hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Youtube yine kapatıldı!

    Youtube yine kapatıldı
    expand

    Youtube için bir kez daha ''erişim engeli kalksın'' kararı çıktı. Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi ''youtube. com'' adresinin erişime açılmasına karar verdi. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gece saatlerinde yeni bir açıklama yaptı ve kafalar iyice karıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi ve Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi'nden erişim engeli ile ilgili önce kalkması sonra da devamı yönünde art arda kararlar gelmişti.

    Dün yine benzer bir süreç yaşandı. Ve Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, 4 Nisan günü Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi'nin  "Youtube'a erişim engeli kalmalı" kararı "yok hükmünde" dedi. Asliye ceza da "youtube.com'a erişim engeli açılmalı" kararı verdi.

    Ancak gece saatlerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'undan yeni bir açıklama geldi. Açıklamada, "dava konusu içeriklerin bir kısmı hala yayınlanmaya devam ettiğinden, yYoutube sitesine uygulanan erişimin engellenmesi tedbirine devam edilmektedir" denildi. Bu son karara göre Youtube hala kapalı.

    BTK Mahkeme kararını uygulamadı

    BTK karara gerekçe olarak da, "Youtube'a erişiminin engellenmesi için bildirilen bazı linklerin hala yayınlanmaya devam etmesi" gösterdi ve mahkeme kararını uygulamadı.

    TİB, Youtube'u 27 Mart günü Dışişleri Başkanlığı'ndaki Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının yayınlanması üzerine kapatmıştı.

    Sayfadan mahkeme kararları kaldırıldı ama...

    Video paylaşım sitesi YouTube'a erişim engeline ilişkin mahkeme kararlarını sitesinden kaldıran Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Ata­türk Aley­hi­ne İş­le­nen Suç­lar Hak­kın­da Ka­nun uyarınca idari tedbir uygulandığını bildirdi.

    TİB'in internet sitesinde, YouTube sorgulandığında, daha önce erişimin engellenmesine neden olan Gölbaşı Sulh Ceza ile Asliye Ceza mahkemelerinin kararlarının bulunduğu sayfada, "Bu internet sitesi hakkında 5651 sayılı kanunun 8. madde 1. fıkra b bendi ve 4. fıkrası uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari tedbir uygulanmaktadır" yazısı yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun ilgili hükümleri, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlarda, re'sen erişimin engellemesi konusunda TİB'e yetki veriyor.

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Youtube'nin Atatürk'e hakaretle ilgili hususları çıkarmaması nedeniyle re'sen engellemesi devam ediyor. Bu içeriklerin çıkarılması halinde de zannediyorum ki TİB, Youtube açacaktır" dedi.

    Ahi: BTK'nın bu kararı hukuka aykırı

    Bilişim hukukçusu Gökhan Ahi BTK’nin bu kararla hukuka aykırı bir şekilde keyfi davrandığını söyledi.

    Ahi, “BTK’nin böyle bir karar alma yetkisi yok. İnterneti düzenleyen 5651 sayılı kanunda bir siteye erişimin hangi koşullarda engellenip hangi koşullarda açıldığı açıkça belirtiliyor. Bu karar ancak mahkeme hükmüyle verilebilir. Şu an BTK’nin yaptığı keyfidir.  Üstelik kanuna göre sadece URL engelleme yapılabilir, tüm siteye erişimin engellenmesi hukuksuz" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow