hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de Gezi Parkı protestoları

    Türkiyede Gezi Parkı protestoları
    expand

    Taksim Gezi Parkı protestolarının birinci yılında da birçok kentte eylem yapılıyor. Başta İstanbul, Ankara ve Adana olmak üzere İzmir, Hatay, Samsun, Sivas ile İzmit'te de eylemler yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir Gezi Parkı için yürüdü
    İzmir'de yaklaşık bin kişilik bir grup Basmane Meydanı'nından Gündoğdu Meydanı'na doğru yürüyüşe başladı. Gezi olayları sırasında hayatını kaybedenlerin resimlerinin olduğu pankartın arkasında yürüyen grup "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" şeklinde slogan atıp hükümeti ıslıklarla protesto ediyor. Gündoğdu’da töreni CHP milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP’li belediye başkanlarının da katılımı bekleniyor.

    MÜDAHALEDEN KARALER

    Polisin herhangi bir gerginliğe neden olmamak için Kültürpark içinde bulunduğu; olayların durumu ve gelişmelere göre Kültüpark’tan belli noktalara sevkedilecekleri öğrenildi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanan kalabalık arasından sık sık ’Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atılırken, ellerinde hem Gezi olaylarında yaşamını yitirenler hem de Soma maden faciasında ölen madencileri unutmadıklarını gösteren dövizler taşıdıkları görüldü.

    İZMİR'DE 50 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
    İzmir'de polisin biber gazıyla müdahale ettiği gruptan 50 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar otobüslerle emniyet müdürlüğü binasına götürüldü. Diğer göstericiler de dağıldı. Polisin Konak ve Cumhuriyet Meydanı arasındaki bölgede önlemleri sürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatay'da Gezi eylemcilerine polis müdahale etti
    Hatay'da, Gezi olaylarının birinci yıl dönümü nedeniyle toplanan gruplara polis müdahale etti. Uğur Mumcu Meydanı'nda saat 21.00 sıralarında toplanan yaklaşık 800 kişilik grup, sloganlar atarak Armutlu Mahallesi'ne doğru yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemi altında yürüyen grup, Gündüz Caddesi girişinde durduruldu. Polis, grupların dağılmasını isteyince arbede yaşandı. Polise taş ve bilye atan gruplara TOMA'lardan su sıkılıp, biber gazı atıldı. Polisin sert müdahalesi sırasında gruplar ara sokaklara kaçarak dağıldı. Bazı gruplar ise Gündüz Caddesi'nde tekrar toplanarak polisi taşladı. Polisle eylemciler arasındaki gerginlik devam ediyor.

    İSTANBUL'DA POLİS MÜDAHALESİ

    Sivas'ta Gezi Parkı eylemi
    Demokrasi Platformu üyeleri, Gezi Parkı olaylarının 1'inci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak oturma eylemi yaptı.
    Kent meydanında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup Ak Parti aleyhine çeşitli sloganlar attı. Gezi Parkı olaylarından hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşına grup üyeleri, üzerinde "Roboski, Reyhanlı, Gezi, Soma, Berkin'den Uğur Kurt'a katliamlar devam ediyor" yazılı pankart açtı. Daha sonra KESK dönem sözcüsü Önder Doğan grup adına basın bildirisini okudu. Ak Parti hükümetini eleştiren Doğan, "Gezi direnişi, Ak Parti'nin sömürü, zorba ve gerici düzeninde sesi ve nefesi zorla kesilen halkın aldığı nefes, haykırdığı sesti. Tam 1 yıl oldu. Kendisini son padişah zanneden başbakan; bir araya geldiğimizde, sesimizi birleştirdiğimizde oluşan gücü ayrıştırıcı nefret söylemleriyle, polis şiddetiyle yıkmak, parçalamak istiyor. Bu daha başlangıç. Güçlü bir akıntıya karşı kürek çekmenin nafile olduğunu, örgütlü bir halkın önünde hiçbir zorbanın ayakta kalamayacağı gerçeğini unutuyorlar. Bizler parklarımızı, sokaklarımızı, yaşam alanlarımızı ve yaşamımızı özgür kılmak için meydanlardayız. Gezi direnişinin ardından artan umudumuzla, herkesi savaşa karşı barışın, sömürüye karşı eşitlik ve özgürlüğün, ölüme karşı yaşamın sesi olmaya çağırıyoruz." dedi.
    Ardından bir süre oturma eylemi yapan grup üyeleri daha sonra olaysız dağıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANKARA'DA POLİS MÜDAHALESİ

    İzmit'te pankartlı yürüyüş
    Gezi Parkı olaylarının birinci yıldönümü nedeniyle Kocaeli'de de bu akşam anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Saat 18.30'dan itibaren yaklaşık bin kişilik bir grup kent içinde pankart ve sloganlarla Cumhuriyet parkı'na yürüyüş başlattı.  Bu arada polis İzmit'te Perşembepazarı mevkiindeki AK Parti il binasınının çevresine  bariyerler yerleştirdi.
    İzmit'te bu akşam saat 18.00'den itibaren gruplan Merkez Bankası Binası ile Yürüyüş Yolu'nun Fethiye Kavşağı'nda toplanmaya başladı. Gruplar sık sık Gezi Parkı ile ilgili sloganlar atarken, hükümeti de istifaya davet eden sloganlar attı. Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını da taşıyan kalabalık saat 18.30 sıralarında da yürüyüşe geçti. polisin sıkı güvenlik önlemleri arasında Yürüyüş Yolu boyunc yürüyen kalabalık, Alemdar caddesi'ne takip ederek Cumhuriyet Parkı'na geldi.
    Kalabalık Cumhuriyet parkı'nda slogan atarak bekleyişini sürdürürken, polis grubun geçtiğimiz yılki gibi AK Parti İl Binasına yürümesi ihtimaline karşı Perşembepazarı mevkiinde parti binası çevresine bariyerler yerleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmit'te gergin dakikalar
    Cumhuriyet Parkı'nda toplanan kalabalık burada yapılan konuşmaların ardından saat 20.30'a doğru yine Yürüyüş Yolu'na çıkarak Ak parti İl binasının bulunduğu Perşembe Pazarı'na yürüdü. Burada bariyerlerde yolu kesip önlem alan ve TOMA araçlarını da getiren polisler, uyarı yaparak kalabalığın dağılmasını istedi. Bu arada kalabalıktan bazı kişiler polislere taş atınca gerginlik iyice arttı. Yapılan uyarılar ve tartışmaların ardından kalabalıktan bazı gruplar polislerin oluşturduğu ve TOMA araçlarının da bulunduğu bariyerlerin önüne oturdu. Grup, saat 21.30'da Cumhuriyet Parkı'na geri döndü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA'DA POLİS MÜDAHALESİ

    Mersin'de Gezi Parkı yürüyüşü
    Taksim Gezi Parkı olaylarının yıldönümünde Mersin'de de protesto gösterileri ve yürüyüşler düzenleniyor. Mersin'deki gösteriler şu ana kadar olaysız şekilde geçti. Vatandaşlar pankartlar eşliğinde yürüyüşlerine ve protestolarına devam ediyor.

    Sinop'ta Uğur Mumcu Meydanı'nda anma programı düzenlendi
    Sinop'ta da yaklaşık 100 kişi Uğur Mumcu Meydanı'nda toplandı. Slogan atan grup üyeleri ellerinde pankartlar taşıdı. Grup adına açıklama yapan Metin Gürbüz, 27 Mayıs 2013'te Gezi Parkı'nda yağmaya, talana karşı başlayan nöbetin devam ettiğini söyleyerek, "31 Mayıs'ta 11 yıldır ülkede hüküm süren AKP'nin zulüm ve baskı düzenine karşı gelişen tepki ve itirazlar Türkiye'nin dört bir yanına dalga dalga yayılan halk direnişine dönüştü. Gezi direnişi, AKP'nin sömürü, zorba ve gerici düzeninde sesi ve nefesi zorla kesilen halkın aldığı nefes, haykırdığı sesti.  Kadınlara, gençlere ve toplumun tüm ilerici-özgürlükçü değerlerine yönelik yukarıdan aşağı gelişen saldırılara karşı, özgürlüğü hedef alanlara karşı özgür bir ülke ve hayat kurma mücadelesiydi" dedi. Basın açıklamasının ardından grup sloganlar atarak Sinop Eski Cezaevi'ne kadar yürüdü.

    Çorum'da 200 kişi Gezi Parkı için yürüdü
    Çorum'da Gezi olaylarının birinci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlik saat 18.00'de başladı. Pirbaba Çamlığı'nda toplanan yaklaşık 200 kişi sloganlar atarak Gazi Caddesi'nde yürüdü. AK Parti aleyhine slogan atan grup belediye binası önündeki parkta yürüyüşe son verdi. Burada basın açıklaması yapıldı. Grup adına konuşan Eğitim-Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Gezi direnişinde hayatını kaybedenleri asla unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyledi. Basın açıklamasının program sona erdi.

    Ordu'da yürüyüş düzenlendi
    Ordu'nun Altınordu İlçesi Düz Mahalle'deki 19 Eylül Ortaokulu önünde toplanan KESK üyeleri ile Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Komuta Platformu üyeleri hükümet aleyhinde sloganlar atarak döviz ve pankatlarla Sırrıpaşa Caddesi üzerinden Tahıl Pazarı'na kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşe çevredeki vatandaşlarda ıslık ve alkışlarla destek verdi. Platform üyelerinin basın açıklamasının ardından yürüyüş olaysız bir şekilde sona erdi.

    Kayseri'de Gezi Parkı yürüyüşü
    Kayseri'de geçen yıl İstanbul Taksim’de başlayan ve daha sonrada tüm yurtta yayılan Gezi parkı eylemlerinin yıl dönümünde yaklaşık 500 kişi, ellerinde Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla yürüdü ‘Her yer Taksim, heryer direniş’ sloganı attı.
    Sivas Caddesi'nde bulunan Eğitim- Sen önünde toplanan sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri, ‘Gezi’yi hatırla yolsuzluğu, Soma’yı unutma’ pankartı altında yaklaşık bir kilometre yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik ve Uğur Kurt’un fotoğraflarını taşıyan grup isimleri tek tek anons edip ‘Burda’ diye bağırdı.
    ‘Her yer Taksim, heryer direniş’, ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’, ‘Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür’, ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’, ‘İsyan, devrim, Beşiktaş’, ‘Hükümet istifa’, ‘Beşiktaş Çarı faşizme karşı’ sloganları attı. Polisin kaldırımda yürümesini istediği eylemciler caddede yürüyünce trafik sıkıştı. Yoldan geçen bazı araçların da klakson çalarak ve zafer işareti yaparak eylemcilere destek vermesi dikkat çekti.
    Cumhuriyet meydanına kadar slogan atıp, şarkı söyleyerek yürüyen kalabalık, Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem, basın açıklaması ve hep birlikte şarkıların söylenmesinin ardından sona erdi.

    Eskişehir'de Gezi Parkı yürüyüşüne 5 bin kişi katıldı
    Eskişehir'de Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle yaklaşık 5 kişi gösteri yaptı. Yürüyüş yapan kalabalık sık sık 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür' sloganı attı.
    Gezi parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle çok sayıda kişi akşam saatinde 'Ali İsmail Korkmaz Parkı' diye adlandırdıkları Hoşnudiye Mahallesi Porsuk Bulvarı'ndaki Eti Parkı'nda toplandı. Sayıları 5 bini bulan kalabalık 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Porsuk Bulvarı, Şair Fuzuli, Cengiz Topel ve Üniversite caddelerinde yürüyen göstericiler 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür', 'Hükümet istifa', 'Her yer Taksim her yer direniş' ve 'Devrim şehitleri ölümsüzdür' sloganları attı.
    Kalabalık Üniversite Caddesi'ndeki Espark Alışveriş merkezi önünde yürüyüşü tamamladı. Burada düzenlenen formda Gezi Parkı eylemleri ile ilgili konuşmalar yapıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow