hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Validebağ'da nöbet sürüyor!

    Validebağda nöbet sürüyor
    expand

    İstanbul'da Üsküdar Validebağ Korusu yanındaki cami inşaatına tepki gösteren vatandaşlar, soğuk hava ve yağmura rağmen alandaki bekleyişini sürdürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Validebağ Korusu'nun yanında yapılması planlanan caminin şantiyesi önünde eylemcilerin bekleyişi devam ediyor.

    Eylemciler soğuk ve yağmurdan korunmak için çadırlarda bekliyor, ateş yakıyor.

    Yağmura dayanıksız tenteler yerine kurulan naylon çadırlarda battaniye ve yorganlarla ısınmaya çalışan eylemciler, zaman zaman bariyerler önünde top oynayarak vakit geçiriyor.

    "Validebağ halkının sesine kulak verilmelidir"

    Bu arada Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Üsküdar Validebağ Korusu'nun yanındaki arazi ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

    "Üsküdar Validebağ Korusu'nda yerel yönetim ve mahalle halkı arasında yaşanan gerginliği endişeyle takip ediyoruz" diyen Nuhoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

    "Üsküdar Validebağ Korusu'nun yanında bulunan araziye cami inşaatının yapılmasına karşı oluşan kamuoyu tepkisi yerel yönetimler, kamu kuruluşları tarafından dikkate alınmalıdır. Sorun camii inşaatı sorunu değildir; halkın iradesinin, beklentisinin yok sayıldığı imar politikalarıdır. Yaşayanların "yeşil alan" olarak korumak istedikleri bir alanın herhangi bir nedenle imara açılması çoğulcu, bir arada birlikte yaşam anlayışına aykırıdır. İnsanların yaşadıkları yerle ilgili görüşlerinin, beklentilerinin dikkate alınmadığı bir kamu yöneticiliği sürekli bir çatışma konusu olacaktır. Bu da pek tabii doğru bir kent politikası değildir. Yerel yönetimlerin sorumlulukları, halkın ihtiyaçlarını tespit etmektir; onların beklentilerinin dışında kendi anlayışını dayatmak değildir. Validebağ Korusu'nda yaşananlar da insanların kentine sahip çıktığı örnekler arasında yerini alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Validebağ halkı, yeşil alanlarını korumak istiyor, buna kulak vermek; bu tepkiyi önemsemek gerekir. Doğasına, kentine sahip çıkan duyarlı ve sorumlu yurttaşlar olarak Validebağ halkıyla çatışmak değil; onların bu tutumu, önemsenmeli, değerli görülmelidir. Yerel yöneticiler, halkın mutlu olduğu yaşam alanlarının kolaylaştırıcısı, savunucusu olmalıdır. Bu anlamda Validebağ Korusu'nda günlerdir yaşanan bekleyişi, camii inşaatı yapanlar ve ona karşı çıkanlar olarak değil, yeşil alanına sahip çıkan yurttaşların iradesi olarak görmek gerekmektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Validebağ'da avukattan açıklama: "Mahkeme kararı düzeltmeye gerek duymadı"

    Bu arada Validebağ Korusu'nun yanında bulunan ve otopark alanı olarak kullanılan arazinin imara açılmasına ilişkin İstanbul 7. İdare Mahkemesi'ne başvuran avukatlar, 178'inci parselde verilen yürütmeyi durdurma kararında 'sehven' hata olduğunu savunarak kararın güncellenmesini istemişti.

    Konuyla ilgili olarak bugün bir basın açıklaması yapan avukat Gülsüm Özdemir, mahkemenin "benim kararım çok nettir', 'o yerdeki inşaatın durdurulmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdim, o yüzden düzeltmeye gerek görmüyorum' dediğini iletti.

    Validebağ Gönüllüleri ve mahalle sakinlerinin avukatı Gülsüm Özdemir, İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin Validebağ korusunun bitişinde bulunan cami inşaatının yürütmeyi durdurmasına ilişkin verdiği kararı güncellemeye gerek duymadığını ifade etti. Kararın güncellenmesi için dün mahkemeye giden Özdemir, şunları söyledi:

    "Mahkeme 'benim kararım çok nettir' dedi. '178'inci parselin güneyindeki tescil dışı alana karşı açılmış davada o yerdeki inşaatın durdurulmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdim, o yüzden düzeltmeye gerek görmüyorum' diyorlarö açıklamasında bulundu. Yürütmeyi durdurma kararının çok net olduğunu vurgulayan Özdemir "Bizim açımızdan ve mahkeme açısından çözümsüzlük yok. Durum çok net. Arsayla ilgili yürütmeyi durdurma kararımız var, uymayan belediye var. Durum budur. Başka bir süreç başlatmamız gerekiyor, çünkü arkamızda suç işleniyor. Yargı kararları tanınmıyor. Polis ve zabıta korumasında suç işleniyor.ö şeklinde konuştu. Özdemir gerilimin ortadan kalkması için mahkemenin arazi ile ilgili nihai karar verene kadar beklemesini istediklerini söyleyerek "Hukukçu belediye başkanını mahkeme kararlarına uymaya davet ediyoruz"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Validebağda nöbet sürüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gece devam eden nöbette yer alan oyuncu İpek Tenolcay, "Buna eylem demeyelim artık" dedi.

    "Buna eylem demeyelim artık"

    Mahalleli olarak inşaata tepki gösterdiklerini belirten sinema ve dizi oyuncusu İpek Tenolcay, "Buna eylem demeyelim artık. Biz eylem falan yapmıyoruz. Aşağı yukarı 25 senedir buradayım. Burada yürüyüş ve sporumu yaptım. Kızımla piknik yaptım. Okulu var kızımın. Onun okulunun piknik yaptığı bir alanın bozulmaması ve muhafazası için bir mücadele veriyoruz. Buna eylem demek istemiyorum; çünkü çoğunluğun kullanma hakkının elinden alınmamasını istediğimiz bir bölge var. Bu konuda mahalleli olarak bir tepki gösteriyoruz diyelim. İyi şeyler olmasını bekliyoruz. Bugün sonuçlanmasını beklediğimiz bir dava vardı. O davadan bir haber çıkmadı. Sanıyorum yarın haber çıkacak. Biz de ona göre hareket edeceğiz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow