hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye, Musul konusunda ne yapabilir?

    Türkiye, Musul konusunda ne yapabilir
    expand

    Irak Şam İslam Örgütü (IŞİD) Musul'daki Türk Konsolosluğu'nu ele geçirdi. İddialara göre, Musul Konsolosluğu'na giren IŞİD üyeleri 48 kişiyi rehin aldı. Musul'daki son gelişmeleri CNN TÜRK'te Saynur Tezel'e değerlendiren CNN TÜRK Dış Politika Danışmanı Yalım Eralp, IŞID'in bu boyuta geleceğinin Türkiye ve bölge ülkeleri tarafından öngörülemediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radikal unsurlar yoluyla Başer Esad'ın devrilebilmesi ihtimaliyle IŞİD'e göz yumulduğunu anlatan Eralp, mezhepsel yaklaşımlarla Türkiye'nin Maliki ile ilişkilerinin bozulması sonucu şu an Musul konusunda oynaması gereken rolü oynayamadığını kaydetti.

    Eralp şöyle konuştu:

     "IŞID'in Türk Konsolosluğu'nu işgal etmesi şaşırtıcı değil. Çünkü IŞİD İslam Örgütü, gözü dönmüş bir islam örgütü. Buna uzun süre gerek Suriye gerekse Irak'taki karışıklık nedeniyle göz yumuldu. Radikal unsurlar Beşar Esad'ı devirebilir diye dikkate alınmadı. Ve sonunda bu durum meydana geldi. Şimdi bu durumu temizlemek komşu ülkelere düşüyor. Merkezi otariteleri zayıflatarak ihtilaller yoluyla demokrasiye ulaşmak mümkün değil. Merkezi otarite Suriye'de, Irak'ta zayıfladıkça kaos ortamı meydana gelmiştir. Irak'ın içinde Kürtler, Maliki'ye karşı Türk kozunu kullanırken; Türkiye'de Maliki'ye karşı Kürt kozunu kullanmıştır. Sonunda Bağdat otoritesi zayıflamış ve bugünkü durum ortaya çıkmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İŞTE EN MERAK EDİLEN YÖNLERİYLE 10 SORUDA IŞİD

    Dış politika biraz öngörebilmek demektir. Hem tarafımızdan hem de bölge ülkeleri tarafından öngörülemediği anlaşılıyor. Şimdi bu durumu temizlemek oldukça zor. Bu durum ciddi bir durum. Bunun için de Irak merkezi otoritesi ile Kürtlerin kendisini toparlaması lazım. Burada Türkiye'ye çok önemli bir rol düşebilir. Çünkü Türkiye, Irak merkezi yönetimi ve Kürtler arasında arabuluculuk rolü oynayabilir. Ama bunu yapabilmesi için öncelikle Maliki ile ilişkilerini düzeltmesi lazım. Halbuki biz kimse kusura bakmasın, burada mezhepsel bir yaklaşım yaptık. Sonunda Haşimi'nin tarafını tuttuk. Maliki ile ilişkilerimiz bozuldu. Ve Türkiye oynaması gereken rolü bugün oynayamıyor."

    YÜZ BİNLERCE KİŞİ MUSUL'DAN KAÇIYOR

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow