yılı Süleymaniye'de gerçekleşen askerlerimizin başına çuval geçirme olayını protesto amacıyla Anayasa'mızın bize vermiş olduğu protesto hakkını kullandık. Yaptığımız eylem refleks halinde gerçekleşmiştir. Yaralama hakaret kastımız yoktur. Herhangi bir mala zarar kastımız da bulunmadı. Planlı bir saldırı eylemi gerçekleştirmedik. Milletimizi rencide eden haksız bir eylemi protesto amaçlı rövanş olarak yaptığımız bir eylemdir" diye konuştu.

    "Amerikan askerlerini uyardık ama askerler paniğe kapıldı"

    Sanıklardan Ramazan Erkin ise, eylemin barışçıl bir protesto olduğunu belirterek, "Amerikan askerlerini uyardık ama askerler paniğe kapıldı. Kendilerine herhangi bir zarar vermemeleri için yanlarına giderek onları sakinleştirmeye çalıştım. Fiziksel olarak zarar verme amacımız olsaydı bunu yapan sadece ben olmazdım. Sayıca üstün olduğumuzdan bunu kolayca gerçekleştirebilirdik" dedi.

    "Eylem zarar vermek amaçlı değildir, bir mizansendir"

    Sanık Ersoy İrşi de, "Görüntülerde tespit edilen sprey sıkan şahıs olduğumu kabul ediyorum anca bu sprey su bazlı boyadır. Ne mala ne de cana zarar verebilecek mahiyette değildir. Suyla bile çıkabilir" dedi. Sanıklardan Elif İlhamoğlu da, "Sprey kullanmamamız kimseye zarar verme amacında değildir. Dünyanın en kanlı ordusuna kırmızı renkli sprey sıkmaya yönelik eylem zarar vermek amaçlı değildir, bir mizansendir. Sembolik bir önemi vardır" dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlerini istedi.

    "Her bir sanığın ayrı ayrı ikişer kez cezalandırılması istenmesi gerekir"

    ABD askerlerinin avukatı Abdullah Kaya da, "Müşteki tarafın vekaletnamesini henüz alamadık vekaletname ile birlikte müdahale talebimizi sunacağız. 2 müşteki olduğundan her bir sanığın müştekilere yaptığı eylemlerden dolayı ayrı ayrı ikişer kez cezalandırılması istenmesi gerekirken sevk maddelerinde bu unutulmuştur. Sanıkların hiçbirinde pişmanlık yoktur. Detaylı beyanlarımızı sunacağız" dedi. Sanıkların avukatlarından Tayfun Taşlıoğlu da, "Müşteki vekilinin vekaleti yoktur. Suç unsuruna yönelik aleyhe beyanlara ilişkin beyanda bulunacağız süre istiyoruz" diye konuştu.

    Avukata tepki gösterdiler

    Duruşmaya ara karar için verilen kısa arada sanıklar ve avukatlar salon dışına çıkarıldı. Bu sırada sanıkların avukatlarından Tayfun Taşlıoğlu, müşteki ABD askerlerinin avukatı Abdullah Kaya'ya  "Seninle aynı mesleği yaptığım için utanıyorum" diyerek tepki gösterdi.

    Çağdaş Cengiz zorla getirilecek

    Usulüne uygun çağrı kağıdına rağmen duruşmaya gelemeyen sanık Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Başkanı Çağdaş Cengiz hakkında zorla getirilmesine karar veren mahkeme, müştekilere yeni duruşma günü bildirilmesi için Ankara'da bulunan ABD savunma ateşeliğine davetiye çıkarılmasına karar verdi. Dosyada bulunan görüntülere bilirkişi incelemesi yapılarak rapor düzenlenmesine hükmeden mahkeme duruşmayı erteledi.

    Olayın geçmişi

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, aralarında Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Başkanı Çağdaş Cengiz'in de bulunduğu bir grup TGB üyesinin, 12 Kasım 2014 günü Sarayburnu'nda ABD'li askerlerin  başına çuval geçirdiği anlatıldı. Eylemin ardından gözaltına alınan 13 TGB'li, savcılık sorguları yapılmadan serbest bırakılmıştı.  TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz'in de aralarında bulunduğu 13 şüphelinin "Basit yaralama" ve "Hakaret" suçlarından  ayrı ayrı 10,5 yıla  kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow