hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "YSK'nın 1 Kasım'da seçim diye bir kararı yok"

    YSKnın 1 Kasımda seçim diye bir kararı yok
    expand

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Kasım'da 'tekrar seçim' yapılacağını açıkladı ancak YSK'nın henüz böyle bir kararı yok!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün gazetecilere yaptığı açıklamadaki, “1 Kasım’da inşallah Türkiye tekrar seçimi yaşayacaktır” sözlerinin ardından gözler yeniden Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) çevrildi. Hürriyet Gazetesi'nden Oya Armutçu'ya konuşan YSK kaynakları, 1 Kasım’ı içeren seçim takvimi taslağını dört siyasi partinin YSK temsilcisine verdiklerini ve görüşlerini bildirmelerini istediklerini anımsatarak şu değerlendirmeyi yaptı:

    YSK’nın kararı yok

    “Seçim kararı alınmadan seçim tarihini belirlemek mümkün değil. YSK Başkanı’nın da böyle bir yetkisi yok. YSK, seçim kararı sonrası mevsim şartlarını da göz önüne alarak seçimlerin düzen içinde yürütülebilmesi için hangi tarihte seçimin yapılmasının doğru olacağını, siyasi partilerin de görüşleri ışığında belirleyecek. Bu 1 Kasım olur, 8 Kasım olur, 25 Ekim olur. Seçim kararı alınırsa 60 gün içinde seçimin yapılması mümkün görünüyor. Ama şu anda YSK’nın 1 Kasım’da seçim diye bir kararı yok.”

    Muhalefet tepkili

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, henüz 45 günlük sürenin dolmamasına, CHP ’nin görevi kendilerine verilmesini talep etmesine ve Başbakan Davutoğlu’nun muhalefete “Gelin seçim hükümeti kuralım” çağrısı yaptığı aşamada, Meclis’i 1 Kasım’da seçime götüreceğini açıklaması, tepki aldı. Görüşler şöyle:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yetki gaspı

    CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Şu anda açıklanan tarih 1 Kasım. 1 Kasım’da da inşallah Türkiye, ben tabii tekrar seçim diyorum, tekrar seçimi yaşayacaktır. Cumhurbaşkanı ayrı telden, Başbakan ayrı telden çalıyor. Başbakan bir şey söylüyor. Cumhurbaşkanı kalkıp ertesi gün cevap veriyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez parlamentoyu AKP ’den sayan iktidar anlayışı var. Rezalet, skandal. Türkiye, Cumhurbaşkanı keyfi uygulamaları ile yönetilecek bir ülke değil. Cumhurbaşkanı yetkilerini kötüye kullanıyor. Kılıçdaroğlu ’na görev vermesi gerekirken, vermeyip yetki gaspında bulunmaktadır. CHP’ye verilen milyonlarca oy milli irade değil mi?

    Başbakan'ı sıfırladı

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Sözde hükümet kurma, özde seçime götürme görevini üstlenen başbakan, mübarek cuma için bir çağrıda bulundu. ‘Gelin biraraya gelelim. Meclis karar alsın cumhurbaşkanına bırakmayalım’ diye. Aslında bu sözleri Cumnurbaşkanından şikayet ifadesi. ‘Bana hükümet kurdurmadı’ demek istiyor. Bir şeyler yapmış görünme gayreti içerisinde tribüne oynuyor. Bugün Cumhurbaşkanının açıklaması, başbakanı sıfırlamıştır.

    Samimiyetten

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Partilerin tavırları çok netken, Cumhurbaşkanı bunu samimiyetle ifade etmiştir. Kısa bür süre sonra seçime gidilmesi söz konusu olduğundan samimiyetle bunu söylemiştir. (Hürriyet)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow