hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uludere'de sınıra yürüyen aileleri asker engelledi

    Uluderede sınıra yürüyen aileleri asker engelledi
    expand

    Şırnak'ın Uludere ilçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin aileleri olayın 1000'inci gününde sınıra yürümelerine önlem alan askerler izin vermedi. Sınıra gitmek isteyen ısrar eden grubu askerler havaya uyarı ateşi açıp gaz bombasıyla durdurdu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen ve 34 kişinin öldüğü hava operasyonunun 1000'inci gününde ölenlerin aileleriyle köylüler olayın meydana geldiği sınır kesimine karanfil bırakacaklarını söyleyerek yürüyüşe geçti. Ortasu Köyü'nden yaklaşık 100 kişi Şilit Yaylası'na geldikten sonra buradan yaya olarak olayın olduğu sınır kesimine yürüyüşe geçti. Sınırda önlem alan askerler, ailelere sınır kesimine geçmenin yasak olduğu uyarısında bulunup dönmelerini istedi. Uyarıya rağmen sınıra yürüyen grubu askerler havaya uyarı ateşi açıp gaz bombası kullanarak durdurdu. Grup bunun üzerine Şilit Yaylası'na çekilip, bölgede beklemeye başladı. Grupta yer alan ve olayda yakınları ölen Veli Encü, yetkililerden izin aldıklarını öne sürdü, buna karşın sınıra gitmelerine izin verilmediğini söyledi.

    Veli Encü şunları söyledi: "Annelerimize karşı gaz bombalarıyla atıldı, hatta taş attılar. Savunmasız bir insana karşı bunları kullanıyorlar. Biber gazları, gaz bombaları her türlü uygulamayı bize karşı göstermiştir. Bizler kardeşlerimizin, çocuklarımızın katledildiği yerde bir anma gerçekleştirmek istiyorduk. Bu bizim doğal hakkımızdır. 500'üncü karanfil yürüyüşümüzde bunu gerçekleştirdik. Mahkeme bizi haklı gördü. Buna rağmen asker burada keyfi bir uygulama yapıyor. Bizim çocuklarımızın katledildiği yere bir karanfil bile bırakmamıza müsamaha göstermiyorlar. Bombalar bırakanlara cezalandırma yapılmayıp, sadece karanfil bırakanlara karşı bu şekilde bir uygulama yapmaları devletin kirli bir zihniyetidir. Şuan gidip anayolda bir oturma eylemi gerçekleştireceğiz ve oradaki yolu kapatacağız. Yetkililer gelmeden bu eylemimiz sona ermeyecek."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ailelerin Şilit Yaylası'nda bekleyişi devam ederken, askerler bölgede aldıkları sıkı önlemleri sürdürdü.

    IŞİD zulmünden kaçan Ezidiler Uludere'ye sığındı

    Uludere twitine 1 yıl kitap okuma cezası

    Eskişehir Dükü'nden ''Tesirsiz Parçalar''

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow