hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni yargı paketinde 4 suçun cezası artıyor

    Yeni yargı paketinde 4 suçun cezası artıyor
    expand

    Yeni yargı paketinde sona gelindi. Başbakan o paketin bugün Meclis'e gönderileceğini söyledi. 100 maddelik pakette Danıştay ve HSYK ile ilgili düzenlemelere yer verilmedi ancak Yüksek Seçim Kurulu ile değişiklikler var. Pakette çocuklara yönelik cinsel istismar, kadın cinayetleri, uyuşturucu ve hırsızlık gibi suçlara verilen cezalar artırılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan Afyonkarahisar'da, "Kadına el kaldıran insanlığa el kaldırmıştır, çocuğa el kaldıran, şiddet uygulayan, bir insan dahi olamayacak derecede alçalmıştır. Son hazırlığını yaptığımız yasa tasarısı, bu konuyla ilgili cezaları ciddi manada artıran bir yasa tasarısı olacaktır" demişti.

    Kadın ve çocuk istismarını önlemek amacıyla cezaları artıran düzenleme bugün Meclis'e gönderilecek.

    Başbakan'ın söylediği düzenleme 100 maddelik 5. yargı paketinde yer alacak.

    Pakette çocuk istismarı ve kadın cinayetlerine yönelik suçlarla ilgili cezalar artıyor. Bu suçları işleyenlere verilecek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 30 yıldan 39 yıla,  müebbet hapis cezası ise 24 yıldan 33 yıla çıkarılacak. Her türlü cinsel istismar suçu cezası yarı oranda artırılacak.

    Pakette Yüksek Seçim Kurulu ile ilgili düzenlemeler yer alıyor. Sayıları 600'ü bulan il ve ilçe seçim müdürlerinin bulundukları yerde uzun süre görev almalarının önüne geçmek için rotasyon sistemi uygulanacak. Ayrıca seçim müdürü olmak için üniversite mezunu olma zorunluğu getirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çok tartışılan çok konuşulan sık sık talepleri dile getirilen hasta tututuklu ve mahkumlar. Pakette hasta mahkumlar için kolaylaştırıcı düzenlemelere de yer verildiği öğrenildi. Hasta mahkumların elektronik kelepce ile tedavi süreçlerini dışarıda sürdürmeleri gündeme geldi.

    Hırsızlık ve uyuşturucu suçlarıyla ilgili de yeni adımlar atılıyor. Buna göre, artık uyuşturucu kullananlar da hapise girecek. Bunun için 1 ile iki yıl olan ve denetimli serbestliğin önünü açan ceza iki kat artırılacak. Uyuşturucu satanlar 8 yıldan 15 yıla kadar hapisle yargılanacak.

    Yeni paketle birlikte hırsızlıkta 2 yıl olan ceza alt sınırı, 3 yıla çıkarılacak. Böylece hırsızların da denetimli serbestlikten yararlanması engelenecek. Suçun tekrarlanması durumunda ise cezalar artırılacak. Ayrıca hırsızın verdiği zararı tazmin etmesi ve belli bir süre elektronik kelepçe takması gibi düzenlemeler getirilecek.

    6 aydan 2 yıla kadar olan konuta girilerek yapılan hırsızlığın cezası ise 1 ile 4 yıl aralığına yükseltilecek. Ceza ertelenmeyecek, paraya çevrilemeyecek.

    Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow