hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeytin ağaçları için...

    Zeytin ağaçları için...
    expand

    CHP zeytin ağacı kesenler veya sökenlere uygulanacak idari para cezasının artırılması için kanun teklifiverdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, zeytin ağacı kesenler veya sökenlere uygulanacak idari para cezasının artırılması için kanun teklifi verdi.Özel, Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

    Teklifin gerekçesinde Manisa'nın Yırca Köyünde termik santralı yapımı zeytin ağaçlarının kesilmesi ve ardından yaşanan gelişmeler hatırlatılarak, mevcut yasal düzenlemelere göre Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın iznin yanı sıra, kesin zaruret görülmeyen zeytin ağaçlarını kesen veya söken kişilere uygulanmak üzere idari para cezası uygulandığı belirtildi. "Kanunun izinsiz zeytin ağacı kesim ve sökümü için öngördüğü 60 Türk Liralık idari para cezası bu
    bedel ödetici, önleyici ve caydırıcı işlevleri taşımaktan oldukça uzaktır" denilen gerekçede, aksine cesaretlendirici bir nitelik taşıdığı da savunuldu.

    Muz kabuğunun faydaları

    Ağaç başına bin lira ceza kesilecek

    Hukuksuz ağaç katliamlarının önüne geçebilmek ve öngörülen idari yaptırımın işlevsel olabilmesi için izinsiz zeytin ağacı kesenler veya sökenlere uygulanacak idari para cezasının arttırılmasının zorunlu olduğuna işaret edilen teklife göre, Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda değişiklik yapılarak, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3
    kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek.
    Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın iznine bağlı olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytincilik sahaları daraltılamayacak, ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10'unu geçemeyecek. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabi gerçekleştirilebilecek. Bu iznin verilmesinde, Bakanlığa bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınacak.

    Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemeyecek ve
    sökülemeyecek. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına bin Türk Lirası idari
    para cezası verilecek..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en ince belli kadını

    Gerçek kişiler için 10, tüzel kişiler için 50 kat ceza artırımına gidilecek

    Teklife göre, zeytin sahalarında yer alan ağaçların; boş alanlar
    yaratmak veya araziyi tarım dışı faaliyete açmak için izinsiz kesen veya
    sökenlerin gerçek kişi olmaları halinde cezanın 10 katı, tüzel kişi olmaları
    halinde ise 50 katı idari para cezası verilecek.

    Zeytinlik ağaçlarının kesilmesi veya sökülmesine ilişkin görülmekte olan bir davanın bulunması halinde dava sonuçlanana kadar uyuşmazlık konusu ağaçlar hiçbir surette kesilemeyecek. Bu hükme aykırı olarak ağaçları kesen veya sökenlere belirlenen cezanın 10 katı idari para cezası uygulanacak.

    Zeytin ağaçlarını kendisinin ya da başkasının menfaatine gerçek veya tüzel bir üçüncü
    kişiye kestiren veya söktürenler de tespiti halinde bu madde kapsamında izinsiz
    kesen veya söken sayılacak.

    Bu besinlerle stres atılıyor

    Selahattin Demirtaş: "Bize kalsa CHP ile temas mesele değil"

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow