hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı Talat Halman için Meclis'te tören

    Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı Talat Halman için Mecliste tören
    expand

    Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı ve Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talat Halman, 83 yaşında yaşamını yitirdi. Halman, Atatürk’ün İhtiyat Filosu Komutanı Tümamiral Sait Halman’ın da oğluydu. Talat Halman için bugün Meclis'te cenaze töreni düzenlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Törene, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, çok sayıda, eski bakan ve milletvekilleri katıldı. Yurt dışında bulunan Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i Meclis İdare Amiri Salim Uslu temsil etti. Talat Halman yarın Teşvikiye Camiİ'nde kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul'da toprağa verilecek..

    Talat Halman kimdir?

    Halman, Robert Kolej’i bitirdikten sonra, yüksek lisansını 1954 yılında Columbia Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde tamamladı.

    1953-1960 yılları arasında Columbia Üniversitesi, 1966-1971 ve 1972-1980 yılları arasında Princeton Üniversitesi, 1984-1986 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi’nde Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürü; İslam ve İslam Kültürü ile Ortadoğu konularında dersler verdi.

    Kendisine 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından onursal doktor unvanı verildi. 1986-1996 yılları arasında New York Üniversitesi Ortadoğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’nde bölüm başkanlığı yaptı.

    Halman, İngilizce ve Türkçe olarak 12’si şiir kitabı olmak üzere 50 kadar kitap yayımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En önemli yayınları arasında eski uygarlıkların şiirlerinden oluşan bir antoloji, Shakespeare’in sonelerinin çevirisi, eski Mısır, Ortadoğu ve Eskimo şiirleri, seçilmiş makalelerinden oluşan kitaplar,Faulkner’dan Türkçeye yaptığı çeviriler, Amerikan şairleriyle ilgili kitaplar, Mevlana ve Yunus Emre hakkındaki kitapları sayılabilir.

    Ak Partili eski vekile yumurtalı protesto

    Halman aynı zamanda 12 Mart sonrası kurulan Nihat Erim hükümetinde Kültür Bakanlığı yaptı.

    Ertuğrul Günay'dan açıklama

    Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Halman’ın vefatından derin üzüntü duyduğunu belirterek, “Kendisi kültür bakanı olmasının ötesinde şiir ve Shakespeare çevirileriyle kültür dünyamıza büyük hizmetleri geçmiş, değerli bir bilim insanıydı. Bakanlık görevim sırasında her zaman yakın dostluğunu ve desteğini gördüm. Bu bana güven verdi. Vefatı kültür dünyamız için çok büyük bir kayıptır. Kendisine rahmet, ailesine ve sevenlerine, bütün milletimize sabırlar dilerim” dedi.

    Erdoğan: "Devlete 'yurttaş dini'ni egemen kılmaya çalışıyorlar"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow