hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yırca'da hükümet ile Kolin Holding arasında "taraf" muamması

    Yırcada hükümet ile Kolin Holding arasında taraf muamması
    expand

    Yırca'da köylülerin termik santrale karşı zeytinliklerini korumaya çalıştığı haftalarca süren direnişin Türkiye gündeminin ilk sıralarına oturmasının sonrasında, hükümet ile santrali inşa edecek Kolin Holding'ten farklı açıklamalar geldi. Danıştay'ın termik santral inşaasının yürütmesini durdurma kararı vermesinin ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kendilerinin bu meselenin tarafı olmadığını, şirketin sorumlu olduğunu açıkladı. Kolin Holding'ten ise proje sahibinin ve muhatabın devlet olduğunu açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Manisa'nın Soma ilçesindeki Yırca Köyünde, köylülerin zeytinliklerini korumak için direndiği ve inşasına karşı çıktığı termik santrale ilişkin, "taraf" belirsizliği yaşanıyor. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının ardından köylülerin karşısında projenin sahibi konumunda kimin bulunduğuna ilişkin hükümet ve Kolin Holding'ten farklı açıklamalar geldi.

    Arınç: "Taraf değiliz, sorumlu şirket"

    Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada konuya değinen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yürütmeyi durdurma kararını değerlendirdi ve "Bir yargı kararı olduğuna göre bu karara uymak ve kararın gereklerini yerine getirmek bizim için bir görevdir. Biz burada taraf değiliz. Aslında taraf olan bir şirkettir. Buraya termik santral yapmak üzere bir sözleşme imzalamıştır. Gereken çalışmaları yaptığını düşünüyoruz. Danıştay'ın kararı gereğince şirkete düşen husus bunun gereğini yerine getirmektir. Biz de Enerji ve Tabii Kaynakları ve Tarım Bakanlığı olarak takip etmekle görevliyiz" dedi. 

    Kolin grubu: "Proje devletindir"

    Ancak Kolin Holding'ten ise farklı bir açıklama geldi. CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına telefonla katılan Kolin Holding Enerji Grubu Sorumlusu Murat Aydın, Arınç'ın tam aksi bir yönde açıklamada bulunarak, projenin devlete ait olduğunu söyledi. Aydın şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Proje Kolin Grubu'nun bir projesi değildir, bu proje Kolin Grubu tarafından da geliştirilmiş değildir. Bu devletimizin projesidir. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) bir kamu kurumudur. Ülke olarak sahip olduğumuz en önemli havzalardan biri olan Soma'daki kömürleri ekonomiye kazandırmak için termik santral kurma şartıyla bir rödovans ihalesi düzenlemiştir. 61 firma şartname almış, 15 firma teklif sunmuştur. Kolin Şirketler Grubu da rekor denebilecek bir rödovans ödemeyi, yani kamuya bir pay ödemeyi taahhüt ederek ihaleyi kazanmıştır. Her yıl Kolin Şirketler Grubu'nun kamuya ödeyeceği bedel yaklaşık 155 milyon TL'dir. Bu oran enflasyon ile güncellenerek TKİ'ye her yıl ödenecektir."

    İçişleri Bakanlığı'nda "aile boyu fişleme" iddiası

    YPG'ye katılan yabancı savaşçılar görüntülendi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow