hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyaca ünlü üniversitenin asırlık hikayesi

    Dünyaca ünlü üniversitenin asırlık hikayesi
    expand

    Dünyaca ünlü üniversitenin asırlık hikayesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hikaye eski,soluk ve yırtılmış kıyafetli yaşlı bir çiftin Boston treninden inmeleriyle başlıyor.Çift tren garından indikten sonra ilk iş olarak Harvard Üniversitesinin rektör binasına gider.Rektör binasına girdikten sonra rektörün odasına doğru ilerleyen çiftin önlerini ilk olarak rektör sekreteri keser.

    Dünyaca ünlü üniversitenin asırlık hikayesi

    Sekreter böylesine nam salmış bir üniversiteye eski,yırtık kıyafetlerle gelmiş  bir çiftin kim oldugunu merak eder. Adam yavaşça rektörü görmek istediklerini söyler Sekreter işi yokuşa sürer “İşte bu imkansız. Rektörün bugün size ayıracak bir saniyesi bile yok.” gibi şeyler geveler.

    Yaşlı kadın çekingen bir tavırla, “Bekleriz” diye mırıldanır.

    Çiftin biraz bekledikten sonra gideceğini düşünen sekreter masasına geçer.Ancak saatler geçer ve çift sabırla beklemeye devam eder. Sonunda sekreter rektöre durumu anlatıp “Bunların gidesi yok” diyerek.Çifti rektörün odasına davet eder.Rektör isteksiz bir biçimde kapıyı açar.Değerli vaktini bu çifti ile harcamak istemesede bir an önce gitmeleri için mecburiyetten dinler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlülerin mezun olduğu üniversiteler

    Yaşlı kadın hemen söze başlar. Harvard’da okuyan oğullarını bir yıl önce bir kazada kaybettiklerini, onun anısına okul sınırları içinde bir yere, bir bina yaptırmak istediklerini söyler.

    Rektör, yıpranmış giysilere nefret dolu bir nazar fırlatarak, “Bina mı?”diye tekrarlar, “Siz bir binanın kaça malolduğunu biliyor musunuz? Sadece son yaptığımız bölüm yedi buçuk milyon dolardan fazlasına çıktı…”

    Aklınca, taşralıların fiyattan ürkeceklerini sanan rektör yaşlı kadının kocasına dönüp verdiği cevap ile şaşkınlığını gizleyemez. “Üniversite inşaatına başlamak için gereken para bu muymuş? Peki, biz niçin kendi üniversitemizi kurmuyoruz, o halde?”

    Dünyaca ünlü üniversitenin asırlık hikayesi
     

    İşin aslı çift Kaliforniya valisi ve demir yolu patronu olan Leland Stanford ve eşi Jane Stanford tur.Aslında istedikleri üniversite 16.yaş gününden hemen önce tifodan ölen tek çocukları Leland Stanford'un anısına kurulmak içindir. Leland Stanford’ın, üniversiteyi kurarken eşine“Kaliforniya’nın çocukları bizim çocuklanımız olmalı!” dediği söylenir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En iyi hukuk fakülteleri

    Leland Stanford ve eşi Jane Stanford, üniversiteyi yaptırmaya karar verdikten sonra düşünür taşınır, yeni bir üniversite kurarak herşeye sıfırdan başlamaktansa, başarılı bir üniversitenin benzerini yaptırmakta karar kılarlar. Öyle ya, başarılı üniversitelerin yüzlerce yıllık geçmişleri ve yerleşmiş eğitim anlayışları vardır, işe sıfırdan başlayan bir üniversitenin bunlarla aşık atabilmesi imkansızdır.

    En iyi eğitim sistemi hangi ülkede?

    İşte Harvard Üniversitesi bu noktada karşımıza çıkmaktadır. 1636 yılında kurulmuş ve ABD’nin en eski yüksek öğrenim kurumu olmakla övünen meşhur Harvard Üniversitesinden iyi bir seçenek olamazdı heralde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyaca ünlü üniversitenin asırlık hikayesi

    Peki Harvard’ın bir benzerini Kaliforniya eyaletine inşa etmek, acaba ne kadara mal olacaktır? Elbette bu sorunun cevabını Harvard’ı yönetenler bilebilirlerdi.

    Hababam Sınıfı'nın bilinmeyen yönü

    Hikaye, Leland Stanford ve eşi Jane Stanford‘ın, Palo Alto’ya 1891 yılında, hayallerindeki üniversiteyi yaptırmalarıyla son bulur.

    Times Higher Education tarafından 2013 yılında hazırlanan listede Leland Stanford Junior University ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 6.sırada yerini almaktadır.