hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yırca için ikinci durdurma ÇED'den

    Yırca için ikinci durdurma ÇEDden
    expand

    Manisa İdare Mahkemesi "ÇED olumlu kararı" için yürütmeyi durdurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, iş makinelerinin özel güvenlik korumasında, toplam 6 bin 666 zeytin ağacını kökünden sökmesinin hemen ardından Danıştay 6. Dairesi "acele kamulaştırma" için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

    Termik santral yapacak olan firmaya bir kötü haber de Manisa İdare Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, bu kez "ÇED olumlu kararı" için yürütmeyi durdurdu. Buna gerekçe olarak ise, santral inşaatının ağaçlar için geri dönülemez zararlara yol açabileceğini, halihazırda dikili bulunan zeytin ağaçlarının kaldırılmasının gündemde olmasını gösterdi. Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım'da, ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki binlerce zeytin ağacı iş makinelerince, üzerlerindeki ürünüyle birlikte sökülüp, atıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Binlerce zeytin ağacının kesilmesinin ardından Danıştay 6'ncı Dairesi'nden, "acele kamulaştırma" için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bunun üzerine de araziye çevreleyen tel örgütler köylüler tarafından söküldü. Yeni zeytin fidanları dikildi. Danıştay'ın, kararının ardından 50'si özel güvenlik görevlisi, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine şirket tarafından son verildi. Kökünden sökülüp kırılan toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, Mal Müdürlüğü tarafından, yediemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edildi.

    Yırca Köyü muhtarı: "O zeytini nasıl yiyeceksiniz?

    İkinci durdurma da ÇED için çıktı

    Bu gelişmeler yaşanırken hem köylülerin hem de Greenpeace'nin, sürdürdüğü hukuki süreçlerde yeni karar çıktı. Manisa İdare Mahkemesi, Danıştay 6. Daire'nin ardından, bu kez Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı için yürütmeyi durdurdu. ÇED olumlu kararı için yürütmeyi durduran idare mahkemesi buna gerekçe olarak ise santral inşaatının ağaçlar için geri dönülemez zararlara yol açabileceğini, halihazırda dikili bulunan zeytin ağaçlarının kaldırılmasının gündemde olmasını gösterdi. Bu arada, kurulması planlanan santralin ÇED olumlu kararı ise, hiçbir yerde ilan edilmemiş, ancak Greenpeace'in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığı bilgi edinme başvurusu sonucunda açıklanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kararı değerlendirdi

    Kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan köylülerin ve Greenpeace'in avukatı Deniz Bayram, Kolin şirketinin Yırca'da binlerce zeytin ağacı sökerken suç işlediğinin bir kez daha ortaya konulduğunu söyledi. Deniz Bayram, "Karar ayrıca, Soma'da bulunan idari birimlerin de gerekli tedbirleri almadığını gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na soruyoruz; hukuka aykırı bu ÇED olumlu kararı nedeni ile sökülen binlerce zeytin ağacının hukuki sorumluluğu nasıl üstlenilecek. Türkiye'de pek çok projede olduğu gibi, bu ÇED kararı da kömürlü termik santral projelerinin çevre ve insan sağlığına olan zararları görmezden gelinerek verilmiş. Her yönüyle hukuksuzluklarla, çevre ve sağlık riskleriyle dolu olan bu proje iptal edilmeli, Türkiye, kömüre dayalı enerji politikasında vazgeçmelidir. Hukuka aykırı işlemlerin altında imzası olan ve başvurularımıza rağmen söküm işlemini durdurmak için önleyici ve koruyucu tedbirleri almayan kişiler hakkında gerekli tüm idari ve cezai süreçleri takip ediyor olacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yırca'da o gece ne oldu? Bu görüntüler delil dosyasına gird

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow