hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zafer Haftası açılışında "Atatürk yok" protestosu

    Zafer Haftası açılışında Atatürk yok protestosu
    expand

    Büyük Taarruz'un 92'nci yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlen Zafer Yolu Yürüyüşü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı törenle dün gece Afyonkarahisar'ın Şuhut İlçesi'nde başlatıldı. "Büyük Taarruz tanıtım" filminde Atatürk'ün yer almadığını iddia eden CHP Milletvekili Toptaş, tepki göstererek protokolde kendisine ayrılan yeri terk etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyük Taarruz'un 92'nci yıldönümü kapsamında Çakırözü Köyü'nde, "Zafer Yolu Yürüyüşü" öncesinde tören düzenlendi.

    Törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Hakan Yusuf Güner, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Belediye Başkanı AK Partili Burhanettin Çoban, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, protokol üyeleri ile yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Bakan Eroğlu ve beraberindekiler törene katılanlara kırmızı karanfil verdi.

    Törende Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bandosu konser verdi.

    Konserin ardından, 'An Be An Kocatepe' adlı belgesel gösterimi yapıldı. Şuhut Atatürk Evi'nin yanına yapılan 'Kocatepe Savaş Panoraması'nın açılışının da yapıldığı törende, vatandaşlara ay yıldızlı kalpak ve kaşkol ile Büyük Taarruz şehitlerinin hatıra künyeleri dağıtıldı.

    "Atatürk yok" protestosu

    Atatürk Evi'nden Mehter Takımı öncülüğünde Şuhut İlçe Stadyumu'na yürüyen Bakan Eroğlu ve katılımcılar, ilçeyi söyledikleri marşlara inletti.

    Burada Büyük Taarruz tanıtım filminde Atatürk'ün yer almadığını iddia eden CHP Milletvekili Toptaş, tepki göstererek protokolde kendisine ayrılan yeri terk etti.

    Stadyuma yaklaşık 10 dakika geç gelen Bakan Eroğlu'na da tepki gösteren Toptaş, "Siyasi reklam yerine iki Atatürk resmi görmek isterdim" dedi. Toptaş'a saat 10.00'da Kocatepe'de protokolün katılımıyla bir tören yapılacağını hatırlatan Bakan Eroğlu ise "Sabahleyin tepede bizzat yerinde Atatürk'ü göreceksin, haydi şimdi güle güle" diyerek karşılık verdi.

    ICQ geri dönüyor!

    Üniversitelilerden zafer halayı

    TSK Bandosu ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisiyle renklenen törende, Zafer Haftası kapsamında düzenlenen spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Büyük Taarruz'un çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasındaki önemini anlatan Vali Hakan Yusuf Güner, büyük zaferin nasıl zor şartlar altında kazanıldığını anımsattı.

    Vali Güner'in konuşmasının ardından sanatçı Ferhat Göçer konser verdi. Ege yöresine ait şarkılarıyla üniversiteli gençlere zeybek oynatan Göçer, söylediği hareketli türkülerle de gençlere zafer halayı çektirdi.

    Dağlara lazerle Atatürk silueti

    Şuhut İlçe Stadı'ndaki törenin ardından Zafer Yolu Yürüyüşü'nün başladığı Çakırözü Köyü'nde giden Bakan Eroğlu ve katılımcılar, köyde havai fişekler, dağlara lazerle yazılan 'Cumhuriyetin kazanıldığı topraklara hoş geldiniz' yazısıyla karşılandı.

    Büyük Taarruz'un başladığı Kocatepe'ye giden vatandaşları uğurlama töreninde konuşan Bakan Eroğlu, Türk ordusunun 92 yıl önce destan yazdığını anımsattı. Büyük Taarruz'un cumhuriyet ve Türk tarihindeki en önemli olaylardan biri olduğuna değinen Bakan Eroğlu, "Birlik, beraberlik, kardeşliğimizi muhafaza ettiğimiz müddetçe bu topraklarda şanlı bayrağımız ilelebet dalgalanacaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Volkan'dan olay sözler: Belediye gereksiz sokak köpeklerini zehirlesin

    Kaybolan kişi korkuttu

    Yürüyüşe katılanlar, Türk ordusunun gece gizlice yürüdüğü 14 kilometrelik yolu 92 yıl sonra yeniden yürüdü. Yürüyüş boyunca yaklaşık 700 metre tırmanan yürüyüşçüler, dik yokuşların yanı sıra Kocatepe'nin soğuk havasıyla da mücadele etti. Yürüyüşe İzmir'den katılan şeker hastası 65 yaşındaki Yılmaz Ş.'nin kayıp olduğu haberi AKUT ve jandarmayı harekete geçirdi. Yürüyüş güzergahında 1 saat aramanın ardından bulunan Yılmaz Ş., aşırı yorulmuş ve üşümüş olması nedeniyle tedaviye alındı. Afyonkarahisar Garnizon Komutanlığı'na bağlı birliklerin Büyük Taarruz dönemindeki mönü olan çorba, hoşaf, su ve ekmek ikram ettiği yürüyüşçüler, yaklaşık 3 saatte Kocatepe'ye ulaştı.

    Dondurucu soğuk etkilemedi

    Hava sıcaklığının 5 derecenin altına indiği Kocatepe'de, yürüyüşçüler battaniyelere sarınarak ısınmaya çalıştı. Atatürk'ün Kocatepe'de çekilen fotoğrafından simgeleşen anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektiren katılımcılar, Atatürk'e benzerliğiyle dikkat çeken Nejdet Bardak'a da yoğun ilgi gösterdi, fotoğraf çektirdi.

    Kocatepe'de yapılan törende konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, "Büyük Taarruz Mustafa Kemal ve kahraman 198 bin Türk askerinin vatan sevgisi ve insan üstü gayretleriyle başarıya ulaşmış, Türk milletinin bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya duyurmuştur" dedi.

    AKÜ Halk Oyunları ve Dans Topluluğu Gösterisi ile AKÜ Devlet Konservatuvarı'nın Kahramanlık Türküleri konseri ile son bulan etkinlikte, bazı yürüyüşçüler gözyaşlarına hakim olamadı. Pek çok kişi Atatürk'ün ünlü Kocatepe heykeli önünde fotoğraf çektirmek için kuyruk oluşturdu. Yürüyüş, Atatürk'ün taarruz emrini verdiği dakikalarda gün doğumunun izlenmesiyle sona erdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow