hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de yeni böcek türü bulundu, Türk ismiyle tescillendi

    Türkiyede yeni böcek türü bulundu, Türk ismiyle tescillendi
    expand

    Dünyada şimdiye kadar tek türü bilinen "Rhytideres" cinsi böceğin ikinci türü de Türkiye'de ortaya çıktı. Kırşehir'deki Ahi Evran Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mahmut Erbey'in üniversitenin bahçesinde bulduğu böcek, "Evrani" adıyla tescil ettirildi. "Evrani" ile ilgili çalışma uluslararası literatüre de girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Erbey tarafından bulunan ve hakkındaki çalışma, bilimsel hakemli uluslararası dergide yayımlanarak tescil ettirilen "Rhytideres" cinsi böceğe, üniversiteyi çağrıştıran "Evrani" ismi verildi. Erbey:

    "Böcek türü, dünyada taranan ve zooloji alanında çok takip edilen bilimsel indeksli dergide yayımlanarak Türk ismiyle tescil edilmiş oldu" dedi.

    90 bin dolarlık böcek balkondan girdi

    İsmi üniversiteyi çağrıştırıyor

    Yrd. Doç. Dr. Erbey tarafından Bağbaşı Kampüsü'nde bulunan "Rhytideres" cinsi böceğe, üniversiteyi çağrıştıran "Evrani" ismi verildi. Yeni türle ilgili çalışma, bilimsel hakemli "Zoology in Middle East" adlı uluslararası dergide yayımlanarak, tescil edildi.

    Türkiyede yeni böcek türü bulundu, Türk ismiyle tescillendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en keyifli kurbağası!

    Erbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böceği geçen yıl Kasım ayında üniversite yerleşkesindeki yemekhane civarında bulduğunu söyledi. Bunun yeni bir böcek türü olduğunu fark ettiğini belirten Erbey, böceğin "curculionidae (coleoptera)" familyasında yer aldığını dile getirdi. "Rhytideres" cinsinin dünyada tek türünün olduğunu, ikincisini ise Kırşehir'de bulduklarını anlatan Erbey, şunları kaydetti:

    "Rhytideres Evrani'nin bulunmasıyla cinsin ikinci türü de tespit edildi. Bu grubun en önemli özelliği, burunlarının öne doğru uzun olması. Bu hortumlulara 'hortumlu kınkanatlar' diyoruz. Bitkiyle beslendikleri için ağızyapıları çok gelişmiş. Ağız parçaları hortumun ucunda bulunuyor. Hançer gibi. Diğer böceklere göre çok güçlü ağız yapıları var. Buna kesici, çiğneyici ağız yapısı diyoruz. Hortumlarıyla bitkiyi ya da ağacı delerek içeri doğru gidiyor. Meşe gibi ağaçların ve buğday, arpa, yonca gibi otsu bitkilerin gövdesi, yaprağı ve meyvesine zarar veriyor. Hortumuyla deliyor ve yavrularını oraya bırakıyor. 300-500 yumurta bırakıyor. Yavrular beslenmek için o bitkinin yapısını bozuyor. Bu şekilde bitki kurutuyorlar."

    Türkiyede yeni böcek türü bulundu, Türk ismiyle tescillendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bütün özelliklerini ortaya koyduk"

    Mikroskobik ortamda yapılan incelemenin ardından böcek için literatür çalışmalarına başladıklarını bildiren Erbey, böceğin tüm özelliklerini kayıt altına aldıklarını, fotoğraflarını çektiklerini söyledi. Bunların, uluslararası bilimsel hakemli "Zoology in Middle East"dergisinde yayımlandığını belirten Erbey, "Böcek türü, dünyada taranan ve zooloji alanında çok takip edilen bilimsel indeksli dergide yayımlanarak Türk ismiyle tescil edilmiş oldu" diye konuştu.

    Böcekler yollarını nasıl buluyor?

    Ağaçlar ve başta tahıllar olmak üzere otsu bitkilerin yapısını bozan yeni tür böcekle mücadele konusunda ziraat mühendisleriyle ortak çalışma yapılabileceğini ifade eden Erbey, "Biz ne şekilde zarar yaptığını ortaya koyuyoruz. Biyolojik veya kimyasal önlem konusunda neler yapılabileceği veya gelişiminin önüne nasıl geçilebileceği konusunda çalışma yapılabilir. Neslin devamını kesebilirseniz, yavrulamalarını önleyebilirseniz, verdiği zararı ortadan kaldırmış olursunuz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow