hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ''Türkiye'de halen herkes dinleniyor''

    Türkiyede halen herkes dinleniyor
    expand

    Cep telefonunda 10 kat daha fazla hız getirecek, yerli dördüncü nesil 4G haberleşme teknolojisi geliştirme projesi ULAK kapsamında, GSM operatörleri Turkcell, Avea ve Vodafone ile işbirliği anlaşması, düzenlenen törenle imzalandı. İmza töreninde bir konuşma yapan Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, "Bu projenin önündeki en büyük engel BTK'dır. Sadece yabancıların kucağında olduğu için yapıyor. BTK'yı şu anda yabancı vendorlar yönetiyor. Yazıklar olsun onlara'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğe, Türkiye'de halen Başbakan dahil herkesin dinlendiğini de söyledi.  Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın desteğiyle, ASELSAN öncülüğünde NETAŞ ve ARGELA firmalarının ortaklaşa yürüttüğü ULAK projesi kapsamında, Beşiktaş'ta bir otelde düzenlenen törenle Turkcell, Avea ve Vodafone ile işbirliği anlaşması imzalandı. Törene Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe ile ASELSAN, NETAŞ, ARGELA ve Turkcell, Avea, Vodafone temsilcileri katıldı. 

    Bu ülkenin başbakanını dinleyip yabancı ajanslara servis ettiler 

    Tören öncesi bir konuşma yapan Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe Cumhuriyet tarihi boyunca yerli yatırım ve projelerin engellendiğini belirterek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu (BTK) eleştirdi. BTK'nın her yıl gelirlerinin yüzde 20'sinin AR-GE'ye ayrılması gerektiğini belirten Öğe, "Yıllık tutarı 200 milyon Dolar. Ama BTK kendine yakışanı yaptı. Ne yapıyordu BTK bu dönemde. Bu ülkenin Başbakanını dinleyip, dinletip yabancı ajanslara servis yapıyordu. Bugün de beni yanıltmadı aynı şeyi yaptı. Yerli teknolojilerle değil, yabancı teknolojiyle 4G lisanslarını veriyor. Biz buradayız, yarın da burada olacağız, torunlarımız da yarın burada olacak. Bizim başka ülkemiz yok. O yüzden biz milli bir ruhla çalışıyoruz. Bu işin bedeli yok. ASELSAN gibi 40 yıllık bir şirket her şeyini feda etti buraya. Biz bu 40 milyonla dolarla bu projeyi yapmıyoruz, destek veriyoruz" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hainler her zaman hezimete uğrayacak 

    Projenin başarısız olması gibi bir kaygılarının olmadığını belirten Öğe, "Ama hainler bu ülkede yok olacak. Hainlik sadece dağda teröristlikle olmuyor. Devlet imkanlarıyla koltuklarda oturup, her türlü imkanlarından istifade edip, devletten maaş alıp bu ülkeye hainlik yapanlar var. Ama bunların da hesapları sorulacak. Hainler her zaman hezimete uğrayacak, hiç şüphemiz yok" diye konuştu.

    Yerli yazılım olmadan bilgi güvenliği olmaz 

    "2017 yılında 4G lisanlarını verecekleri zaman neden 2015'in Mayıs ayında ihale yapıyorsun?" diyen Öğe şunları söyledi:  "Bir gerekçesi var. 2013 Eylülünde İTÜ'de toplanan 4G değerlendirme toplantısında o dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım bu projenin bir yıl öne çekilmesini istedi. Biz 1 yıl öne çektik, 4G 1.5 yıl öne çekti. Temel amaç burada yerli teknolojinin kullanılmamasını sağlamaktı ama bunu yapamayacaklar. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ülkede eğer bilgi güvenliğinden bahsediyorsak mutlaka ve mutlaka yerli yazılım ve yerli donanım olması lazım. Bu olmadıktan sonra bilgi güvenliğinden söz etmemiz mümkün değil."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BTK'ya seslenen  "2008 yılından beri AR-GE'ye ayrılan yıllık 200 milyon Doları ne yaptınız" diye soran Öğe, "Önce bunun hesabını versinler. Millet olarak bunların hesabını soracağız" dedi. Öğe'nin konuşmaların ardından projenin içerisinde bulunan kurumlar adına konuşmalar yapıldı ve 4G teknolojisi hakkında bilgi verildi. Daha sonra Orhan Öğe, GSM operatörlerinin yetkilileriyle birlikte anlaşmaya imza attı. 

    Sinsi planları olduğunu sonradan anladık 

    Törenin ardından Öğe, eleştirileriyle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. BTK'yı neden hedef aldığı sorulan Öğe, "13 Şubat 2013'de bu projeye başladığımızda BTK da vardı. Her 3 ayda bir değerlendirme toplantılarına onları da dahil ettik. Bu projeyi hep beraber yürütüyorduk ancak son 6 aydır çalışmalarından bize bilgi vermediler ve toplantılara iştirak etmediler. Arkasında bir sinsi plan olduğunu biz sonradan fark ettik" dedi.

    Türkiye'de gizli bir elin olduğunu söyleyen Öğe," Nuri Demirağ'ın başına ne geldiyse, Vecihi Hürkuş'un başına ne geldiyse, Devrim otomobillerinin başına ne geldiyse 4G teknolojilerini yerli üreten firmaların başına o gelecek. Ama biz yapacağımızı yapacağız" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de herkes dinleniyor

    Türkiye'de hala herkesin dinlendiğini iddia eden Öğe, "Türkiye'nin milli bir şebekesi yok. Yani ülkemizde 20 kilometre uzaklıktan bir baz istasyonu trafiğini istediği gibi herkes çekebilir. Herkes dinlenebilir, herkes dinleniyor'' dedi. Öğe, dinlenmelerinin önlenmesi için kriptolu bir şebekenin olmasını gerektiğini anlatarak, "BTK'nın böyle bir şeyden de haberi yok. Hiçbir şeyden haberi yok. Bu projenin önündeki en büyük engel BTK'dır. Bilerek yapıyor. Sadece yabancıların kucağında olduğu için yapıyor. BTK'yı şu anda yabancı vendorlar yönetiyor. Yazıklar olsun onlara'' diye konuştu.

    Bakandan Fikri Işık'tan kriptolu telefon açıklaması

    Fikri Işık: "Yeni kriptolu telefonlar hazır" 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow