hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tuzla Hayvan Mezarlığı'nda hayvanseverleri üzen olay

    Tuzla Hayvan Mezarlığında hayvanseverleri üzen olay
    expand

    Tuzla’nın Aydınlar köyünde bulunan hayvan mezarlığındaki uygulama hayvanseverlerin tepkisine yol açtı. Mezarlıkta, hayvanlar gömüldükten sonra mezarların etrafındaki çitler bozuldu ve mezar etrafındaki objeler ortadan kaldırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ise açıklama yapılmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de bir ilk olan ve hayvanseverlerin yüzünü güldüren Tuzla Hayvan Mezarlığı son günlerde tepki çeken bir uygulamayla hayvanseverlerin dilinde. Hayvanların defnedilmesinin ardından yapılan mezar düzenlemelerinin bozulması ve belediye yetkililerinin bu duruma kayıtsız kalması hayvan severlerin tepkisini çekti.

    Köpeğini 1 ay önce Tuzla’daki hayvan mezarlığına gömen Zehra Çengil, son ziyaretinde mezarlıkta hayvanlara ait bütün fotoğrafların, yazıların toplandığını ve mezarların karışmaması için konulan çitlerin kaldırıldığını gördü. 

    Kendisinin de kısa süre önce mezarların birbirine karışmasını engellemek maksadıyla etrafını çitle çevirdiğini ve mezar başına kaybettiği köpeğinin fotoğrafını koyduğunu söyleyen Çengil, ilk başta böyle bir manzara ile karşılaşmanın kendisini iyi hissettirdiğini belirtti. 

    “Mezarlıklar talan edilmiş”

    Çengil, neden mezarın etrafını çitle çevirdiğini blogunda şu sözlerle anlatmıştı: "İlkinde bir yağmur esnasında toprak çöküp yeri kaybolmasın diye etrafını toplamda 1,5 metreyi bile bulmayan plastik çitlerle çevirdim. (Köpeğim zaten 1 kilo 400 gram, kapladığı yer ne olabilir ki?)... İkincisinde ise çitin başına küçük bir resmini koyup, gidemediğim günlerde çiçekleri solmasın diye üzerini taşla bezedim." Son gidişinde gördüklerini ise "Benim minik dostumun başucundaki 1,5 metrelik çit; ya da başka bir canlının 5 m’lik yeri birilerinin gözüne fazla gelmiş. Bizim sevgimizle ilmek ilmek işlediğimiz, değer verdiğimiz, içimizi rahatlattığı besbelli olan o mezarlıklar talan edilmiş. Bütün resimler, çitler, isimler kaldırılmış. Sadece kabarık topraklar kalmış... Bir yağmurda hemen birbirine karışacak, o mezar yerlerini belli bile etmeyecek topraklar..." ifadeleriyle anlattı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuzla Hayvan Mezarlığında hayvanseverleri üzen olay 

    "İstanbul'da hayvan mezarlığı yok (!)"

    Olayın sebebini araştıran Çengil, mezarlıktaki görevlilerin “Bize böyle emredildi, böyle yapmak zorunda kaldık” cevabını verdiğini aktardı. Yaşadığı bu durum karşısında üzüntüsünü gizleyemeyen Çengil, “Adı hayvan mezarlığı ama hayvan mezarlığı değil. Böyle üzücü durumlarla karşılaşacaksam giderim hayvanımı herhangi bir ağacın dibine gömerim. Mezarlığın ne anlamı kalıyor?” diye sitem etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böyle bir uygulamanın "neden" yapıldığına dair bilgi almak isteyen Çengil, Tuzla Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında kaldığını ve hiçbir şekilde açıklama yapılmadığını sadece Beyaz Masa tarafından şikayetinin alındığının altını çizdi.

    Çengil son olarak "Mezarlıkta görevli çok iyi niyetli ve gerçekten hayvansever olduğu hissedilen çalışanlarla alakalı da 'duygusal' davranıp bu uygulamaya izin verdikleri için tutanak tutuluyormus. Eğer onlarla alakalı olumsuz bir gelişme yaşanırsa eminim tüm hayvanseverler tepkilerini gösterecektir. Zaten yurtdışında böyle bir olay olsa davalar açılır. Sadece çiçek ve ağaca izin veriliyorsa demek ki İstanbul'da bir hayvan mezarlığı yok. Biz milyonlarca insan olarak yıllarca evimizi, hayatımızı paylaştığımız dostlarımızı ziyaret etmeyi hakediyoruz" mesajını iletti.

    HAYTAP: "Çünkü rant getirmiyor"

    Cnnturk.com yazarı ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) hukuk danışmanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat da burada rant olmadığı için belediye tarafından iyi hizmet verilmediğini, sorun çözmeye çalışmak yerine ertelendiğini söyledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İBB ile Tuzla belediyesi arasında bulunan koordinasyon eksikliğinin genel bir durum olduğunu belirten Şenpolat "Hiçbir küçük belediye, İBB altında çalışmak istemiyor. Görevleri yerine getirmek istemedikleri zaman genellikle İBB’ye yönlendirme yapılıyor. İBB de sorun yaşadığı zaman aynı şekilde ilçe belediyelere yönlendirme yapıyor. İBB’nin ilçe belediyeleri uzlaştırıcı bir yer olması gerekirken 39 belediyenin yanında 40. belediye gibi çalışıyor. Bu da başta bu durumla birlikte birçok konuda sıkıntılara yol açıyor” ifadelerini kullandı.

    İBB'nin sorun çözmekten çok ertelemeye çalıştığını söyleyen Şenpolat “İBB, hayvan hakları üzerinden rant sağlayamayacağı için bu durumun üzerinde durmuyor. Hayvan hakları çok ciddi bir şekilde rant sağlanabilecek bir alan olsaydı, İBB dahil birçok belediye bunu kaybetmek istemezdi. Teşvik unsuru olmadığı ve hayvan olayını bir zulüm olarak gördükleri için uğraşmak istemiyorlar. İmar, rant, yol gibi projelerle ilgilenmek istiyorlar. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şenpolat, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve birçok Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda iyi çalışmalara imza attığını da sözlerine ekledi.  

    Belediyeden açıklama yok

    Cnnturk.com’un ulaştığı İBB yetkilisi, hayvan mezarlığında yaşanan durumdan haberlerinin olduğunu fakat tam bir bilgi sahibi olmadıkları için açıklamada bulunamayacaklarını ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow