hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uludere için tüm sanıklara beraat istemi

    Uludere için tüm sanıklara beraat istemi
    expand

    Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere'deki olayın yıldönümünde yapılan basın açıklamasına katıldıkları ve görevli memurlara karşı direndikleri iddiasıyla 19 sanığın yargılanmasına başlandı. Cumhuriyet Savcısı, tüm sanıkların beraatini talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na Muhalefet" ve "Görevini yaptırmamak için direnme" suçlarından 1 ile 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanan tutuksuz sanıklar Sergen K, Umut T, Hacay Y, Yakup İ, Seda B, Dilek K, İdris Y, Abdülhakim B, Can S, Süleyman G. Y., Sercan Ü, Ruken B, Atilla D, Yesra G. ve avukatları ile tanık polis memurları hazır bulundu.

    Sanık Can S. savunmasında, belirtilen eyleme katıldığını, ancak polisin dağılma uyarısında bulunmadan aniden müdahalede bulunduğunu belirterek, "34 kişinin ölümünü protesto amacıyla eyleme katılmıştım, ben polise direnmedim, kimseye de vurmadım" dedi

    Sanık İdris Y, dağılın uyarısı yapılmaksızın polislerin müdahalede bulunduğunu, müdahala sırasında ayakkabısının çıktığını ve gözaltı boyunca ayakkabısız dolaştığını öne sürerken, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi olduğunu bildiren Seda B ise, demokratik haklarını kullandığı sırada polisin kendilerini darp edip sürüklediğini, kendisinin şikayetçi olduğunu söyledi.

    Sanık Yesra G, tiyatrocu olduğunu, bir sanatçı duyarlılığıyla protestoya katıldığını, uluslararası sözleşmelerce güvence altına alınmış ifade, düşünme ve bunları ifade edebilme özgürlüğünü kullandığını belirtirken, diğer sanıklar da benzer savunma yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olay sonrası tutanak tutan polis memurları da imzaladıkları tutanağı onayladıklarını belirttiler.

    Savcı beraat talep etti
    Sanık avukatları Konak bölgesindeki olay yerine ilişkin ve olay tarihi de esas alınarak mobese kamera kayıtlarının getirtilmesini talep etti.

    Avukat İmdat Ataş, dosyadaki suçun sabit olmadığını belirtip, 34 kişinin ölümüne neden olanların yargı karşısına çıkarılmadığını, bunu protesto edenlerin yangılandığını dile getirerek, sanıklar hakkında beraat talebinde bulunduklarını söyledi.

    Cumhuriyet Savcısı Göksel Eğridere, sanıkların ayrı ayrı anayasal haklarını kullandıkları, suç oluşmadığı kaydederek, beraatleri yönünde mütalaa verdi.

    Hakim Hasan Çelik, sanıklar müdafileri ve savcının "derhal beraat karar verilmesine ilişkin talebini" reddederek, olay günü Konak meydanında bulunan mobese kayıtlarının istenmesine, sanık Ali R. B. hakkında yargılamadan kaçtığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarılmasına, gelmeyen sanık ve müştekilerin bir sonraki celse hazır bulunmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow